Acasă Actual Noua valoare a punctului de pensie și contribuțiile datorate

Noua valoare a punctului de pensie și contribuțiile datorate

Casa județeană de Pensii Neamț anunță că, începând cu 6 ianuarie, a intrat în vigoare legea 3/2018, privind bugetul asigurărilor sociale de stat, și, implicit, un nou nivel al câștigului salarial mediu brut. Acesta este în valoare de 4.162 lei și este luat în calcul la fundamentarea bugetului de pensii pe acest an.

Au crescut valoarea punctului de pensie și cuantumul ajutorului de deces, nivelul contribuțiilor și a pensiei minime. ”În perioada 01 ianuarie – 01 iulie 2018, valoarea punctului de pensie este de 1.000 lei. Indicele de corecţie prevăzut de art. 170 din Legea 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, este de 1,15. Reamintim că indicele de corecţie se aplică o singură dată, la înscrierea iniţială la pensie”, explică Oana Fodor, purtătorul de cuvânt al CJP Neamț.

În ce privește nivelul contribuțiilor ce se achită la bugetul de pensii de stat, acestea sunt de 25% – datorată de persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, de 4% – datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă (așa cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare) de persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, respectiv de 8% – datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă, așa cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010, de persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora. ”Reamintim că, începând cu 1 martie 2017, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, prevăzută prin OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei minime garantate, a fost majorat la 520 lei”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al CJP Neamț. (C.I.)

Lasă un răspuns