Hurducăieli nemțene

Concediile mele sunt îndosariate în memorie în funcție de cât de bine m-am simțit (cazare, distracții, ospitalitate), de cât de frumos și interesant a fost (peisaj, obiective) și de cât de multe probleme neașteptate am avut (taxe aberante, amenzi, trafic). În Neamț, stăm destul de bine la primele două capitole: Cheile Bicazului, Ceahlăul, Lacul Cuiejdel, Cetatea Neamțului, mănăstiri, muzee, pârtie de schi, telegondolă, ștrand, cabane și pensiuni, restaurante, etc. Potențialul este unul evident.

Problemele intervin când vorbim de infrastructură: oricât de bine m-aș simți în Neamț ca turist, concediul l-aș ține minte pentru gropile din asfalt, drumurile aglomerate, semnalizarea deficitară, etc. Nemțenii s-au obișnuit, dar un turist nu se va mai supune a doua oară unui astfel de calvar decât din obligație, nicidecum din plăcere. Știu, se lucrează… Dar este aberant ca majoritatea nemțenilor să nu fi vizitat Lacul Cuiejdel din cauza drumurilor impracticabile. Nu tu autostradă, nu tu aeroport, iar drumul de la cel mai apropiat aeroport până în Piatra nu este nici măcar european.

Un alt domeniu deficitar ține de promovarea turismului nemțean. Se simte lipsa unei strategii de informare și promovare a tuturor avantajelor pe care Neamțul le poate oferi. Degeaba organizăm târguri și serbări câmpenești dacă nu le promovăm ca să atragem turiștii. Are loc un eveniment la Târgu Neamț și pietrenii află de el după ce s-a încheiat…  Cred că asta spune multe despre profesionalismul cu care sunt organizate.

Turismul are potențialul de a dezvolta o întreagă industrie pe orizontală și state precum Turcia sau Spania profită din plin de potențialul turistic pe care l-a oferit natura. Până una – alta, eu unul sânt consumator de turism în străinătate, la prețuri mult mai decente decât cele din țară. Nu a fost mult până să-mi dau seama că Piatra Neamț – Oradea durează cât Ungaria – Franța sau că la prețul unui sejur de 3 zile la Marea Neagră la 3 stele găsesc 7 zile în Turcia la 5 stele All Inclusive. Dumneavoastră ce ați alege în locul meu?

Radu Nastasă

Comentarii aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.