Comitetul Județean pentru Situați de Urgență s-a întrunit ieri 14.01.2015, sub conducerea prefectului județului, pentru prezentarea și aprobarea Registrului de riscuri și capabilități existente la nivelul județului în vederea gestionării situațiilor de urgență și a altor situații speciale.
Ședința extraordinară a fost deschisă de președintele Comitetului, prefect Ioan Vlad ANGHELUȚĂ, care a prezentat corespondența primită de la Ministerul Afacerilor Interne – Secretar de stat pentru ordine și siguranță publică, general magistrat dr. Ilie BOTOȘ, prin care se solicita realizarea cartării județului pe zone și tipuri de risc generatoare de situații de urgență, urmată de elaborarea Registrului de capabilități detaliat pe municipii reședință de județ, municipii, orașe, comune, sate. Registrul cuprinde resursele (forțele și mijloacele) de care se dispune, timpii de reacție în raport de tipul de risc și zona de intervenție.
”Cartarea județului are în vedere istoricul evenimentelor pe ultimii 25 de ani (de exemplu: inundații, avalanșe, căderi de pietre, alunecări de teren, incendii de pădure, explozii, intervenții majore pentru căutare-salvare persoane etc.), principalii agenți economici potențiali generatori de riscuri, pe domenii de activitate și alte riscuri generatoare de situații de urgență (nuclear, chimic, accidente aviatice, turiști aflați în pericol, accidente cu consecințe deosebit de grave)” a menționat Ioan Vlad ANGHELUȚĂ, prefectul județului.
Totodată a adresat mulțumiri colegilor de la ISU Neamț pentru realizarea în termen a acestor lucrări deosebit de complexe, deși au avut la dispoziție puțin timp, raportat la volumul de muncă necesar.
Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Petrodava” al județului Neamț dl. Ioan NIȚICĂ a arătat faptul că la baza Registrului de riscuri și capabilități au stat Planul de analiză și acoperire a riscurilor, Registrul de capabilități întocmit în luna decembrie a anului trecut, cu sprijinul instituțiilor reprezentate în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, precum și Concepția unică de acțiune în situații speciale. Resursele au fost grupate pe urgențe de intervenție, pe 3 coduri – Alpha (pentru resursele disponibile 24 de ore din 24, cu timp de operaționalizare de la 3 până la 60 de minute), Bravo (pentru resursele ce se pot operaționaliza într-un interval mai mare de 60 de minute) și Charlie (cele care presupun mobilizarea unor resurse suplimentare, de regulă din alte județe, în cazul unor riscuri precum cutremurele de pământ).
Toată documentația prezentată constituie un instrument menit să conducă la realizarea concepției unice de acțiune, pentru îmbunătățirea capacității de reacție, în cazul producerii unei situații de urgență.
Registrul de capabilități, hărțile de risc și planul de analiză și acoperire a riscurilor au fost aprobate prin Hotărârea nr. 1/ 14.01.2015 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Hotărârea include și un articol referitor la obligația actualizării, în 48 de ore, a oricărei modificări ce poate să apară în capabilitățile destinate gestionării situațiilor de urgență, ori în timpii de reacție ai acestora.
”Sunt pași importanți pe care i-am realizat astăzi. Tehnica actuală ne permite accesul la hărțile de risc și avem astfel instrumente importante care îmbunătățesc capacitatea de reacție. Vă solicit să acționăm uniți, ca și până acum și, printr-o bună colaborare să protejăm populația și bunurile acesteia, în situații de urgență, acesta fiind obiectivul primordial” a spus prefectul Ioan Vlad ANGHELUȚĂ.