Marea familie romașcană este o realitate. Este vorba despre un cerc închis de interese locale, cerc format din mii de fire care, toate, au loc în ghemul de interese locale. Întotdeauna cel care are, la vedere, ghemul în mână este primarul, indiferent care este acesta. Departe de ochii opiniei publice romașcane, anesteziată de conferințe de presă aiuritoare, gen Hugo Chavez, președintele venezuelean care vorbea singur ore întregi la televizor, există afaceri înfloritoare, există conexiuni care cuprind totul, de la lumea politică la ONG-uri, de la poliție la lumea interlopă, totul într-o coabitare perfectă. Axul central al acestor interese este bugetul, local și județean, iar trimiterea unor oameni loiali în aceste instituții este vitală pentru prosperitatea familiei. Un segment important al fondurilor publice, ușor de obținut și greu de controlat ca eficacitate a cheltuielilor, i-au reprezentat banii pentru capitolul ”sport, cultură, recreere”. Chiar dacă nu s-a ridicat la nivelul cheltuielilor de la Piatra Neamț, bani buni au ieșit din bugetul Romanului pentru sport, evident cu votul consilierilor locali. Dintre aceștia, dar și din executivul primăriei, mulți se află într-o poziție ciudată, de finanțatori, dar și de beneficiari, prin prisma faptului că sunt în organele de conducere ale cluburilor sportive.
SCM Petrotub, modestie pe bani mulți
Moștenitoare a fostei echipe Laminorul, SCM Petrotub este, dacă ne luăm după site-ul oficial al clubului, echipa tuturor romașcanilor începând cu vara anului 2009. Din această calitate, evident că ea trebuie finanțată direct de la bugetul orașului. Scena de desfășurare a activității este Liga a III-a, alături de echipe precum cea din Miroslava, Pojorâșa, Târgu Neamț. Tot aici se cheltuiesc și banii aferenți. Fără să intrăm foarte mult în detalii, în anul 2012 s-au alocat la club 550.000 lei (5,5 miliarde lei vechi sau peste 125.000 de euro); în 2013, aceeași sumă, iar pentru 2014 s-au aprobat alți 600.000 lei. În concluzie, doar în ultimii 3 ani au intrat de la bugetul local 1.700.000 lei, bani votați în unanimitate de consilieri, la propunerea făcută, prin expunere de motive, de chiar primarul municipiului, Dan Laurențiu Leoreanu. Bașca sumele, deloc mici, venite de la Consiliul Județean, obținute prin negocieri pentru alte voturi, sau prin ordine de partid, sau, pur și simplu, în contrapartidă cu votul dat pentru banii fotbalului de la Piatra Neamț. O să spuneți că este normal să fie sprijinit fotbalul romașcan, cât mai este el romașcan și nu fel de laborator sau cimitir al celor care sunt trași pe linie moartă de la Ceahlăul.
SCM Petrotub are, la nivel de membri fondatori, câteva persoane interesante prin prisma rolului lor politic și al implicării în direcționarea banilor pentru club. Printre aceștia, îi găsim pe Petrică Căpraru (consilier local PDL), Lucian Pascariu (membru PDL, viitor consilier județean PDL), Lucian Micu (viceprimar Roman, membru UNPR), Maricel Benchea (consilier local PDL). Toți au avut un cuvânt greu de spus, prin voturile lor, în privința alocării banilor către clubul romașcan. Este normală această situație? Evident că nu, chiar dacă pentru pozițiile de la club nu sunt remunerați. Aleșii locali ar fi trebuit să se abțină de la vot, să-și declare interesele și totul era în regulă.
Petrică Căpraru, fals în declarații de interese
Consilierul PDL Căpraru, membru fondator la SCM Petrotub, pare să fie un om activ și bine intenționat. Dacă îi citești raportul de activitate pe anul 2013, pe care l-a depus în termen, îți dai seama că nu prea ai ce citi. A participat, a dezbătut, a promovat proiecte de importanță majoră și, în general, a fost activ. Dacă îi citești declarația de interese, ai surpriza să afli că, în afară de firmele în care este administrator sau acționar, domnia sa nu mai are niciun fel de interese. Calitatea de membru fondator la club nu apare, ceea ce, potrivit art. 292 din Codul penal, duce spre un mic fals sau, hai să-i zicem, omisiune în declarație. Pentru așa ceva, unii s-au trezit cu dosar penal sau chiar cu o condamnare mică, cu suspendare.
”În general, sunt mulțumit de rezultatele echipei. Se află în acest moment pe primele locuri. Cu Ceahlăul nu a făcut un scor prea bun, dar are rezultate foarte bune și trebuie să o susținem. Este o echipă ce are un istoric în spate. Sunt șanse ca în play-off să ne calificăm cu un rezultat bun, chiar dacă sunt și alte echipe ce se bat pentru promovarea în Liga a II-a. SCM Petrotub și HCM Roman trebuie să fie susținute, pentru că sunt echipe cu rezultate și noi, ca și aleși locali, susținem activitatea sportului romașcan”.
