Curtea de Apel Bacău i-a dat dreptate lui Gheorghe Vasiloiu în războiul cu Agenția Națională de Integritate. Astăzi, 27 ianuarie, instanța a decis: “Anulează raportul de evaluare din 02.10.2014 înregistrat la Inspecția de Integritate din cadrul Agenției Naționale de Integritate sub nr. 38242/G/II/02.10.2014. Cu recurs în 15 zile de la comunicare”.
În comunicatul ANI din 2 octombrie 2014 se preciza că Gheorghe Vasiloiu ”s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de consilier județean, întrucât, la data de 28 august 2008, societatea comercială în cadrul căreia a deținut funcția de administrator – membru în consiliul de administrație și în cadrul căreia deține calitatea de asociat, a încheiat cu Consiliul Județean Neamț un contract de asociere pe o perioadă de 5 ani, prin care a fost alocată suma de 108.00 Lei/lună până la data de 31 decembrie 2008 și suma de 90.000 Lei/lună începând cu data de 01 ianuarie 2009, încălcând, astfel, dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.”
Gheorghe Vasiloiu a fost declarat incompatibil de prefect, a atacat ordinul în instanță și a cerut, simultan, suspendarea aplicării ordinului până ce se judecă procesul cu ANI. Tribunalul Neamț i-a respins, însă, cererile și, până la urmă, Vasiloiu a plecat din CJ.
Fostul prefect George Lazăr l-a declarat pe Gheorghe Vasiloiu, nu doar incompatibil, ci “profund incompatibil” având în vedere că acordul de asociere dintre CJ și SC Ceahlăul SA și-a produs efectele și în mandatul 2012-2016.
La rândul său, ANI a revenit cu un comunicat în care preciza: “În exercitarea mandatului de consilier județean, a luat parte la deliberarea și adoptarea Hotărârilor Consiliului Județean Neamț privind rectificarea bugetului județului pe anul 2013, precum și asocierea Județului Neamț cu o societate comercială la care, în momentul adoptării hotărârilor, persoana evaluată deținea atât funcția de administrator – membru în consiliul de administrație, cât și calitatea de asociat, în vederea finanțării și realizării în comun a unor activități de interes județean, încălcând, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și art. 77 din Legea nr. 393/2004”.
Dacă ANI va ataca sentința de la Bacău, procesul va ajunge la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Trebuie menționat că suspendarea sa din funcția de consilier județean a venit în urma ordinului de prefect, nu a raportului ANI, ceea ce face aproape inutil procesul în care s-a ajuns la faza de recurs. Pe de altă parte, o decizie favorabilă lui Vasiloiu la Înalta Curte l-ar putea ajuta în celelalte spețe care mai există, în principal cele privind recuperarea banilor de la societatea unde era administrator și care administra clubul de fotbal Ceahlăul.