* centrul social pentru vîrstnici va fi inaugurat în zilele următoare
* investiția se ridică la 3,41 milioane de lei, din care 2,81 milioane sînt nerambursabili
* “Am făcut amenajările peisagistice la centrul Pietricica astfel încît să oferim vîrstnicilor un mediu plăcut, în care să le fie drag să stea, să socializeze”, spune Elena Boengiu, din partea CMI Urban
* “Trebuie să îi protejăm pe cei care au ajuns la vîrsta la care ar trebui să se bucure în liniște de roadele muncii lor de-o viață”, spune și primarul Gheorghe Ștefan
O sută de bătrîni ai Pietrei sînt pe cale să-și găsească un cămin liniștit, în centrul social Pietricica. Lucrările la amenajarea spațiului sînt în faza ultimelor retușuri, iar municipalitatea pietreană anunță că, în cîteva zile, va inaugura căminul destinat persoanelor vîrstnice din oraș. Proiectul a devenit prioritar pentru oficialitățile pietrene mai ales după ce s-a constatat că fostul spațiu a devenit impropriu și neîncăpător. După ce a apărut și oportunitatea accesării unor fonduri europene pentru dezvoltarea căminului de bătrîni, autoritățile locale au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a îmbunătăți condițiile oferite celor mai vîrstnici dintre pietreni. Primăria s-a aliat cu societățile municipale pentru ca lucrările să fie executate ca la carte, cît mai repede și mai bine, iar căminul să poată fi inaugurat curînd. Ceea ce s-a și făcut.
Natura, la ea acasă
Compania Municipală de Investiții Urban a fost cea care a primit în sarcină amenajarea peisagistică în jurul clădirii centrului social. “Am încercat să ne achităm de această sarcină cît am putut de bine. Dorința noastră a fost să le oferim vîrstnicilor un colț de natură care să le ofere liniște, dar și posibilitatea de a petrece timp împreună, să stea să discute, să depene amintiri, să se bucure de momente plăcute. E de mirare cum poți să oferi bucurii mari cu eforturi mici. Eu zic că am reușit ceea ce ne-am propus și nu ne putem plînge că a fost foarte greu. Am amenajat cu gazon spațiul din jurul centrului social, am pus și niște bănci pentru odihnă, am plantat mai mulți copaci, iar pe cei care existau deja i-am curățat, am pus o mulțime de flori ca să înveselim întregul ansamblu. Sînt chiar mulțumită de rezultat și sînt convinsă că și cei care vor sta la centrul Pietricica vor împărtăși aceeași părere”, spune Elena Boengiu, din partea CMI Urban.
Curtea centrului social are acum 10 bănci și două mese, spații de socializare. S-a evitat varianta unor pavele clasice, în schimb s-a mers pe ideea unor dale care să încropească niște poteci pe care vîrstnicii să se plimbe. Copacii au fost toaletați, iar ca spațiu verde s-a optat pentru rulouri de gazon, care acoperă acum 500 de metri pătrați. S-au plantat arbori și arbuști noi. Contabilicește vorbind, colțul de natură însumează acum 3 arțari, 3 pruni, un tei, o salcie, 5 tuia smarald, 3 tuia globulare, doi mesteceni, doi cireși altoiți, un castan, 4 ireea și 12 ienuperi. S-au montat și două bacuri (ghivece uriașe) cu specii de tuia și alte 4 bacuri cu rășinoase.
“Centrul social Pietricica a apărut din dorința noastră de a nu uita de vîrstnicii aflați în suferință, care sînt singuri și au nevoie de terapie și recuperare. Peste o sută de persoane de vîrsta a treia vor beneficia de asistență și sprijin specializat. Situat pe strada Cetatea Neamțului, centrul social va asigura persoanelor aflate în dificultate servicii socio-medicale, psihomedicale, consiliere și evaluare psihologică periodică, terpaii de prevenire a marginalizării sociale, servicii de igienă personală, hrănire, activități de recuperare, supraveghere și menținere a sănătății, precum și tratamente medicale specifice. Ne-am bucurat că am obținut finanțare nerambursabilă pe fonduri europene. Valoarea totală a proiectului depășește 3,418 milioane de lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 2,819 milioane de lei, finanțare asigurată prin POR 2007-2013. Este un proiect ambițios, dar este absolut necesar, la fel cum sînt și celelalte centre sociale realizate de primărie. Trebuie să-i protejăm și să le oferim un viitor, un loc în societate atît celor care sînt la început de drum, cît mai ales celor care au ajuns la vîrsta la care ar trebui să se bucure de roadele sacrificiilor și muncii lor de-o viață. Pentru ei ne-am străduit să facem aceste centre”, declară primarul Gheorghe Ștefan.
Piatra Neamț înflorește cu ajutorul CMI Urban
În paralel cu proiectele de amploare, compania municipală asigură și imaginea “verde” a Pietrei. Înfrumusețarea spațiilor verzi din oraș, amenajarea unora noi, sînt sarcini curente pe agenda CMI Urban. Iar asta se vede, mai ales de cînd vremea a permis intervenții în acest domeniu. “Încercăm permanent să împrospătăm imaginea orașului și să amenajăm pentru pietreni, dar și pentru vizitatori cît mai multe oaze de verdeață, mai ales că vara se anunță toridă. În această perioadă ne ocupăm în mod deosebit de amenajarea spațiilor verzi, tundem iarba, platăm flori. Pe bulevardul Dacia erau niște buruieni cît omul de mare; într-o zi a fost cosită toată. Deci, se poate! Am pus să se cosească în tot orașul. Nu mă refer aici la zona blocurilor, ci doar ce ține de domeniul public, pentru că noi doar aici avem competențe. Am înlocuit, totodată gărduțurile metalice acolo unde s-au deteriorat sau au fost furate, că am avut și astfel de situații. Pe strada Mihai Eminescu, de exemplu. Am montat garduri ornamentale pe str. Gh. Iacomi, în capăt, dar și pe bulevardul Traian și în zona Brădet. Aici ne-am lovit și de comoditatea oamenilor, care nu apelează la trecerile formate și își croiesc drum pe unde doresc, stricînd astfel zona verde. Ar fi ideal să nu se mai calce iarba inutil. Ne gîndim să punem, din loc în loc, pe unde a intrat în obișnuința oamenilor să traverseze, niște dale de trecere, mai ales în locurile unde să zicem că există motive întemeiate, de genul prezenței unui bancomat sau așa ceva”, mai spune Elena Boengiu.
CMI Urban are de gînd să îmbogățească zestrea arboricolă a Pietrei: castanii care s-au uscat vor fi înlocuiți, însă asta e posibil abia la toamnă. Apoi, vor fi plantați tei, ienuperi (18 bucăți numai pe strada Privighetorii), plus iederă și gazon pe spațiile amenajate în zona Căprioara – piața centrală, unde deja se lucrează la montarea gardurilor ornamentale.
Pe aceeași linie se înscriu și foișoarele de socializare, proiect pe care CMI Urban îl continuă. S-a decis amenajarea a treizeci de astfel de locuri, umbrare în care oamenii să se ascundă de soarele torid și să se întindă la discuții, relaxate și liniștite. 15 foișoare sînt deja gata și urmează amplasarea lor în curînd, în preajma blocurilor. Construcțiile sînt din lemn, seamănă cu casele japoneze și vor fi montate pe platforme betonate care se realizează chiar în aceste zile. 5 sînt gata, alte 10 sînt în lucru.
(Dana OSTAHIE)