Acasă Actual FOTOREPORTAJ Pediatria cu o săptămână înainte de inaugurare

FOTOREPORTAJ Pediatria cu o săptămână înainte de inaugurare

DISTRIBUIȚI

Mult a fost și… mult mai este. Cu o săptămână înainte de marea inaugurare a clădirii renovate de la Pediatria Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, s-a ajuns în faza finisajelor, și aceasta fiind aproape de final. După cum declară managerul spitalului, dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie, veștile sunt îmbucurătoare: ”Mai este de adus mobilierul, de montat mâna curentă la scară și cred că, așa cum stau lucrurile acum, sunt șanse să se instaleze o parte din secție în noul corp pe 20 octombrie. Vrem să se urgenteze lucrările acum, cât mai este cald, în octombrie și noiembrie”.

În corpul C al Pediatriei, cel care așteaptă să fie predat, încă se lucrează de zor, sub presiunea celor rămase de făcut și a termenului care trebuie respectat. În acordurile flexurilor care taie bucăți de gresie și faianță, în muzica inconfundabilă (și insuportabilă) a bormașinilor, medici, asistente, infirmiere, copii bolnavi și părinți îngrijorați își văd de ale lor. Primii de meserie, ceilalți de sănătate. De-a lungul acestor luni, când s-a lucrat la corpul C, activitatea la Pediatrie s-a desfășurat în aceste condiții, grele, în partea de clădire unde s-a înghesuit secția. Hotarul între șantier și zona de muncă în folosul copiilor e marcat prin covorașe îmbibate cu substanțe dezinfectante. Înăuntru este cald și forfotă permanentă, într-un ritm paralel cu cel al muncitorilor care bat și huruie, cu scurte întreruperi.

Noul lift, pentru transportul pacienților cu targa, este montat. De la subsol până la mansardă, corpul C al Pediatriei a fost ”aproape reconstruit”, spune șefa secției. ”Sunt promisiuni că pe 20 octombrie vor fi terminate lucrările la corpul C, partea unde erau înainte Urgența și triajul. Noi sperăm ca promisiunea să fie onorată și să fim și noi beneficiarii unui mic tronson din clădire. Este începutul, pentru că noi lucrăm de un an și jumătate în condiții de șantier. Renovarea clădirii cu noi în interior – asta este problema și marea provocare pentru noi, ca să ținem în frâu toată activitatea pe o secție cu 75 de paturi, de sine-stătătoare – cu propria radiologie, cu bucătărie proprie, cu biberonerie proprie. Sperăm să ne țină și nervii, și sănătatea, pentru a putea să mergem înainte în iarna care urmează”, spune dr. Suzana Constantinescu.

Va fi o iarnă foarte complicată, consideră medicul șef. Mai grea decât cea care a trecut, pentru că, odată preluată partea nouă, activitatea va fi și mai limitată: ”Practic, din 4 sectoare, ne vom comasa în 2. Adică, din cele 65 de paturi, fără cele 10 de terapie acută care se mută în corpul nou renovat, trebuie să ne restrângem la jumătate. Cele 30-35 de paturi trebuie să le amplasăm într-un spațiu și mai mic decât până acum, să eliberăm câte două tronsoane odată, pentru că deja se lucrează la etajul III al Pediatriei, unde era sectorul distrofici”.

În corpul C va fi organizată Urgența, cu două cabinete de consultații, camera de internări, iar la etaj, unde este mansarda nou construită, se vor amenaja, deocamdată, 3 saloane pentru terapie acută.

Greul, însă, abia începe, fiindcă intră în renovare corpul B, destinat sugarilor și copiilor mari, ”cel mai delicat corp, unde este mamă și copil”. ”Foarte greu ne va fi, de aceea insistăm ca pacienții să nu aglomereze nejustificat și să înțeleagă că suntem nevoiți să limităm și consultațiile și numărul de internări. Este obiceiul ăsta, împământenit de multă vreme, că pacientul – de primă intenție – vine la spital. Avem același volum de activitate, într-un spațiu mult mai mic, și am constatat că jumătate dintre prezentările la secție nu sunt justificate. Ei pot fi foarte bine rezolvați de medicii de familie, de medicii care fac gardă în centrele de permanență, care sunt aceiași medici de familie, bine pregătiți, iar pacienții care se adresează acestor centre nici nu stau la coadă!”, subliniază dr. Suzana Constantinescu. (C.I.)

GALERIE FOTO

Această prezentare necesită JavaScript.

 

pietricica turism

Lasă un răspuns