Un interviu cu președintele Consiliului Județean Neamț despre activitatea instituției se înfiripă destul de greu, deoarece, indiferent de domeniul abordat, ne întoarcem la același subiect: în județ s-a stabilizat, în timp, un lanț de relații, care este foarte greu de destructurat, un sistem care face aproape imposibilă o activitate normală. Pe seama acestui sistem poate fi pusă și instabilitatea de la nivelul Consiliului Județean, respingerea unor proiecte, împărțirea banilor de la buget pe baza intereselor unor persoane, nici măcar a celor de partid. Schimbarea vicepreședinților, alianța vizibilă și nefirească în actuala conjunctură politică, dintre PDL și PSD, acompaniați de PP-DD, ar fi, și ea, urmare a aceluiași sistem care rezistă cu încăpățânare. Am evitat, pe cât a fost posibil, discuția la nivel politic, pentru că ar fi extrem de aiurea să discuți despre USD, în condițiile în care Arsene și PSD-ul nu fac altceva decât să ”înjure” UNPR-ul și să încerce să-l marginalizeze. Este drept că nici invers nu se stă degeaba, cu amendamentul că nu PSD-ul este cel blamat cât Ionel Arsene, despre care se spune că are legături mai mari cu Gheorghe Ștefan decât cu propriul partid.
– Domnule președinte, sunteți mulțumit de modul în care sunt cheltuiți banii la Consiliul Județean? Mesagerul de Neamț a scris un serial – și nu am terminat încă – despre finanțările județului pe diverse proiecte. Am arătat, pe bază de documente, că s-au dat mulți bani pe baza unor contracte parcă făcute pe picior, vagi și fără obligații. Ca să nu mai vorbim de deconturi ciudate.
– Știu despre ce este vorba, da, au fost multe asocieri, multe dintre ele moștenite, altele noi. Despre cele noi vreau să fac o precizare: ele au fost votate în plenul Consiliului Județean și noi, ca executiv, trebuie să ținem cont de acest lucru. În privința finanțărilor nerambursabile, a existat o comisie, consilierii au analizat și au aprobat. În funcție de contractele încheiate, s-a produs decontul. Unde am avut suspiciuni, am cerut lămuriri, am cerut documente suplimentare. Chiar la dumneavoastră în ziar s-a scris despre lămurile cerute Seminarului Teologic de la Vânători, Inspectoratului Școlar… Și au mai existat și alte cazuri. Au fost și câteva asocieri pentru marcarea unor evenimente locale, pentru premierea unor sportivi sau elevi cu performanțe notabile. Am văzut și eu ce proiecte s-au aprobat. Pot să înțeleg un proiect ce sprijină financiar elevi care participă la un concurs științific internațional, mai greu înțeleg cum, în Neamț, se fac concursuri de interpretare pentru copii mai multe ca în București. Dar, repet, noi am dus la îndeplinire ce s-a votat. Unde am sesizat nereguli, am încercat să le îndreptăm. Am ținut cont de ceea ce s-a scris în Mesagerul și am mai cerut explicații.
■ Gheorghe Ștefan – legende și lămuriri
– Domnule președinte, asocierile s-au făcut, cel puțin teoretic, pentru sprijinirea fenomenului sportiv. De la competiții montane la competiții anonime de înot, de la echipe de oină până la fotbal. Având în vedere relațiile mai încordate politic cu Gheorghe Ștefan, probabil acesta este un subiect mai delicat. Comentăm?
