O instituție bugetară importantă și-a schimbat, după negocieri și amenințări politice, șeful. În locul acestuia, a fost promovată, în acord cu spiritul vremurilor, o femeie, lucru salutat de toată lumea, inclusiv de subsemnatul, cu deferența cuvenită sexului, partidului și experienței, de dinainte de ’89 și de după. Nu este un secret pentru nimeni că Emilia Arcan și-a dorit postul de președinte al Consiliului Județean, după cum și-a dorit, la un anumit moment, postul de director al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. La fel de mult ca doamna Arcan, postul a fost dorit, ca factor de bunăstare, de oameni din PSD și fostul PDL, interesați direct de lucrările de la spital, de plasarea activului de partid în locuri călduțe, etc.
Imediat după ce a fost numită șefă, doamna Arcan și-a luat, cu multă hotărâre, prerogativele în mână și pare să fi purces la treabă. Ce se ascunde sub această determinare administrativă poate fi interpretat și altfel, ca un soi de răzbunare, pregătită din timp, nu numai pe ce înseamnă spital, ci și pe alte instituții, care, de-a lungul ultimilor doi ani, n-au înțeles să asculte de Emilia Arcan.
Pregătirea specifică a terenului pentru acțiune
Imediat după numire, au început să curgă mesajele de felicitare pentru gingașa doamnă, care era sfătuită să se transforme într-o doamnă de fier. Interesant că o parte dintre mesajele trimise pe site-ul redacției, sub formă de comentarii, erau de la același IP! ”Scriitorul” nu a mai avut răbdare să verifice dacă ele erau aprobate și l-a semnat pe primul cu numele de ”Anonimul”, după care l-a postat pe al doilea și a început mesajul cu cuvintele ”Are dreptate anonimul…”. Mesajele sunt un adevărat program de luptă împotriva tuturor cărora doamna Arcan, în mod particular, are mai multe lucruri să le reproșeze.
Le publică, fără a intra în amănunte privind identitatea postacului, cu acoperirea părților care nu cadrează cu statutul de gingașă doamnă.
Primul comentariu: ”Femeie de izbânda! Cred ca trebuie sa va apucați urgent de treaba, multă treaba. Lucruri lăsate in coada de peste, nerezolvate de Iacoban care asa a dorit el. Nu uitați de copiii bătuți de soarta de la centre, noi cetățenii plătim pentru aceste suflete amărâte, implicativa cu fapte.
Nu uitați de Troleu, scurgerile de bani, nu uitați de rubedeniile din CJ neamuri nemurele, Conducerea spitalului Județean Dr Lazar, matusalemicul.
Implicativa pentru noi cetățeni ai acestui oraș, faceți curățenie urgent unde știți nereguli grosolane. Exista directori, directorași prin toate departamentele, cu un nivel intelectual sub minim.
Nu uitați de muntele de răutate din CJ ADA zisa secretara a județului care ne-a mutilat fata orașului..,
Aveți multă treaba !
Succes si așteptam Fapte
Implicați-va!!! Nu i asa?”
Al doilea comentariu: ”Daaa! Are dreptate anonimul, eu nu va cunosc personal dar stiu ca tot timpul ați avut USA deschisă pentru toți cetățenii acestui oraș.
Sunt convinsa si doresc sa cred ca veți ramane aceeași persoana demnă si cu mult bun simt!
Succes!
Al treilea comentariu: ”Scăpați urgent de… de Soroceanu. Scăpați urgent de… lui Iacoban – Năstasă, de ce nu a plecat cu ea la pachet?
Ordine si disciplina doamna Arcan!”
Așa s-a pregătit terenul de luptă. Cum a început lupta? Simplu, prin demascări tovărășești, prin ședințe demascatoare și prin sentințe transmise în cunoștință de cauză.
Comunicatele și spitalul
De la Consiliul Județean, presa a primit un comunicat, din care – dacă cineva se străduiește să-l înțeleagă -, ar rezulta că dușmanul public numărul unu al sănătății nemțene este Ioan Lazăr, directorul spitalului. Motivația: că nu a cheltuit banii de la minister și de la Consiliul Județean. Așa că doamna președinte s-a supărat, cel puțin la nivel teoretic, și a trântit un comunicat, pe care presupunem că l-a și supervizat. El merită publicat, deoarece este construit fix pe modelul comunicatelor de după ședințele de partid staliniste, cu ”împușcarea” vinovatului în public, pentru că ședința era și locul unde se făcea judecata.
