Acasă Actual Pariurile sportive din România – de la legea junglei la restricții stupide

Pariurile sportive din România – de la legea junglei la restricții stupide

Dezvoltarea jocurilor de noroc online a creat o piață imensă în România. Fie că a fost vorba despre poker, pariuri sportive sau cazinouri online, începând cu anii ’00, din ce în ce mai mulți români s-au lăsat atrași de acest fenomen. Ca de fiecare dată, statul român a fost surprins, iar legislația nu a putut ține pasul cu schimbările din domeniu. Timp de mai mulți ani, în industria jocurilor de noroc online a funcționat o ”lege a junglei”. Abia în 2009, Guvernul emite ordonanța de urgență nr. 77, privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, care ar fi trebuit să legifereze activitatea din domeniu. În practică, însă, prevederile s-au dovedit ineficiente.

Puține firme de pe piață respectau noile reglementări, cele mai multe le ignorau, consecințele negative asupra lor, de obicei amenzi, fiind mici, în comparație cu veniturile pe care le obțineau.

În 2015, Sorin Constantinescu, președintele Asociației Organizatorilor de Cazinouri din România și membru în Consiliul Consultativ la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, declara, probabil în cunoștință de cauză: ”Din 2010 și până acum, peste un miliard de euro a plecat din țară, fără a fi impozitat și taxat… Și-au deschis în jur de 460.000 de oameni cont pe online, din care aproximativ 180.000 joacă frecvent, adică de peste două ori pe săptămână”. Miza este imensă și importantă pentru buget: ”Piața de (jocuri de noroc) online pe an este 250 de milioane de euro, 40% pariuri, 40% cazinouri, 20% poker. Dacă se impozita 20% din sumă, gândiți-vă câți bani se aduceau la buget! Mereu a fost o concurență neloială între firmele care plăteau licență și cele care nu plăteau”.

* Momentul zero

Pentru piața jocurilor de noroc online din România, momentul zero a fost septembrie 2015. În decembrie 2014, au fost aduse modificări importante Legii jocurilor de noroc. Între cele mai importante, a fost aceea că toți operatorii de jocuri de noroc și pariuri online erau nevoiți ca, până pe 10 septembrie 2015, să plătească 20% din ceea ce legea numea GGR, însemnând raportul dintre încasările luate și premiile date, calculat de la data primului jucător român primit pe site. Firmele care achitau această sumă urmau să beneficieze de amnistie fiscală și penală, pentru că au operat în România în afara legii și fără să plătească taxe și impozite. De asemenea, firmele care doreau să activeze în continuare pe piața românească erau obligate să aplice la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc pentru o licență de operare. Conform unei declarații a fostei președinte a ONJN, prin această amnistie, instituția a obținut cam 62 de milioane de euro.

România nu a fost singurul stat care a luat astfel măsuri, Bulgaria, Germania și Franța adoptând legislație asemănătoare.

* Mii de români amenințați cu amenzi uriașe

Dacă, până în acest moment, situația pare destul de clară, statul cerând, așa cum era și normal, firmelor să-și achite contribuțiile pe care le datorează, cele mai mari controverse apar în legătură cu activitatea a doi operatori mamut, considerați foarte serioși pe toate piețele lumii: Bet365 și Bwin.

Ambele firme au achitat sumele cerute de stat și au aplicat pentru licențe la ONJN. Pe 7 septembrie 2015, au și primit aceste licențe, dar ele intrau în vigoare începând cu 1 octombrie. Problema a fost că, în perioada 10-31 septembrie, când, conform ONJN, cele două site-uri nu aveau licență de funcționare în România, ele au permis clienților români să ruleze bani pe pariuri sportive, poker și cazino. Au fost formulate mai multe plângeri din partea asociațiilor de jocuri de noroc și un document semnat de ROMBET, Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc, însoțit de dovezi că ambii operatori acceptau în continuare pariuri. Rezultatul? ONJN a declarat că ambele site-uri au operat ilegal în România și le revocă licențele.

Oficiul național, prin vocea fostului președinte, Odeta Nistor, a susținut că jucătorii care au intrat pe cele două site-uri și au rulat bani în intervalul 10-31 septembrie se fac vinovați de practicarea de jocuri de noroc pe site-uri nelicențiate, urmând să fie sancționați cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei. Nu a contat că informarea populației privind măsurile luate împotriva celor doi operatori a fost cel puțin deficitară. Potrivit șefei ONJN de la acea vreme, 50.000 de români urmau să primească amenzi care erau, la nivelul minim, de două ori mai mari decât salariul mediu al unui român. În realitate, doar o mică parte din cei 50.000 au primit amenzi, unii alegând să conteste amenzile în instanță, beneficiind și de ajutorul unor avocați și chiar a caselor de pariuri la care au jucat.

Povestea amenzilor nu s-a terminat aici.