– Haideți să lămurim ceva. Gheorghe Ștefan este un politician foarte bun, dovadă că încă se menține în prim-plan. Nu am niciun fel de relație tensionată cu el. Există, câte mai sunt, relații instituționale. În privința finanțării fotbalului, că probabil asta vă interesează, iarăși sunt multe legende. Domnul Ștefan a spus recent, după controlul făcut de DNA, că nu mai are niciun fel de atribuții la clubul Ceahlăul, că nu mai e nici măcar președinte onorific. Eu l-am crezut, cum probabil l-au crezut și suporterii care umplu stadionul la fiecare meci. Prezența sa la stadion nu mai are nicio legătură cu conducerea afacerii de acolo, ea se rezumă doar la nevoie firească de a face sport, de a face mișcare sau la privirea aruncată de gospodarul de la primărie, care vrea să vadă dacă milioanele de euro investite în acest club privat sunt bine gospodărite și nu se pierd în favoarea unor persoane particulare. Revin, cum domnul Ștefan nu mai are niciun fel de interes acolo și nu se mai implică, nu înțeleg de unde ideea că ar fi ceva personal cu dânsul. Situația este foarte clară, cel puțin din punctul meu de vedere. S-au dat foarte mulți bani la fotbal, asocierea s-a făcut într-o ședință de consiliu unde votul a fost 18 la 17! Au votat pentru ea mai mulți consilieri care, între timp, s-a văzut că erau incompatibili. Deci este mai mult decât probabil ca acea hotărâre să fie declarată nulă. Atunci au votat consilierii PDL, toți – o parte sunt și acum în Consiliu -, de aici poate se face legătura cu domnul Ștefan. La acea vreme, PSD-ul a fost împotrivă. Din 2009 până azi s-au dat peste 5 milioane lei, adică peste 50 de miliarde și, din păcate, ne putem trezi că hotărârea nu a fost luată respectându-se legea. Urmările pot fi incalculabile și sper să nu se ajungă la atragerea răspunderii pentru cine a încălcat legea.
– Ați atins două subiecte delicate, DNA și incompatibilitați…
– Vreau să nu mai revenim la subiectul DNA. Mă deranjează speculațiile și ideea pe care o induceți…Cine a vrut să citească și să înțeleagă, a făcut-o! Eu înțeleg interesul pentru senzațional, dar, iarăși, lucrurile sunt clare. Se spune clar acolo că sunt cercetate lucruri din 2009, nu de astăzi sau de ieri. Nu este vorba de actualul mandat de la Consiliul Județean, nu e vorba de reclamații pornite de la noi. Nimeni nu știe ce caută DNA-ul, probabil o să aflăm odată cu finalizarea anchetei. Nu este prima anchetă la club, cei de acolo știu mai bine. Noi nu avem legătură cu ce s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat ceva, acolo.
■ Dan Constantin și alte incompatibilități
– Bun, lăsăm DNA-ul. Dar e o adevărată poveste cu incompatibilitățile. Noi am tot scris și, din păcate, s-a dovedit că am avut dreptate: o mulțime de aleși s-au dovedit incompatibili, atât în mandatul trecut, cât și acum. Dan Vasile Constantin este un exemplu recent.
– Iarăși vreți să mă provocați. Bine, o să vă spun părerea mea și probabil o să vă surprindă în cazul lui Dan Constantin. Orice om poate greși, poate omite ceva. Poate cineva l-a sfătuit greșit, poate i-a completat altcineva declarația și nu a verificat. Eu declar răspicat că Dan Vasile Constantin este cel mai implicat și dedicat consilier județean de la PSD. Am avut multe divergențe, ne-am certat, dar trebuie să recunosc că la ședințe vine pregătit, citește, are idei în comisii, își dă silința. Este păcat că, pentru un contract de vreo 4.000 de lei, a fost declarat incompatibil. Este, probabil, o omisiune. Dincolo de divergențe, eu n-am a mă plânge de Dan Constantin, este un om care are destulă experiență și competențe și, în momentul când am auzit că se vorbea inclusiv de funcția de președinte la PSD Neamț pentru el, am și zis că o poate duce fără probleme. A fost președinte de Consiliu Județean, a fost prefect, a coordonat alegeri, are experiență. Probabil tocmai aceste discuții l-au dus spre incompatibilitate…
– Asta nu înseamnă că nu este incompatibil sau că nu a fost. Ce ne facem cu hotărârile votate de incompatibilii din mandatul trecut, ca să ne facem că uităm de cele din acest mandat?