Deci:
«Conducerea CJ Neamț, supărată pe nerealizarea planului investițional la Spitalul Județean»
Lucrările pentru realizarea noului Bloc Operator și cele de reabilitare a Secției Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț au înregistrat întârzieri semnificative și nejustificate, după cum susține conducerea Consiliului Județean Neamț, motiv pentru care a solicitat conducerii unității spitalicești să explice cum s-a ajuns în această situație.
Pentru a se cunoaște clar cum stau lucrurile, a avut loc o ședință a membrilor Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în cadrul căreia managerul Ioan Lazăr a avut de răspuns la întrebările adresate. Managerul spitalului a ținut să precizeze că întârzierile au apărut ca urmare a birocrației din sistem, a întârzierilor cu care s-au făcut licitațiile și a neonorării contractelor încheiate cu firmele furnizoare de aparatură medicală pentru noul Bloc Operator. Vinovată a fost arătată ca fiind și firma care ar fi trebuit să asigure reabilitarea Secției Pediatrie, care la sfârșitul anului a dat lucrarea în subantrepriză, către alți prestatori. Membrii CA nu au fost de acord cu răspunsurile primite, reproșându-i managerului dezinteres în realizarea planului investițional și l-au acuzat de faptul că nu a informat Consiliul Județean Neamț despre problemele cu care se confruntă, pentru a se interveni la momentul oportun, pentru urgentarea procedurilor. „Pentru lucrările de la Blocul Operator din clădirea unde funcționează Nefromed, bugetul a venit în luna februarie 2015 și de atunci se putea da drumul la achiziții. Spune doctorul Lazăr că a fost nevoie de o modificare de proiect, cu lucrări suplimentare de 2,3 milioane de lei, dar nici pentru asta nu s-a făcut nimic.
Este incredibil cum s-au putut pierde atâția bani, prin lipsă de implicare! Pentru Blocul Operator, Ministerul Sănătății a alocat anul trecut 4,235 milioane de lei și s-au consumat doar 1,172 milioane de lei. S-au pierdut 3,063 milioane de lei, în condițiile în care peste tot se vorbește despre lipsă de finanțare ori de alocări financiare foarte mici! La noi au fost bani, dar ce folos… Pentru modernizări la Secția Pediatrie, Ministerul Sănătății a alocat 900.000 de lei, iar Consiliul Județean, 100.000 de lei. Din fondurile de la minister nu s-au utilizat 338.000 de lei. Consiliul Județean a prevăzut și dotări cu aparatură medicală în valoare de 1,266 milioane de le, dar nici această sumă nu a fost consumată integral. A rămas o nerealizare de 102.000 lei. Este greu de crezut că s-a putut tolera așa o situație! Mai așteptăm niște precizări de la directorul spitalului, dar la cum stau lucrurile acolo, se impune luarea unor măsuri radicale, pentru că treaba nu e în regulă. Din păcate, orice am face, banii pierduți anul trecut nu mai pot fi recuperați. Vor fi niște alocări anul acesta, de la CJ, de la minister, dar situația pornește de la zero, nu se mai poate recupera nimic din ceea ce spitalul a avut «în mână» și i-a dat drumul”, a declarat Emilia Arcan, președintele Consiliului Județean Neamț.»
- Dicționar explicativ la comunicat
Conducerea județului: Emilia Arcan și Dan Vasile Constantin
Nerealizare de 102.000 lei: expresie nefericită, uzitată la nivel administrativ în Neamț când se vrea promovarea impresiei de existență a unei culturi economico-administrative.
Se impune luarea unor măsuri radicale, pentru că treaba nu e în regulă: expresie uzitată pentru a pregăti schimbarea unui director, întrebuințată și ca factor de presiune pentru o eventuală demisie. A fost folosită mult în URSS, cu rezultate notabile. În România, rețeta a fost patentată de gingașa Ana Pauker.
”Teoretic, eu răspundeam, practic… nu mi-am făcut treaba!”
