• sau despre plictisul unor conferințe fermecătoare
Acesta nu este un pamflet, ci o analiză absolut personală, inspirată din fapte reale și repetitive. De doi-trei ani, poate mai mult, cine mai numără, primarul Laurențiu Leoreanu face armată nu doar în partid și/ sau primărie, ci și cu presa. De meserie profesor, el predă lecția, jurnaliștii notează, leafa merge, orașul înflorește. Conferințele sale de presă sunt, parcă, trase la indigo. El vorbește ce și cât vrea. În medie, primarul Romanului vorbește o oră de unul singur, după care, dacă mai sunt jurnaliști curioși și el are disponibilitate, mai răspunde și la întrebări. Conferința de presă de lunea trecută a durat doar două ore. 75 de minute a vorbit el. Ce a vrut, pentru că, după cum a explicat în repetate rânduri, își face singur agenda de comunicări către cetățeni. Vă prezentăm mot-a-mot lecția:
Purtător de cuvânt pentru ApaServ
La fiecare conferință de presă, primarul Laurențiu Leoreanu face pe purtătorul de cuvânt onorific al ApaServ și explică de câte ori compania ne mai ia apa, câte canale s-au curățat, manual sau cu autocurățitoarea, și câte vane s-au reparat. Cităm: ”Avem avarii pe bd Nicolae Bălcescu intersecție cu Sucedava, la Sucedava 187 și Tudor Vladimirescu bl 6, în spatele blocului. Curățat cămine de vane în Mihail Jora intersecție cu Miron Costin. La canal continuă lucrarea pe Teiului 2, Ion Ionescu de la Brad – bl 1, avem un planșeu de montat și radier, lucrări la cămine. (…) Am avut mai multe lucrări comandate de Apa Serv, constatate de ei și la solicitarea cetățenilor în ultimele două săptămâni. Astfel, la curățat cămine s-a intrat pe 10 martie pe strada Alba Iulia intersecție cu Banatului și cu Toma Stelian, pe 11 martie Maramureș – Siretului, Gh Doja – Toma Stelian, pe 17 martie Stelian – Tudor Vladimirescu (n.r. – continuă exemplele). S-a turnat planșeu de cămin pe intersecția Păcii – Olteniei, B Dragoș bl 7, Ecaterina – Bogdan Dragoș. Am avut de reparat vane în cămine Siretului – Toma Stelian, Miron Costin – Mihail Jora, Siretului – Maramureșului . Avarii la branșament au fost pe Ștefan cel Mare, Mihail Jora, Bucovinei 50, Bălcescu – Bucovinei. S-a înlocuit robinet de concesie la Miron Costin 33. (…) Pe partea de canal, am avut curățare manuală pe Sucedava bl. 1, 3, 5, 7, Bradului 3, Tudor Vladimirescu 2 și 4, Smirodava (n.r. continuă exemplele). Cu autocurățitoarea am intervenit… (n.r. – alte blocuri). Alte lucrări: refacere pereți cămin și înlocuire planșeu, planșee cu ramă, reparații la racord canal, decopertare planșee, reparații la cămin de racord”
Și au trecut vreo opt minute.
WC-ul Primăriei poate fi folosit
După pomelnicul avariilor și intervențiilor Apa Serv, primarul trece la ce muncesc ai săi: ”Formația de reparații – construcții a executat următoarele: s-au finalizat lucrările de vopsitorie la grupul sanitar de la etajul doi al Primărie, hidroizolația la acoperișul CT pentru seră, a început reabilitarea spațiilor de la Poliție, unde va fi noul sediu al ofițerului de poliție și eliberare de caziere judiciare. În cadrul atelierului de tâmplărie, s-a parchetat sala de la Grădinița Ion Creangă, s-a făcut acoperiș peste depozitul de lemn pentru CT de la seră în suprafață de 95 mp, s-a placat cu plăci baza bazinului de stocare a materialului lemnos, s-au confecționat cozi pentru unelte și lădițe pentru flori”.
