Acasă Actual Oua rezistente de țânțar la Roman

Oua rezistente de țânțar la Roman

În luna iulie, după ce a fost anunțată de două ori, ca să se fixeze bine în mintea romașcanilor apicultori, asupra Romanului s-a efectuat, ”par-avion”,  o dezinsecție. Ca și anul trecut, efectele tratamentului respectiv, mai ales în cartierele mărginașe, nu s-au simțit. Din motive  greu de decelat…

„După 15 august, vom mai efectua un tratament, a declarat primarul Romanului, Lucian Micu, în legătură cu dezinsecția din luna iulie. Ghinionul care a fost atunci e că, la câteva ore după ce am finalizat noi tratamentul, a venit o ploaie care nu era anunțată în momentul în care am luat noi autorizația. Tratamentul a avut eficiență, numai că – în anumite zone —  nu a avut timpul fizic să producă efecte și asupra ouălelor de țânțari…”

Pare evident că principala vinovată pentru lipsa de eficiență a dezinsecției din Roman este… Administrația Națională de Meteorologie, care nu a anunțat în timp util ploaia care urma să cadă. Și perioada prea mică de eclozare a ouălor de țânțar.

Oricum, atunci când se va întâmpla,  posesorii de familii de albine și de alte animale sensibile sunt sfătuiți să ia toate măsurile necesare pentru a evita posibilitatea ca animalele lor să aibă de suferit.

Cum se anunță, din nou, caniculă, probabil că tratamentul următor se va putea face în condiții mai… uscate. Rezultatele nu vor fi, totuși, remarcabile până nu se vor goli toate subsolurile inundate ale blocurilor din Roman, imensa pepinieră de țânțari.

(D.A.)

Lasă un răspuns