Bet365 a contestat decizia ONJN în instanță și, în luna iunie a acestui an, Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză. Decizia nu este definitivă, ONJN având dreptul de recurs, dar, în cazul în care Bet365 va câștiga și recursul, va avea dreptul să revină pe piața din România. În mod normal, în acest caz, toți pariorii care au fost amendați de ONJN ar trebui să își primească banii înapoi. Dacă Bet365 va câștiga, probabil că un proces al celor de Bwin va urma foarte rapid. Nici această situație nu este unică, procese similare fiind intentate împotriva instituțiilor similare ONJN-ului din Bulgaria și Germania, unde au fost luate măsuri asemănătoare, iar Curtea Europeană de Justiție a dat, în cele din urmă, dreptate firmelor.

Interesantă ar fi cota unui pariu care să evalueze nivelul despăgubirilor pe care le va plăti statul român și de data aceasta.

* Cum arată acum piața pariurilor sportive din România?

FOTO: Pixabay

După septembrie 2015, marile case de pariuri online de la nivel mondial au părăsit România. Cu foarte puține excepții. Înainte de introducerea restricțiilor, Bet365 era, de departe, cea mai utilizată casă de pariuri online din România, având aproximativ 50% cotă de piață. Cine a avut de câștigat de pe urma măsurilor luate de ONJN?

Se poate vorbi despre două categorii de câștigători. În primul rând, este vorba despre companiile cu experiență și prezență internațională, care au accelerat demersurile pentru a intra pe piața din România. Între ele, se numără Betfair, Sportingbet, Unibet și Netbet.

A doua categorie este cea a operatorilor autohtoni, care, odată cu dispariția concurenței, au putut să se extindă pe o piață foarte mare și, aparent, foarte profitabilă.

Care este situația actuală a jucătorilor, a celor care pun pariuri online? Prin comparație cu 2015, situația nu este mai bună. ONJN, prin măsurile sale, a scos de pe piață firmele care aveau practici anti-concurențiale și anti-consumator (refuzuri de a plăti sume câștigate, întârzieri în efectuarea plăților, limitarea accesului la cont etc.). Aceleași măsuri, însă, au scos de pe piață și zeci de firme de renume internațional, care ocupau cele mai importante poziții pe piață, limitând, astfel, sever opțiunile jucătorilor. Au rămas firmele care au profitat de situație, gen Winmasters, care, imediat după 10 septembrie, se promova atrăgând potențialii clienți cu sloganul ”Mută-ți contul de pe site-urile ilegale și îți oferim bonus de 365 RON”.

În prezent, pe site-ul ONJN, sunt 18 operatori online de jocuri de noroc aprobați. Numărul lor a crescut în ultimii doi ani, la început fiind mai puțin de 10.

* Cum te poți înscrie pe un site de pariuri

Astăzi, pentru a putea beneficia de gama întreagă a serviciilor unei case de pariuri online, utilizatorul trebuie să își completeze datele, inclusiv CNP-ul, să furnizeze copii după actul de identitate și o factură din ultimele 3 luni pe numele lor, pentru a face dovada locuinței. Este un proces care poate dura de la una-două ore până la două zile, în funcție de operator. În cazul în care apar neclarități, poate fi necesară și o conversație telefonică.

Casele de pariuri încearcă să se asigure că minorii nu joacă pe site-urile lor și că o persoană nu poate abuza de politica de bonusuri, făcându-și conturi multiple pe nume diferite.

* Impozite pentru pariori

Pariorii sunt, de asemenea, obligați prin lege ca, o dată pe an, prin declarația 200, să declare la ANAF toate sumele retrase de la casele de pariuri. Ei sunt impozitați pentru fiecare retragere făcută din conturile caselor de pariuri online, indiferent dacă, pe parcursul anului, au avut sau nu profit. Este, deci, posibil ca un jucător să piardă bani și să plătească și impozit pentru asta.

* Concluzii

Firmele își permit să practice o marjă de câștig mai mare, pentru că nu trebuie să intre în competiție cu firme puternice din străinătate. De aceea, în foarte puține cazuri putem vedea cum cele mai bune cote pentru un meci aparțin firmelor disponibile în România.

Prezentare site-urilor a fost îmbunătățită și sunt mai ușor de operat pentru utilizatori, dar, în multe cazuri, au fost, pur și simplu, ușor adaptate modele folosite de firme de succes din străinătate.

O întrebare interesantă este următoarea: dacă firme importante, ca Bet365 sau Bwin, se întorc pe piața din România, cât de competitive vor fi firmele din țară atunci?

Trecând peste controverse și probleme de natură legală, piața pariurilor sportive și, în general, cea a jocurilor de noroc din România este una extrem de profitabilă pentru companiile ce activează acolo. În ciuda măsurilor luate de ONJN, scandaluri privind plăți întârziate și conturi închise, pentru motive mai mult sau mai puțin temeinice, tot mai apar. Poate mai rar ca în trecut, dar există. Situația de la noi se pare să confirme că, atunci când concurența se reduce, consumatorul suferă.

Lasă un răspuns