Ca să nu ratați cumva, vă anunțăm că s-a mai transportat pământul de la câteva lucrări și s-a intervenit la instalațiile de apă de la câteva instituții din subordine, că se igienizează mesele producătorilor din piață, că se deviază o conductă de gaz și se dă o amendă pentru o clădire lăsată în paragină.
Și au trecut 15 minute.
Poliția Locală dă amenzi
Săptămânal, primarul Leoreanu prezintă și activitatea Poliției Locale. Diferă numărul de avertismente și amenzi, pentru că numărul și munca polițiștilor sunt mereu la fel:”În ultimele două săptămâni au fost executate 106 misiuni patrulare pedestră și auto, din care 10 cu agenți de la Poliția Roman. În cadrul măsurilor și activităților de prevenire de fapte contravenționale s-au luat următoarele măsuri legale: s-au aplicat 31 avertismente verbale, pentru consum de alcool pe stradă, arderea gunoaielor pe străzi și transport persoane fără autorizație. Avertismente scrise – 115, din care la regulamentul de gospodărire – 84, la ordine publică – 5, în special pentru consum de alcool pe stradă, iar la alte acte normative – 26. Sancțiuni contravenționale aplicate – 63, în valoare de 10.050 lei, pentru regulamentul de gospodărire comunală 28 – de 4.300 de lei, cu privire la nerespectarea normelor de igienă și curățenie și staționări auto neregulamentare. La ordine publică 32 – de 4.200 de lei, pentru consum de băuturi, refuz de a se legitima, nesupraveghere minori, cerșetorie. Alte acte normative 3 – în valoare de 1.550 de lei, pentru colectare de fonduri fără autorizație, transport fără autorizație. Plângeri și sesizări soluționate 118, pentru autoturisme parcate neregulamentar, autoturisme ce blochează căi acces, autoturisme pe spațiu verde, lampă iluminat desprinsă, persoane în stare de ebrietate ce fac gălăgie, comercializare de produse în alte locuri decât cele special amenajate, alarme în școli…”.
Bonus față de alte ture, avem 35 de câini comunitari, ridicați de pe străzi de polițiști și cei de la Locato. Plus un raid pe linie de piraterie, soldat cu 5 avertismente verbale, 3 scrise și 1 amendă. ”Vedeți, acțiuni dese și cu rezultate”, a exclamat primarul, parcă și el mirat.
Au trecut 20 de minute.
Se spală indicatoarele rutiere
De la Direcția Autorizări Transport Comerț Monitorizare Parcări suntem informați în fiecare conferință de presă că ”s-au inscripționat numere în parcările de reședință răzlețe”. ”S-au reinscripționat următoarele parcări de reședință (n.r. și continuă, cu precizarea zonelor și a codurilor). S-au montat următoarele indicatoare (…) S-au repoziționat și remontat indicatoare rutiere din Smirodava, Vasile Lupu și Republicii. S-au verificat, repoziționat, curățat și vopsit indicatoare pe Ștefan cel Mare și Sucedava. S-au eliberat 108 acte adiționale pentru parcările de reședință. (…) Se vor spăla, îndrepta și revopsi indicatoarele și tijele lor pe zona Pompieri – Dedeman, Pompieri – Școala Roman Mușat, Ștefan cel Mare și Sucedava”.
De la aceeași direcție am fost informați că s-au eliberat mai multe autorizații de comerț.
Incendii închipuite, oamenii își fac buletine
Din conferințele de presă nu lipsește nici activitatea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Cu titlu de noutate, am fost informați că a sunat cineva la primărie să reclame un incendiu, dar era, de fapt, o mașină în pantă, lăsată cu farurile aprinse. Asta a mai picantat conferința primarului, dar și-a revenit repede la ale lui: voluntarii au stins 3 incendii de vegetație și se pregătesc să exerseze un cutremur pe 27 martie.
