Este un lucru cunoscut faptul că sistemul de sănătate este subfinanțat și nu de azi de ieri. Când peste această problemă se adaugă și datorii istorice, situația devine de-a dreptul explozivă. Este cazul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț care trece prin cea mai neagră perioadă de la înființarea sa. Astfel, la începutul lunii martie, spitalul înregistra datorii către furnizori în valoare de 12.255.596 RON, adică peste 120 miliarde lei vechi. Aceste datorii sunt împărțite pe ani astfel:
Datorii aferente anului 2008 – 1.536.953 RON
Datorii aferente anului 2009 – 1.240.576 RON
Datorii aferente anului 2010 – 5.926.838 RON
Datorii aferente anului 2011 – 3.551.229 RON
Din acestea, datorii aflate în termenul de scadență erau 4.620.394 RON și ieșite din termenul de scadență 7.635.202 RON.
Aceste datorii se înregistrează în condițiile în care pe parcursul anului 2010, o comisie formată din specialiști de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Neamț și Direcția de Sănătate Publică Neamț trebuiau să achite în totalitate datoriile pe care cea mai mare unitate sanitară a județului nostru le avea la furnizori. Dacă aceștia și-au făcut sau nu treaba, puteți judeca și singuri, având în vedere că încă se înregistrează datorii din 2008 și 2009.
În anul 2010, Curtea de Conturi a analizat activitatea spitalului pentru anul 2009 și nu a reținut în sarcina spitalului ilegalități în privința folosirii banilor. De la preluarea unității sanitare de către Consiliul Județean, a fost deja dispus un audit asupra activității financiare și, mai recent, o comisie formată din consilieri județeni și alți specialiști au realizat un control complet. Rezultatele acestor controale se lasă așteptate și până acum nu a fost luată nicio măsură importantă care să ducă la rentabilizare. Nimeni nu spune nimic despre persoanele responsabile, nimeni nu tranșează situația și nimeni nu-și asumă greșelile evidente de management și de folosire a banilor publici. Între timp, pacienții își cumpără medicamente și materiale sanitare, hrana de la spital este sub orice critică, se reduc internări și paturi iar viitorul contract se anunță a fi cu noi reduceri de buget.
Până la urmă, de plătit vom plăti tot noi în timp ce în spital se vor face din ce în ce mai puține internări, medicamentele și materialele sanitare vor deveni marfă de contrabandă iar personalul va fi cel mai probabil “convins” prin măsurile de austeritate să părăsească spitalul către unități private. Externalizările anunțate se traduc de fapt în vânzarea pe bucăți a spitalului către cei interesați. Din numărul viitor vom încerca să elucidăm misterul acestor datorii, să vedem de cine au fost făcute, cum, și cine sunt persoanele responsabile pentru această situație.
Radu NASTASĂ