Există tendința evidentă de a vorbi despre sănătate în termeni strict financiari. Vedem asta la oficialitățile de la București când afirmă că vor să reducă costurile din sănătate, vedem asta la oficialii nemțeni când vorbesc despre spitale în RON, de parcă RON-ul ar fi măsura stării de sănătate a pacienților.
Se împart secțiile spitalului județean în două categorii: profitabile și neprofitabile, fără să auzim niciun cuvânt despre activitatea medicală a respectivelor secții. Acest tip de gândire a dus la declarații care mai de care mai războinice și reformiste legate de cum se vor rezolva aceste probleme: reduceri de personal, scăderi de salarii la șefii secțiilor neperformante, reduceri de paturi cu eventuale transformări în cabinete de ambulator, etc.
Momentul când se va analiza activitatea medicală și când va prima pacientul în toate analizele și studiile făcute în spita va putea fi considerat momentul zeo al adevăratei reforme. Până atunci, o întrebare pentru finanțiștii care își dau cu părerea despre domeniul sanitar: Cât mai costă zilele astea o viață de om salvată la spitalul județean?
Dacă ne uităm pe statistica din 2010, vedem că Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a primit în medie o sumă de 1.579 RON pentru fiecare din cei 41.641 pacienti care au fost internați anul trecut, pentru întreaga perioadă de internare. Dacă e mult sau puțin, nu ne pronunțăm aici, însă sunt câteva date pe care le considerăm cel puțin interesante:
Dermatologia și reumatologia bat cancerul
Pe parcursul anului 2010, secția de dermatologie a primit în medie pentru fiecare pacient suma de 1.317 RON iar secția de reumatologie a primit în medie 1.408 RON pentru fiecare internat. În aceeași perioadă, pentru fiecare pacient diagnosticat cu cancer și tratat în spitalul județean, casa de asigurări a plătit în medie doar 1.074 RON. Poate să fie corect din punct de vedere economic pentru un funcționar din minister, însă în realitate, gravitatea afecțiunilor nici măcar nu poate fi comparată. Și în dermatologie și reumatologie pot exista cazuri grave dar în majoritatea cazurilor, cancerul netratat corespunzător înseamnă condamnare la moarte. Cine hotărăște: medicul, funcționarii sau reforma?
Adultul e mai scump decât copilul
În același an, pentru un pacient din Chirurgie, casa a plătit 1.807 RON, pentru un pacient din Ortopedie suma de 1.871 RON. În schimb, pentru tratamentul unui copil internat în secția Chirurgie și ortopedie infantilă s-au plătit doar 912 RON, adică jumătate din suma alocată pentru un adult în secțiile omoloage. Pe aceeași logică, pentru un adult internat în secția de Medicină internă s-a primit suma de 1.821 RON pe când pentru un copil internat în secția de pediatrie s-a primit doar 1.352 RON. Viitorul sună bine, grija pentru copii este evidentă: adultul mănâncă mai mult, copilul ocupă mai puțin spațiu și putem să-i dăm o plapumă mai mititică și un puișor în loc de pernă. Pe logica asta, gravidele ar trebui să primească o finanțare și mai mare, vorba aia, avem de-a face cu doi-într-unul însă…
Nașterea și îngrijirea nou-născuților, plătite mai prost decât îngrijirea pacienților psihiatrici
Pentru un pacient internat la Psihiatrie, spitalul primește în medie suma de 1.983 RON. În același timp, un caz de la Obstetrică Ginecologie este finanțat cu 1.150 RON iar Neonatologia primește pentru fiecare nou-născut doar 965 RON. La o asemenea finanțare ne mai mirăm de problemele din maternitățile României? Când se întâmplă accidente în maternități, este vinovat din oficiu personalul medical însă nimeni nu trage la răspundere adevărații responsabili, cei care subfinanțează sistemul și stabilesc priorități cel puțin ciudate la plăți.