– Sincer, este o problemă extrem de delicată, mai ales că în mandatul trecut multe, foarte multe, hotărâri au trecut la un vot. Nu vă pot da un răspuns, pentru că există o mulțime de posibilități, toate însă cu consecințe incalculabile. E vorba despre bugetul județului pe câțiva ani, despre instituții importante, este vorba despre consilierii care au votat și, de multe ori, au făcut-o pentru că așa s-a cerut. Am vorbit cu juriști de marcă și mi-au spus că este un caz unic, unde votul unor oameni, dat la limită, a produs efecte. Iar dacă un consilier a fost declarat incompatibil și ANI spune că hotărârile sunt nule de drept și ne cere să luăm act de acest lucru, ce se mai poate face acum? Este o întrebare la care nu vă pot răspunde acum, oricât aș vrea.
■ Banii și interesele
– Revenim la cheltuirea banilor publici, deși ar mai fi multe de discutat pe problema incompatibilităților și conflictelor de interese. Redeschid problema societății Troleibuzul, unde Consiliul Județean este acționar. S-a scris despre lucrări fictive acolo, dar plătite rapid, despre achiziții fictive, la fel de rapid plătite, există chiar control de la finanțe care spune același lucru. Tot acolo s-a făcut celebrul contract cu Transmoldavia, care și acum operează niște trasee pentru care nu are licențe de transport. Cum de nu se întâmplă nimic vizibil?
– Să le luăm pe rând. În privința vechilor contracte, am auzit că se fac cercetări serioase și că rezultatele lor nu vor întârzia să apară. În chestiunea cu achizițiile cred că s-au recuperat banii și că există o anchetă în curs, pentru a stabili exact ce s-a întâmplat, după ce lucrurile au fost sesizate de un control al celor în drept. Consiliul are acolo niște reprezentanți care exercită caliatea de acționari. Ei au obligația de a informa plenul consiliului și de a arăta ce măsuri au luat. Sau pot cere împuternicire pentru alte măsuri. Am citit anchetele dumneavoastră din ziar și am înțeles că nici AGA, nici CA-ul nu știu despre ce este vorba. Probabil de acum înainte se vor informa. În privința contractului cu Transmoldavia, nu prea mai am ce spune. A existat aprobare AGA, Consiliul de Administrație a împuternicit conducerea să semneze contract cu o firmă care avea probleme, care a încurcat datele a două societăți, din greșeală sau pentru a crea confuzie, nimeni nu a verificat realitatea celor declarate. Am înțeles din cele scrise că au existat implicări directe ale unui consilier județean! Sunt lucruri greu de înțeles. La fel de greu de înțeles este de ce nu se implică organele abilitate să facă cercetări. Transmoldavia face și acum transport pe trasee, fără a avea licențe, nimeni nu-i întreabă nimic. Din punctul meu de vedere, am scos la licitație traseele, mai rămâne ca la nivelul consilierilor să se ia act de licitație. Oricum, nu a fost deloc în regulă ce s-a întâmplat acolo.
– Apa Serv, Drupo…
– Apa Serv se complace în politica prețurilor mari, a salariilor mari la nivel de șefi, a secretomaniei. Brusc, de când nu li s-a mai acceptat orice, au stabilit ei că nu au treabă cu Consiliul Județean decât atunci când sunt avantajați și au folosit mașina de vot PSD – PDL – PPDD pentru a-și conserva avantajele. Eu cred că în curând vom avea noutăți în zonă, pentru că s-au adunat prea multe lucrări neeligibile în proiecte, sunt o grămadă de funcționari aduși peste necesar. Luxul din birouri contrastează puternic cu sărăcia celor care plătesc una dintre cele mai scumpe ape din România. Au făcut sponsorizări în condițiile în care nu exista nicio justificare logică. Nu vreau să mai insist, că s-a tot scris și țin minte și acum schema publicată, cu un fel de caracatiță de la Apa Serv. Din păcate, s-a scris și nimeni nu s-a sesizat.
