Acasă Actual Taximetria din Târgu Neamț – între pirați și taxele la stat

Taximetria din Târgu Neamț – între pirați și taxele la stat

DISTRIBUIȚI

Problema transportatorilor care și-au luat singuri dreptul de liberă practică , dar, de fapt, se ocupă cu pirateria taxi, este răspândită în toate colțurile țării, ba chiar dincolo de ele. În unele locuri, taximetriștii autorizați mai degrabă l-ar jupui de viu pe piratul care îndrăznește să se așeze aproape de stația lor, la vânătoare de clienți. La Târgu Neamț, însă, taximetriștii sunt pașnici. Singurul lor conflict pare să fie cel interior, fiindcă sunt parcă sfâșiați între dorința de a scăpa de intruși și lipsa curajului de a spune lucrurile pe nume, eventual într-un denunț oficial, care să poată fi urmat și de niște măsuri.

* Autorizați, dar uniți în dezbinarea lor

Cam așa sunt taximetriștii care asigură transport în Târgu Neamț și împrejurimi, cu acte-n regulă. Dacă sunt protejați de anonimat – că nu li se dă numele, că nu le apare poza, că nu li se înregistrează vocea – toți sunt curajoși și povestesc câte au de pătimit din cauza piraților. Merg până în amănunt. Dacă li se cere, în schimb, o dovadă, o întorc ca la Ploiești. În cel mai fericit caz, demascarea se face pe bază de ”Îți dau o poză, dar n-o ai de la mine!”.

Din rândul acestora s-au desprins niște mărturii. Sub protecția anonimatului, cum spuneam, pentru că e mai convenabil așa, să taci, să înghiți și să speri că, poate-poate, s-o rezolva vreodată, dar cu mâna altuia.

Problema mare e că ne-a ajuns cuţitul la os! Transportul ilegal de persoane ne va face să renunţăm cât de curând, dacă instituţiile statului nu fac ceva în privinţa asta. La câte taxiuri legale sunt în oraş, cred că sunt tot atâtea maşini care fac transport ilegal de persoane. Autorităţile ar putea depista pe cei care fac piraterie numai dacă se uită pe imaginile video de pe camerele de luat vederi de la Peco Mol sau din intersecţie Policlinică. În staţia taxi de lângă restaurant Central, vin regulat maşini fără autorizaţii taxi, care iau client şi-I transportă spre Oglinzi şi Brusturi. 40 de lei dus şi 40 de lei întors. Câte 4 lei de căciulă, atunci când bagă şi persoane în maşină. Mai ales în zona benzinăriei Mol, unde sunt multe maşini particulare care fac transport de persoane ilegal spre Piatra Neamt sau Grumăzeşti. Am văzut cu ochii mei o dată, când, în 15 minute, au plecat cinci maşini pirat cu client din parcarea Mol. Păi, cum să mai avem client? Sunt şi la Humuleşti, în intersecţie, maşini care fac taximetrie la negru. Dar vă rog să nu-mi daţi numele. Nu vreau să am probleme”, spune un taximetrist.

Un altul, la fel de curajos și revoltat: ”Este unul care face curse ilegal din parcarea taxi de la Central şi duce persoane spre Oglinzi şi Brusturi. Nimeni nu-i cere socoteală, pentru că fiul lui e şef de post în nu știu ce comună. Nu are lampă pe maşină şi nici aparat de taxat. Plus că, pe maşină, nu are lipită nici autorizaţia, care trebuie pusă pe portieră, aşa cum spune legea. Eu nu-i înţeleg pe acei taximetrişti care-s în regulă, de ce-l primesc în parcarea lor şi le ia clienţii. De ce aceptă? Ori le e frică de consecinţe, ori s-au resemnat şi ei că autorităţile nu se vor implica în acest fenomen al pirateriei taxi”.