Neurochirurgia bătută de schimbarea de sex
Un caz internat în secția de Neurochirugie a fost plătit în medie cu 2.527 RON și suma pare una destul de mare, având în vedere complexitatea specialității și gravitatea cazurilor internate însă aflăm zilele astea de la televizor că pentru un pacient care vrea să-și schimbe sexul, casa de asigurări decontează o sumă de aproximativ 2.000 RON pentru operația de schimbare de sex și aproape 12.000 RON pentru medicația pre și post operatorie. Rezultă că organul este mai important decât creierul sau că prioritățile celor care au făcut sistemul sunt cel puțin discutabile.
Secții condamnate?
Astfel, din metoda de calcul a finanțării, unele secții sunt pur și simplu condamnate la subfinanțare. În momentul în care aceste secții ar reduce numărul de internări, finanțarea ar scade automat și din această cauză unele voci au recomandat folosirea internărilor de zi ca soluție de scădere a costurilor. Nimeni nu spune însă că în cazul internărilor de zi, finanțarea este mult mai mică decât în cazul internărilor continue. Acest lucru este evident când analizăm situația financiară a ambulatoriului de specialitate, situație care arată că și plata pentru tratamentele în ambulatoriu este mai mică decât necesarul pentru întreținere.
Măsura de desființare a două unități sanitare în județ face ca adresabilitatea pacienților la serviciile spitalului județean să fie mult mai mare ca până acum. Cele două spitale orășenești din Roznov și Bicaz deserveau împreună aproximativ 120.000 locuitori. O asemenea creștere a populației deservite va duce sigur la creșterea numărului de internări la spitalul județean, chiar dacă prin noul contract cu casa de asigurări de sănătate pentru anul 2011 se urmărește o scădere a internărilor. Dacă se va merge mai departe așa, secțiile în deficit își vor mări deficitul, iar secțiile profitabile vor întâmpina dificultăți din ce în ce mai mari legate de agomerarea excesivă a secțiilor.
Listele de așteptare, o soluție?
Soluția autorităților de la Ministetul Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este introducerea listelor de așteptare însă ne întrebăm cum să faci liste de așteptare la un spital de urgență sau, concret, la specialități precum Pediatrie, Oncologie, Neonatologie, Chirurgie Generală. Ortopedie, Urologie, etc. Aceste liste de așteptare nu se pretează decât la secțiile de cronici și doar în acele situații în care protocoalele terapeutice nu indică clar termene clare de efectuare a tratamentului. La un spital de urgență, sunt prea puține cazuri care pot să introducă această modalitate. Acea aberație a criteriilor de internare restrictive a căzut, așa că nu voi mai insista asupra ei.
De altfel, este cineva dispus să fie amânat în momentul în care are nevoie de îngrijire medicală?
Când vor ajunge specialiștii din administrație să înțeleagă sistemul de sănătate în complexitatea sa, poate vor ajunge la concluzia că singura variantă de rentabilizare a actului medical este creșterea indicelui de complexitate a cazurilor internate. Aceasta se realizează prin achiziția de aparatură medicală performantă, printr-o aprovizionare care să permită medicilor să abordeze în siguranță cazuri dificile, prin cursuriși specializări ale personalului medical. În acest fel se va reduce turismul medical și nemțenii vor putea să beneficieze de tratamente moderne la ei acasă. Asta dacă vrem să păstrăm un spital județean pentru nemțeni…
(Radu NASTASĂ)
NR. Așteptăm propuneri, păreri opinii despre situația sistemului de sănătate nemțean, pe care le vom găzdui cu plăcere în paginile ziarului nostru.
2 comentarii
Cel mai simplu ar fi ca bolnavii ce nu pot fi tratati corespunzator la spital in Neamt sa primeasca , in compensare, cupoane cu cate 10 treceri gratuite pe culoarea rosie a semaforului iar in cazul in care afectiunea persista sa primeasca in continuare cupoane pana la eliminarea totala a problemei medicale.
În numărul de săptămâna aceasta am propus și noi două soluții. Dacă mai sunt și altele, cu atât mai bine: facem un brainstorming și poate iese ceva…