Pentru comuna Drăgănești, anul 2010 a fost unul deosebit, cu o serie de realizări, dar și cu eșecuri, proiecte nerezolvate și calamități naturale care s-au abătut asupra comunității noastre. La capitolul eșecuri și proiecte nerezolvate, aș aminti pe cel integrat, depus la APDRP, pe Măsura 3.2.2., pentru care nu am primit finanțare datorită punctajului care ne-a dezavantajat, întrucât nu a fost inclusă alimentarea cu apă potabilă și canalizare pentru care s-au primit cele mai multe puncte. A mai fost și proiectul care a vizat realizarea unui parc pentru joacă, depus la Ministerul Mediului, pentru care, de asemenea, nu am primit finanțare.
În ceea ce privește calamitățile naturale de care aminteam, acestea au constat în inundații, fenomene cu care ne-am confruntat toată perioada de vară, datorită anului ploios.
Cu toate acestea, realizările anului 2010 au fost mulțumitoare, iar efectele produse de criza creată la nivel național, munca întregului corp de salariați din primarie, cât și a membrilor Consiliului Local este oglindită în obiectivele realizate:
Infrastructura locală
Acest capitol este prioritatea mea și a Consiliului local în activitatea de zi cu zi. Totuși, prioritară este infrastructura rutieră, unde căutam să alocam sumele necesare pentru întreținerea drumurilor comunale, sătești și a celor agricole. S-au transportat pe aceste drumuri cantități importante de balast din albia râului Moldova, dar și a pârâului Tarzia, menținăndu-se, astfel, o stare foarte bună pentru circulație.
S-au săpat aproximativ 500 m de șanț, iar o realizare importantă a fost reabilitarea podului din șes Drăgănești, care s-a făcut cu surse financiare și muncă proprie.
Iluminatul public a fost îmbunătătit cu o serie de lămpi noi, s-au schimbat în permanență becurile arse, s-a făcut extindere de rețea 400 m în șes Drăgănești și deal Drăgănești. Am început lucrările la rețeaua de alimentare cu apă, care va avea o lungime de 20 km, cu stație de pompare și tratare. Până la această dată, s-au făcut forajele, împrejmuirea pentru stație și ne-am aprovizionat cu o parte din conductă.
Am început lucrările la baza sportivă, care se construiește pe terenul Școlii Drăgănești, iar această lucrare sperăm să fie finalizată în luna iunie a acestui an, întrucât avem asigurată finanțarea în proporție de 80%.
S-au început, de asemenea, lucrările pentru reabilitarea fostului magazin din Drăgănești, unde urmează să mutăm sediul primariei, investiția fiind estimată la suma 900 mii lei.
La Școala Drăgănești, s-au încheiat, cu mici restanțe, lucrările de reabilitare, care au constat în construirea instalațiilor termice, grup social și reabilitarea unor săli de clasă.
În ceea ce privește mediul, după cum știti stimați cetățeni, s-a implementat un proiect European, prin care s-au amplasat 8 rampe de colectare selectivă a deșeurilor de orice fel, iar fiecare cetățean a primit câte o pubelă pentru deșeuri, care sunt ridicate săptămânal de o mașina de la ECO Tărgu Neamț.
Pentru remedierea efectelor inundațiilor, s-a refăcut digul rupt de la pârâul Tărzia, în cătunul Pănurești, s-a defrișat vegetația lemnoasă de pe albia părâului Culesa, pe o lungime de 500 m. Pentru toate aceste lucrări de igienizare, decolmatare și întreținere a drumurilor, este nevoie și de forță de muncă manuală, de care, cu regret spun, ducem lipsă, întrucât, în comuna noastră, nu avem cetățeni care să beneficieze de ajutorul social, conform Legii 416/2001, privind venitul minim garantat.
Agricultura și registrul agricol
Comuna noastră dispune de:
– 1695 ha teren arabil;
– 875 capete bovine;
– 575 capete ovine și caprine;
– 138 capete cabaline.
Terenul arabil, în general, este lucrat, iar din septembrie 2010, am reușit să atragem un investitor care a arendat pană în prezent 100 ha, dorind ca, pe viitor, să marească suprafața. Pentru cultivatorii de teren și crescătorii de animale, se asigură subvenția de la stat și UE, documentații care, până în 2010, inclusiv, am reușit să le întocmim cu ajutorul funcționarilor APIA în comuna noastră, fară ca locuitorii să se deplaseze la Târgu Neamț.
Întrucât cetățenii comunei noastre au înaintat în vârstă, tineretul este plecat la lucru în țară și în străinătate, terenurile au început să rămână nelucrate, motiv pentru care încerc ca, pe viitor, să mai atrag investitori atât pentru cultura mare, cât și zootehnie.
Compartimentul financiar contabil
Activitatea pe anul 2010 a Compartimentului financiar – contabil s-a desfășurat în conformitate cu prevederile Legii nr.82/1991 a contabilității, cu modificările și completările ulterioare, și ale Ordinului nr. 1917/2005. Activitatea economică pe 2010 se poate sintetiza astfel:
– venituri totale 2.060.440 lei;
– cheltuieli totale 1.966.065 lei, rezultând un excedent de 94.375 lei. Pe total an 2010, veniturile s-au realizat în procent de 94,56%.