Nelipsită, desigur, este și activitatea SEIP: ”au fost produse 1.076 cărți de identitate, eliberate 646, vize de stabilire a reședinței 14, mențiuni de deces 105, persoane verificate în evidență 63, cereri pașaport 56, persoane care au solicitat domiciliul în străinătate 1. Total acte întocmite – 85, din care 46 de naștere, 2 de căsătorie și 37 de deces. Total certificate eliberate 225, din care 162 de naștere, 19 căsătorie și 44 deces”.
Despre ce vorbim?
De la Compartimentul Mediu am aflat despre mai multe campanii desfășurate în această perioadă. Dar și lucruri de interes intern, spunem noi. ”În perioada 17 martie – 20 aprilie există un panou publicitar cu vizualul campaniei, care e amplasat pe Roman Mușat, tronsonul Hotel spre Favorit, pe stânga. Începând cu data de 21 martie, La Radio Nord Est Roman, în intervalul 7-19, este difuzat un spot radio de motivare a oamenilor să lupte. Spotul va fi difuzat de 5-6 ori și în weekend – în intervalul 9-13.00 – de trei ori”.
Au trecut mai bine de 32 de minute.
Activități și evenimente, pe scurt pe doi
Agenda sa de primar e prezentată la rubrica ”activități și evenimente”:
”Luni, după operativa mare, am participat la ședința Consiliului Eparhial, apoi discuții cu compartimentul comercial și serviciul investiții, ședințe cu direcția impozite și taxe, secretaru, direcția economică și tehnică cu privire la corelarea unor activități și o întâlnire cu un expert pe probleme de siguranță la incendiu (…). HCM Roman a venit cu o victorie de la Craiova și a încheiat pe podium. Am luat medalia de bronz. A devansat echipa Bucureștiului, Craiovei, Clujul, Constanța, s-a găsit Romanul – buricul pământului, să fie peste toate. Felicit echipa și staff-ul tehnic. (…) Marți, am dat un interviu la televiziuni naționale legate de performanța HCM Roman, apoi discuții cu preoții catolici legat de capela din cimitir și vreau să-i sprijin. Apoi a fost aniversarea a 102 ani a colonelului Vasile Moisă. Apoi am făcut o vizită în teren la Psihiatrie, unde gândim o viziune pentru reamplasarea unor secții. (…) Apoi cu primarul de la Cordun, discuții vizavi de colaborarea noastră pe termen mediu. (…) Miercuri am avut o întâlnire cu părintele Eugen Răchiteanu, care a avut aseară un simpozion foarte frumos, dar din păcate nu am putut ajunge. Apoi am avut o ședință tehnică cu domnii Ioniță, Bojescu, Munteanu, Enache, Ursu (n.r. – directori ai direcțiilor din Primăria Roman), pentru implicare pragmatică în această primăvară. Vineri am fost la bursa locurilor de muncă pentru rromi”. Și, pentru că unii nu au știut de această ultimă activitate, edilul a ținut să le spună jurnaliștilor: ”Vedeți, eu vă chem pe toți, ca un tată bun”.
Monologul primarului, început la 10 dimineața, s-a încheiat după ora 11.10, când acesta a răspuns și la întrebările jurnaliștilor pentru încă aproape 50 de minute. Pentru că cine se scuză se acuză, mai trebuie spus că datele precizate mai sus sunt prezentate la fiecare conferință, cu modificările de formă de rigoare, deși unii jurnaliști au cerut în repetate rânduri ca statisticile să fie puse pe site sau prezentate de consilierul personal, plătit, de altfel, pentru a oferi și statistici. Deși edilul este conștient și a fost atenționat că nimeni face știri din ce prezintă el, persistă în asta doar pentru că sunt două tv-uri care dau în direct coferința sa. Probabil, trebuie să aibă asigurat un alibi pentru intervalul orar. În calitate de redactor în presa locală din 2000, împreună cu colegii mei cu acte și articole și mai vechi și mai bune, facem un apel la primarul Laurențiu Leoreanu să ne lase să gândim cinstit și să muncim la fel.
Claudia MATEI
2 comentarii
Sa trezit domnisoara claudia sa vorbeasca ?? :))) ce iti mai place shaorma