Acasă Actual Elena Ioniță – o stea în ascensiune

Elena Ioniță – o stea în ascensiune

DISTRIBUIȚI

Are doar 18 ani și se pregătește să facă pasul de la statutul de talent local la cel de stea a muzicii românești. Acum elevă a Liceului de Artă ”Victor Brauner” din Piatra Neamț, Elena Daniela Ioniță este din Pipirig și țintește spre București, mai întâi pentru a urma cursurile facultății de muzică, apoi pentru a ajunge acolo unde își dorește. Între marile nume ale muzicii autohtone. Cu o voce frumoasă și o prezență scenică remarcată deseori, Elena Ioniță este o prezență constantă la festivaluri și concursuri, la emisiuni tv.

* ”Părinților mei le datorez totul”

Mi-am dat seama că am talent muzical la vârsta de 5 ani. Am mers la cursuri de canto doi ani mai târziu, la 7 ani, atunci când am și urcat pentru prima oară pe scenă. Moștenesc talentul de la tatăl meu, care a cântat de mic copil, dar a urmat și cursurile facultății de muzică «Gheorghe Dima», din Cluj. Părinții mei reprezintă totul pentru mine, mereu mă susțin și mă încurajează.

Datorită lor, urmez cursurile de canto în București, cu dna Cristina Manoliu-Săvulescu și cu dl Mihai Alexandru, pe care îi respect și îi iubesc din tot sufletul meu. Repertoriul meu preferat îl reprezintă muzica ușoară, dar și muzica populară are un rol important în viața mea, deoarece primii pași pe acest drum i-am făcut alături de cântecul popular. Primul concurs la care am participat a fost la 7 ani, s-a desfășurat la Casa de Cultură din Târgu Neamț și am reușit să obțin locul I. Pe parcursul anilor, am participat la diverse concursuri de muzică ușoară, concursuri naționale și internaționale, concursuri de muzică populară… Per total, în palmaresul meu se află în jur de 55 de diplome, cu diverse premii”.

Cât timp alocă studiului? ”Nu pot spune exact. Sunt zile pe care le petrec doar cântând, repetând și studiind diverse piese, studiind teoria muzicii și tot ce ține de această materie”.

* ”Mi-aș dori să cânt alături de Andra”

Elena a avut ocazia să cânte în emisiuni tv celebre, la invitația unor mari nume ale muzicii românești. Unul din compozitorii de care se leagă cariera ei de până acum este Mihai Alexandru. ”Am ajuns să cânt în emisiunea dlui Horia Moculescu, prin dna mea profesoară de canto și prin dl Mihai Alexandru, care au fost rugați să-și trimită în emisiune doi elevi, care să interpreteze o piesă din repertoriul îndrăgitului compozitor George Natsis,  a cărui zi de naștere era în acea zi. Am mai participat și la alte emisiuni, la mai multe posturi locale și naționale”.

O îndrăgește foarte mult pe Andra: ”Din punctul meu de vedere, este un artist complet, alături de care mi-aș dori să cânt într-o bună zi. Dacă aș fi să aleg pe cineva din afara țării, aș fi ales-o pe regretata Whitney Houston”.

Ce le spune tinerilor care, la fel ca ea, vor să aibă o carieră în muzică? ”Să-și urmeze visul și să nu se lase bătuți niciodată, pentru că minunile chiar există! După părerea mea, nu este de ajuns să ai voce și talent. Fără mult studiu și fără muncă nu ai cum să reușești să ajungi la nivelul pe care ți-l dorești” .

* ”Pe Elena, o cunosc de mică și pot spune că a crescut și crește în ograda mea. Când mi-a cântat prima oară o moldovenească de aici, i-am zis că nu trebuie să renunțe la muzica populară, pentru că o cântă foarte bine. Transmite foarte bine muzica pe care o cântă. Elena este o valoare a acestei zone. Este pregătită pentru orice mare eveniment, pentru că a participat la foarte multe festivaluri, unde a obținut foarte multe trofee. M-a impresionat cu vocea ei, o spun foarte sincer. O cunosc de mică și nu mă gândeam că o să ajungă până aici. Nu a ajuns până aici, prin nepotisme, cum se mai întâmplă de obicei. Elena cântă foarte bine. La ea, totul se întâmplă natural. Ea, singură, își face promovarea. I-am și spus că trebuie să se promoveze mult în zona ei. Trebuie să fie foarte bună în zona ei, ca, mai apoi, să reprezinte zona ei și în țară sau peste hotare” – Mihai Alexandru, compozitor.

Ciprian Traian STURZU

GALERIE FOTO:

pietricica turism

Lasă un răspuns