La insistențele Mesagerului de Neamț, care a întrebat dacă nu cumva, din partea conducerii Consiliului Județean Neamț, doamna Emilia Arcan răspundea de activitatea spitalului, am mai primit un comunicat, și mai explicit. Da, răspundea, dar nu o lăsa domnul Iacoban. Da, acesta făcea comunicate de presă (scoase rapid de pe site după schimbarea conducerii?) și așa cunoștea doamna vice atunci, președinte acum, situația de acolo, în linii mari! Da, nu a fost informată de ce anume constatări făcea dl. Iacoban, chiar dacă erau comunicate pe site-ul CJ-ului. Da, dl. Dan Constantin a informat plenul, dar doamna a vrut să cunoască situația reală, de unde deducem că aceasta nu era din/ în comunicatele lui Iacoban și nici în/ din luările de cuvânt ale lui DVC. Deci, citim comunicatul, sublinierile aparțin redacției:
«Teoretic, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a fost pe lista atribuțiilor mele, în calitate de vicepreședinte al CJ, și am cunoscut situația de acolo în linii mari, dar, practic, fostul președinte Iacoban a insistat să supravegheze el activitatea unității spitalicești. Dovadă sunt comunicatele de presă cu referire la spital și fotografiile pe care le-a făcut în timpul deplasărilor la lucrările în desfășurare, la Blocul Operator. Din păcate, nu am fost informată nici când mergea acolo, nici ce constatări făcea!
Ținând cont că pe tot parcursul acestui mandat, domnul consilier Dan Vasile Constantin a fost membru în Consiliul de Administrație la Spitalul Județean, dar mereu a avut parte de o comunicare deficitară cu Comitetul Director, situație relatată în mai multe rânduri în plenul CJ, după ce am preluat mandatul de președinte am vrut să cunosc situația reală de la spital, având în vedere că trebuie să acordăm o atenție deosebită sistemului de sănătate din județul Neamț, mai ales acum, la analiza bugetului pe acest an. Nu mă interesează personal doctorul Lazăr, dar el e responsabil în tot acest context, în care vorbim despre nerealizarea planului investițional! Pe mine mă interesează ca lucrurile să meargă bine la SJU și, din păcate, și afirma asta cu tărie, acolo este o lipsă de implicare în derularea proiectelor și un management defectuos! Ne interesează să se realizeze orice investiție care poate crește calitatea actului medical în județul Neamț și nu este permis să dăm cu piciorul unor astfel de șanse, cum a fost cea în care au existat bani și nu au fost folosiți!”, a declarat Emilia Arcan, președintele Consiliului Județean Neamț.»
Mai este ceva de explicat? Da, un singur lucru:
Spitalul are un mare potențial electoral și financiar. Doctorul Lazăr, care are și el păcatele lui, mai ales la nivel de comunicare, nu acceptă ca o lucrare evaluată la 6 milioane să se facă la același preț. A obținut un preț de 2 milioane, deci cu 4 milioane mai puțin. Și de aici scandalul…
Valentin BĂLĂNESCU
N.R.: Conducerea unui județ nu se face nici prin intermediul postacilor, nici pe bază de umori personale. Un mandat scurt, care se anunța interesant, mai ales că era pus sub semnul sintagmei ”Așa să-mi ajute Dumnezeu”, în comunicatul transmis la preluarea mandatului. Acolo unde s-a greșit este normal să se ia măsuri. Dar este greu de crezut că s-a greșit doar acolo unde sunt dușmani personali sau de partid.
5 comentarii
Doamna Aceasta Arcan este o bombonica politica.Cu ajutorul ei PNL-UL VA MAI CASTIGA inca 5% IN PLUS LA TOATE ALEGERILE.Dar ce treaba are sefia de raion de magazin,cultura de bureti si functia de presedinte de CJ????PSD-UL A INNEBUNIT!!
Exista o expresie pentru aceste vremuri: “s-a suit (…)în copac”.
SUCCES ÎN ACTIVITATE D-LUI DE LAZĂR!UN MEDIC F.F. BUN.
D-LE DR. NU VĂ LĂSAȚI INTIMIDAȚI.
,,DE CE NU AR FI BINE MÂINE DACĂ A FOST BINE PÂNĂ ACUM?,, SAU CEVA ASEMĂNĂTOR ?
Doamna Arcan e foarte eleganta. Tot timpul.
au început lingușelile.era de așteptat