Compartimentul de secretariat și stare civilă
Acte de stare civilă întocmite în anul 2010, în total, 23 din care:
– naștere – 5;
– căsătorie – 3;
– deces – 22.
Certificate de stare civilă întocmite în anul 2010, în total, 34 din care:
– naștere – 5;
– căsătorie – 4;
– deces -25.
S-au emis 40 hotărâri ale Consiliului local și 162 dispoziții ale primarului.
În cursul anului 2010, pe linie de secretariat, s-au înregistrat în registrul de intrare-ieșire un număr de 2395 documente și eliberate un număr de 537 adeverințe de venit și stare materială, un număr de 11 certificate de atestare a posesiei sub nume de proprietar a imobilelor și 30 – Anexa 24 – dezbaterea moștenirii.
Compartimentul de urbanism și amenajarea teritoriului
În cadrul Serviciului de Urbanism și amenajarea teritoriului, au fost eliberate 15 certificate de urbanism, 6 autorizații de construcție și s-au întocmit 3 procese verbale de recepție finală. S-a rezolvat, tot în cadrul acestui compartiment, și un număr mare de cereri pentru rezolvarea unor probleme privind proprietatea.
Compartimentul de asistență socială
Asistența socială din cadrul primăriei a asigurat organizarea și distribuirea ajutoarelor europene constând în produse alimentare și destinate persoanelor nevoiașe din comună.
S-a întocmit un număr de 70 anchete sociale, din care 36 pentru elevii de liceu în vederea beneficierii de prevederile Legii 1488/2004 și a altor burse.
Pentru ca un număr de 149 familii din comună să beneficieze de ajutor pentru încălzire, s-au întocmit documentele necesare.
Serviciul Situații de Urgență
În anul 2010, în comuna noastră nu s-a înregistrat nici un incendiu la gospodăriile populației, doar câteva arderi necontrolate la vegetația uscată și miriști. Dintre activitățile Serviciului Voluntar al Situațiilor de Urgență Drăgănești, din 2010, putem enumera: acțiuni de prevenire a situațiilor de urgență la instituțiile publice, respectiv, Școala Drăgănești și bisericile din comună, cât și la gospodăriile populației, acțiuni de decolmatare a albiilor pârâurilor din comună și participarea la concursurile pentru elevi și profesioniste organizate de ISU Neamț, la care am înregistrat rezultate mulțumitoare.
Sănătate
Despre asigurarea asistenței medicale în comuna noastră, nu am avut și nu avem probleme deosebite, întrucât avem pe doamna doctor Hanganu Luminița, permanent în comună, desfășurând activitate la Dispensarul Uman, iar două zile pe săptămână se deplasează în satele Șoimărești și Ortăști, unde acordă asistență medicală cetățenilor în spațiile asigurate.
Asistența sanitar – veterinară
Această activitate este asigurată ireproșabil de domnul doctor Ionel Dumitru și de personalul din subordinea sa, care efectueaza toate tratamentele necesare în decursul anului la timp și de calitate, neavând, până în prezent, pericole de epidemii sau alte probleme sanitar – veterinare.
Poliție
În ceea ce privește postul de poliție de la nivelul comunei, informez că sunt trei agenți serioși, care își desfățoară activitatea conștiincios și împreună cu paznicii pe care îi avem de la primărie asigură paza și ordinea zi și noapte, prevenind evenimente nedorite.
Învățământ, cultură, culte
Între primărie și școală a fost, este și va fi o strânsă legătură pentru asigurarea celei mai bune calități a ciclului de învățământ, astfel, am căutat să realizăm investiții pentru reabilitarea Școlii Drăgănești, dar și pentru alte obiective:
– renovarea grădinițelor din satele Ortăști și Șoimărești;
– microbuzul de transport elevi a fost întreținut corespunzător;
– construirea unei baze sportive moderne pentru copii;
– pentru cadrele didactice navetiste s-au asigurat banii de navetă.
Căminul cultural este întreținut corespunzător pentru activitățile care se desfășoară, cu regret o spun, puține la număr. În privința cultelor, în comună avem 7 biserici ortodoxe (4 pe stil nou și 3 pe stil vechi), existând o colaborare foarte bună între preoții parohi și conducerea primăriei.
V-am prezentat pe scurt realizările primarului, a personalului administrativ și a Consiliului local Drăgănești pentru anul 2010. Sunt convins că acestea au fost mult mai multe, era loc și de mai bine, și, cu speranța că această criză va trece curând, ne angajăm pentru 2011 la realizări mai mari.
Mulțumesc pe această cale întregului personal din Primărie pentru activitatea depusă în 2010, iar Consiliului Local pentru înțelegerea și buna colaborare pe care am avut-o pentru ducerea la îndeplinire a obiectivelor propuse a se realiza!
Ion NECHIFOR, primar