Singurul cu nume și prenume care-și asumă declarația este Constantin Ilieș, liderul taximetriştilor din Târgu Neamţ: ”Am făcut nenumărate sesizări şi la Poliţie şi la primărie. Noi îi ştim pe cei care fac piraterie. Cei de la Poliţie mi-au spus că, pentru a face o acţiune de depistare a celor care practică pirateria, necesită cheltuieli financiare: filmare, urmărire şi altele. Eu m-am săturat de când vorbesc şi sesisez. Nu s-a luat nicio măsură. Însă nici nu vreau să mă cert cu oamenii şi nici să-mi fac duşmani. Şi aşa m-am certat cu unii. Am făcut sesizări şi la Fisc, la Piatra. Nu s-a rezolvat nimic. Din păcate, taximetriştii din Târgu Neamţ nu sunt uniţi”.

* Cât costă să fii taximetrist cu acte-n regulă

Pentru a face taximetrie în condiţiile legii, e nevoie de nişte cheltuieli şi nişte drumuri, pentru a autorizaţii şi acte medicale. Poate şi de aceea unii preferă să sară peste lege.

Potrivit datelor oficiale primite de la Primăria Târgu Neamţ, ca să fie în regulă, un taximetrist trebuie să plătească:

– taxă eliberare autorizaţie de taxi: 127 lei pe an;

– taxă eliberare autorizaţie de transport: 253 de lei (o dată la 5 ani);

– taxă pentru locul de parcare taxi: 289 de lei pe an.

Pe lângă taxele de la primărie, este nevoie și de alte documente, care, la fel, implică bani:

  • agreere taxi la RAR Piatra Neamț: 80 lei;

  • două inspecţii tehnice pe an: 80 lei fiecare;

  • asigurare obligatorie: 1.000 lei pe an;

  • metrologie aparat taxat: 100 lei;

  • asigurare de bunuri şi persoane: 30 lei;

  • impozit pe profit: variabil, în funcţie de câte curse s-au făcut;

  • fişă medicală şofer taxi: 300 lei;

  • aviz psihologic şofer taxi: 120 lei.

Tot Primăria Târgu Neamţ a oferit şi lista operatorilor de transport care desfăşoară activitatea de taxi persoane în oraş: NT05FYD, NT99NIC, NT93DAN, NT18MYR, NT02WVW, NT25DID, NT08XSL, NT09KRW, NT22KTA, NT05USD, NT20TYN, NT93YAC, NT11ROC, NT05LHJ, NT09ZHF, NT05SBL, NT59YCS, NT08FRU, NT92MAF, NT74RAY, NT69KTA, NT01ETX, NT23FLY, NT34CAT, NT99VIC, NT05KMT, NT74CRY, NT30KAB, NT83ELI, NT11MGI, NT56DVT, NT77MON, NT10BDR, NT16WND, NT11BDR, NT77LUX, NT55CAT, NT11NIH, NT44PAU, NT14CAT, NT40SOR, NT67WAS, NT38KTA, NT79PIC, NT23BRM, NT25BRM, NT27BRM, NT28CAT, NT10LEO, NT64LEO, NT12LEO, B53UAV, NT13LEO, NT45LEO, NT43LEO, NT03LEO, NT54LEO, B60LLJ, NT39LEU, NT54LEU, NT97ADY, NT95AVC şi NT96AVC.

Așadar, în eventualitatea că târgnemțenii vor să încurajeze taximetriștii locali și fiscalitatea la vedere, își pot nota aceste numere și să apeleze doar la ei când au de mers de colo-colo. În eventualitatea că nu vor face asta, taximetriștilor nu le rămân decât două opțiuni: ori nu se schimbă nimic, ori se schimbă ei și chiar încep să își apere meseria și bucata de pâine. Sau se orientează spre altă muncă.

Ciprian Traian STURZU

Dana OSTAHIE

pietricica turism

1 COMENTARIU

  1. Taximetriștii cu autorizație sa nu mai jecmănească oamenii când ii iau in mașina și atunci o sa aibă și clienți. Numai eu de câte ori am încărcat pentru ca domnul taximetrist cu autorizație a decis sa aleagă traseul mai lung, bă chiar mi-a fost refuzata cursa când i-am spus pe unde vreau sa merg. Niște escroci!!! Și sa se mai spele. “Pirații” sunt mult mai onesti.

Lasă un răspuns