La Drupo, este altă situație. Din păcate, acolo a fost moștenită o situație financiară foarte grea. Un credit luat fără o fundamentare clară, investiții aiurea – cum este stația de betoane, care nu a funcționat niciodată, dar pentru care se plătesc rate -, politica de cadre a conducerii de după alegeri, toate au făcut ca situația să devină critică. Există o cerere de intrare în insolvență. Consilierii județeni au votat o mărire de capital social, care să permită rezolvarea parțială a problemelor. Am cerut un punct de vedere de la Consiliul Concurenței și ni s-a spus că în acest caz este vorba despre ajutor de stat, care se poate acorda doar în anumite condiții, cu acordul Comisiei Europene. În aceste condiții, trebuie reluată discuția și căutate alte soluții și resurse. Apropo de Consiliul Concurenței, am mai primit un răspuns de la ei, cu privire la finanțarea echipelor profesioniste de fotbal.
– Și…
– Și nu e bine deloc. Răspunsul spune că, din analiza contractul dintre Consiliul Județean și clubul de fotbal, toate indiciile arată că este vorba despre ajutor de stat. Iar în cazul acesta revenim la discuția despre contractul de asociere, despre banii dați și despre ce se va întâmpla în continuare. Dar altceva vrea să arăt, apropo de adresa de la Consiliul Concurenței. Acolo se spune că a fost cerută o situație, în 2012, de la Prefectură și că în adresa respectivă se spune că la nivelul județului Neamț nu au existat asemenea contracte, nici la nivelul Primăriei, nici la Consiliul Județean. Ori noi știm că asemenea contracte au existat, că s-au dat banii, există dosare burdușite cu acte justificative. De ce s-a dat acel răspuns, de ce nu s-a spus clar care este situația? Nu știu. Dar acum avem precizări clare, ce se poate, ce nu se poate, o să prezentăm situația consilierilor județeni și o să vedem ce se va întâmpla.
■ Politica majoritară sau majoritatea politicii
– Chiar dacă am stabilit că nu discutăm politică, nu pot să nu vă întreb ce se va întâmpla în Consiliul Județean, la nivelul majorității de care nu prea v-ați bucurat de la instalarea în funcție?
– Păi, suntem la putere nu? UNPR-ul este parte a USD, alături de PSD. Vom merge împreună, dacă, bineînțeles, și conducerea PSD va respecta înțelegerea. PNL-ul și-a exprimat dorința de a colabora pe proiecte în folosul județului, la PDL avem un nou președinte interimar, care, și el, vrea colaborare pe proiecte, mai ales că vine din administrația locală, unde altfel nu se pot face lucrurile. Vom vedea. Eu sper în colaborare și discuții constructive. Dacă va exista o majoritate, foarte bine, dacă nu, vom respecta legea și vom merge înainte. Dar vă asigur că nu voi ceda în fața intereselor nimănui, mai ales atunci când se vede de la distanță că e vorba despre interese de grup.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Nu se vorbeste nimic de banii dati, (daca au fost dati), pentru Cultura. Ce bani s-au dat si ce s-a facut cu ei?! Atitea milioane la sport nu-i cam mult intr-o vreme in care avem un procentaj asa de mare de analfabeti iar toti demnitarii si, mai ales, alesii locali sunt eminamente inculti?! Cum poti duce societatea mai departe daca in fruntea ei ai oameni c-are n-au mai citit o carte de la Abecedar iar la vreun spectacol au fost doar daca era unul cu glume de doi bani??!!
Avem, este adevarat, un teatru si niste reviste culturale – Antiteze si Revista Conta – care puteau sa apara si la Tirgu Ocna ori la Maracineni, ori in Bucuresti, ca nu vedem nici o manifestare locala. Prea ne uitam doar “in sus”, poate ne mai mangaie cineva pe chelie si ne da vreo bursa. Unde ajungea Cultura romana daca cei din sec 19 s-ar fi uitat doar la Paris si ar fi proslavit “Misterele Parisului” ori alte scrieri de acolo, ori ar fi jucat doar piese de teatru doar straine.
E drept, unii s-au nascut ALESI de cum au aparut…