Acasă Actual Gabriela Cristu Sgarbură și Gheorghe Zărnescu, pe simezele Muzeului de Artă Piatra-Neamț

Gabriela Cristu Sgarbură și Gheorghe Zărnescu, pe simezele Muzeului de Artă Piatra-Neamț

DISTRIBUIȚI

Muzeul de Artă din Piatra-Neamț continuă programul expozițional din acest an cu artiștii Gabriela Cristu Sgarbură și Gheorghe Zărnescu. „Atmosfera creată de cele 70 de lucrări expuse este cu atât mai incitantă cu cât diferențele de gen artistic, tehnică, material, cromatică, limbaj sunt mai evidente”, a precizat muzeograful Violeta Dinu.

Gabriela Cristu Sgarbură este absolventă a Institutului de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București, membră a UAP România și a unor organizații profesionale din străinătate: Association pour la diffusion et la creation de la Tapisserie, din Paris (Franța), membră societară la “Salon d’Automne”, Paris (Franta), de asemenea la “European Tapestry Forum”, Danemarca. Artista a participat din 1997 până în prezent la numeroase și prestigioase expoziții și saloane organizate de UAP România la București, Târgu-Jiu, Constanța, Galați, Brăila, Sibiu, Suceava. În străinătate a expus tapiserie și pictură în Rusia, Canada, Franța, Polonia, Belgia, SUA, Germania, Spania, Norvegia, Suedia, Letonia. Gabriela Cristu Sgarbură s-a afirmat pe simezele galeriilor de artă și muzeelor unde a deschis expoziții personale la București în diferite galerii, între 1978-1990 și în 1998 – Sala Rondă a Teatrului Național din București, în 1999 la Muzeul de Artă din Cluj – Napoca, și în 2002 la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Pentru creația sa laborioasă și originală, artista a fost recompensată cu premii importante, între care Premiul pentru Tapiserie la Salonul Național de Artă, organizat de Fundația Artexpo la Sala de Expoziții a Teatrului Național din București, Premiul pentru Tapiserie acordat la Bienala Artelor Decorative organizată în sala de expoziție “Constantin Brâncuși” la Palatul Parlamentului, Premiul de merit din partea Muzeului Național de Artă al Letoniei. „Lucrările Gabrielei Cristu abordează teme imaginare, suprarealiste și crează o lume care, între vis și magie oferă privitorilor metamorfoze, simboluri și mistere transpuse în țesături din lână și bumbac și in pictură pe pânză”, a menționat muzeograful Violeta Dinu.

Această prezentare necesită JavaScript.

Gheorghe Zărnescu a studiat sculptura la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din București cu profesorii Geta Caragiu și Constantin Lucaci. Artistul a participat la toate expozițiile de prestigiu organizate de UAP Bacău, unde crează și locuiește din 1983 până în prezent, de asemenea la simpozioanele de sculptură organizate în perioada 1976-2010 la Măgura – Buzău, Drăgășani-Vâlcea, Bistrița-Năsăud, Costinești, București, Baia-Mare, Bacău, Râmnicu – Vâlcea și Săliște-Sibiu. Din 1981 până în prezent și-a valorificat creația în expoziții personale deschise în galerii de artă și Muzeul de Artă din Bacău, în galeriile din Focșani și București, la Muzeul de Artă, Timișoara și Muzeul Bucovinei, Suceava. A fost recompensat cu o bursă Herder acordată de Universitatea din Viena în 1984 și a obținut numeroase și importante premii, între care: Premiul “George Apostu” și Premiul Ministerului Culturii, 1991; în 1997, Premiul pentru Sculptura acordat de UAP România, Marele Premiu “Mihai Grecu” obținut la Saloanele Moldovei – Chișinău, 1999, Pemiul Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Bacău, 2001, Marele Premiu la Bienala “Lascar Vorel”, Piatra- Neamț, 2003. Lucrările de artă ambientală semnate de Gheorghe Zărnescu au amplasamente în Bacău, Călărasi, Reșița, Râmnicu-Vâlcea, Slobozia, București, Bistrița. Despre creația artistului criticul de artă Alexandra Titu consemna in 2014: “…Coerent cu celelalte explorări și totuși singular ca implicare subiectivă, ca soluții plastice și opțiune formală, un ciclu disparat în timp, indică experiența metafizică, reflexia asupra condiției tragice a omului (“Călător sub cer de stele”) și a sacrificiului, condiție inevitabilă a depășirii condiției sale. Crucifixele carbonizate, aluzii la cataclismul istoric, securea agresiv dublată, fragmentele decupate de arbore sunt cateva momente ale tragismului existenței.”

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 21 aprilie 2017, ora 17.00. Programul de vizitare este: zilnic de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00. (Mesagerul de Neamț)

pietricica turism

Lasă un răspuns