Sănătatea nemțeană este bolnavă și nu de azi de ieri. Avem în Neamț imaginea în miniatură a sănătății la nivel național: desființări de spitale, reduceri de paturi, reduceri de finanțare și un personal medical care pleacă creștetul în fața unora aflați vremelnic pe poziții de putere. Nu am văzut mulți profesioniști din sănătate să-l înfrunte deschis pe Cseke chiar dacă părerea generală a celor din sistem este că omul nu știe cu ce se mănâncă domeniul acesta. Ideea de a pune politruci pe funcții de răspundere este cea care ne-a adus în situația actuală și tot așa vom continua până când nu se vor mobilia cei din sistem să reacționeze. Pacienții au încercat dar în zadar… Unii chiar au murit în spitalele prost dotate, fără încadrare de personal și cu finanțări insuficiente. De vină au fost tot cei din linia întâi, asistenți, medici, manageri. Nu zic că nu erau vinovați, doar că vina lor stă în lipsa de atitudine față de politicile poticnite ale unor habarniști și mai apoi în cine știe ce culpe profesionale. În definitiv, avem conducătorii pe care-i merităm. Eu nu pot fi imparțial și când mă gândesc la sistemul sanitar am în primul rând în minte oameni deosebiți care își fac meseria cât pot de bine în condițiile date. Rezultatele muncii lor sunt însă sabotate de conduceri inconsecvente, incompetente și iresponsabile.
Exerciții de imagine
Mare tamtam mare pe toată media legat de criteriile de internare… Stă proiectul de contract cadru postat online pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate de săptămâni bune dar ministerul află de el cu o zi înainte de intrarea în vigoare și-l blochează. Se pare că până acum l-au citit pe sărite pentru că au reacționat la prevederile aberante doar când au fost forțați să o facă. Primii au sărit medicii de familie, apoi farmaciștii și acum văd că reacția vine după atitudini din presă. Hai să spunem că niciodată nu e prea târziu și să ne facem că nu ne-am prins ca nu-i decât un exercițiu de imagine. Spun că-i doar un exercițiu de imagine pentru că oricum măsurile lui Cseke de desființare de spitale, de reducere a paturilor completată cu reducerea paturilor finanțate duc automat la reducerea numărului de pacienți care pot beneficia de servicii medicale în același timp. Domnul ministru scoate criteriile de internare dar lasă preverea legată de reducerea internărilor cu 10% față de anul trecut. Omul apare la televizor erou, că nu lasa el românii fără servicii de sănătate dar rezolvă “problema” administrativ prin setul de reduceri care-i va pune pe medici în situația de a tria ei la sânge cazurile ce vor beneficia de internare. Dacă nu o vor face, se va ajunge, din nou, în situația ca depășirile de contract să nu fie plătite de casele județene de sănătate. Și se mai întreabă unii de unde apar datorii la spitale?
Daca luăm situația Spitalului Județean, vom vedea ca numărul de paturi e unul, dat de minister, iar cel finanțat de casa de asigurări este altul, mai mic. ~n plus, un ordin de ministru prevede că depășirile de contract ale spitalelor se facturează caselor de asigurări și se adaug la bugetul de venituri și cheltuieli al spitalelor. Halucinant e că cei de la casa de asigurări nu primesc aceste facturi și nu le decontează pentru că ordinul de ministru nu le este opozabil!?!?
Sunt curios dac în momentul introducerii sistemului de coplată pe care-l clocesc împreună cei de la minister și casa, se va găsi cineva să-l blocheze după reacțiile populației motivând că nu a știut de el…
Asta ar fi părerea mea despre sistemul sanitar, părere scrisă de pe un pat de spital din Mureș, unde văd în jur doar profesioniști are fac slalom printre lipsuri ca să fie pacientul mulțumit. M-aș fi tratat în Neamț cu toată încrederea doar că lipsa de aparatură mă pune pe drumuri.
Comentariile pe blog.
(Radu Nastasă)