Micu și Benchea au declarat, dar au și votat
Conform declarației de interese, viceprimarul Lucian Micu este membru fondator la CSM Petrotub, având 225 acțiuni, în valoare nominală de 5000 lei. Din acest punct de vedere, jos pălăria, totul este în regulă. Partea care generează probleme se referă la votul în plen cu privire alocarea sumelor de bani către club, precum și la votarea bugetului general al municipiului. Din păcate, dacă cineva va dovedi interes să cerceteze lucrurile relatate în acest articol, concluzia va veni de la sine, deoarece hotărârile luate de un consiliu local unde a votat cineva în conflict de interese nedeclarate devin nule de drept. Exact același lucru s-a întâmplat în cazul consilierului PDL Maricel Benchea. Și-a declarat interesul în acte, dar nu și la vot. Practic, hotărârea prin care s-au dat bani la CSM Petrotub poate fi declarată nulă de drept, cu toate efectele care derivă din acest lucru.
”Mai avem două meciuri până la finalul returului, foarte importante: o deplasare la meciul cu Miroslava Iași și un alt joc cu echipa din Pașcani, echipă ale cărei ultime rezultate au confirmat că vor să promoveze. În acest moment, suntem pe locul III. Rezultatele nu ne mulțumesc neapărat, dar – pentru că intrăm în play-off – vom face o analiză înainte de tur-retur a primelor șase echipe și vom ști cum intrăm. Sperăm ca punctele acumulate să ne permită să abordăm viitorul cu dorința de a promova. Vrem să promovăm, asta este clar în acest moment”.
”Atrag atenția staff-ului tehnic și jucătorilor că rezultatele din ultimele mieciuri nu sunt chiar la nivelul unei echipe cu pretenții la promovare. Trebuie să se concentreze mai mult și să demonstreze, în ultimele două etape, că locul ocupat nu este întâmplător și vrem să adune cât mai multe puncte cu cele două contra-condadidate la promovare. În ceea ce privește staff-ul tehnic, s-a făcut tot ceea ce s-a putut pentru ca echipa să se pregătească în condiții optime și sunt «obligați» ca în aceste ultime meciuri să adune cât mai multe puncte care să ne ajute în obiectivul propus. Promovarea ne obligă la costuri mult mai mari, dar avem promisiuni că, la îndeplinirea obiectivului, vom fi ajutați să spriinim activitatea. Și de la firme, CJ sau bugetul local”.
Expunerea de motive pentru banii Primăriei
În 7 ianuarie 2014, CSM Petrotub cerea primăriei 750.000 lei, pentru acoperirea cheltuielilor totale estimate pe anul 2014. Primarul Leoreanu, în expunerea de motive, înaintează ”pentru SCM – Petrotub Roman, echipă în Liga a III-a de fotbal, suma de 600 mii lei”.
Din ședința de buget, când s-au votat banii pentru Petrotub
Echipa se târâie, banii se duc
«Dl. consilier Leonard Achiriloaei precizează că bugetul H.C.M. Roman și cel al S.C.M. Petrotub au fost prezentate în comisia pentru buget-finanțe. Dl. consilier Eugen Păuleț consideră că ar trebui ca bugetul să fie majorat pentru performanță.
D-na consilier Lenuța-Nușa Chiriac declară că unii colegi au propus majorarea sumei pentru S.C.M. Petrotub. „În privința echipei de fotbal S.C.M. Petrotub problema este că nici nu o ținem, dar nici nu moare. Pentru susținerea echipei de handbal trebuie să luptăm, dar îmi pun problema: ne mai încurcăm cu echipa de fotbal? Cu banii aceștia putem face altceva sau să-i dăm echipei de handbal, pentru performanță. Nu are rost să cheltuim bani degeaba. Echipa se cam târâie de ani de zile, nu are nici performanță, dar banii se duc.”
Dl. primar Laurențiu-Dan Leoreanu consideră că punctual de vedera al d-nei consilier este foarte corect. ”Vă explic de ce se întâmplă acest lucru. Eu am vrut să încerc promovarea echipei de fotbal în Divizia B. Am făcut o analiză financiară și am calculat necesitatea unui buget de 6,5 miliarde de lei vechi, anual, pentru ca să reziste în C. Pentru Divizia B trebuie un buget între 13 și 15 miliarde de lei vechi, anual, ceea ce nu ne putem permite. Nu am face performanță, ci ne-am zbate să nu retrogradăm. Acum, S.C.M. Petrotub a terminat turul și intră în retur. Eu propun așa: să lăsăm să termine acest campionat, iar la finele campionatului să ne întâlnim și să luăm o decizie, chiar dacă este dureroasă. Mergem cu o echipă fanion și o susținem, iar dincoace, să luăm o decizie fermă.”
Dl. consilier Maricel Benchea – președintele S.C.M. Petrotub Roman declară că, de cinci ani, de când echipa e susținută cu bani de la Consiliul local, obiectivul permanent al acesteia a fost promovarea copiilor și jucătorilor care au talent și care provin de la liceul sportiv. ”Trebuie să ne gândim și la acei copii care termină un liceu sportiv și care nu au o rampă de lansare în sport. Și noi și părinții am cheltuit bani pentru acei copii, pentru a ajunge la un nivel de performanță. Noi am și făcut un pas, în acest an, am adus un antrenor cu experiență, tocmai pentru a nu cheltui banii publici fără rezultate. Trei ani la rând am avut rezultate pozitive. Am terminat pe locurile 1-3. Principalul obiectiv al nostru este să promovăm copii. Pentru ei este important să arate că pot face performanță. Sunt sigur că la finele campionatului analiza dumneavoastră va duce la susținerea echipei de fotbal.”
Urmare a supunerii la vot proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 18 voturi „pentru” și 2 abțineri (dl. V. Mocanu și dl. V.B. Savin).»
Dana OSTAHIE
Claudia MATEI