* social-democrații susțin că, la un an de la majorarea TVA, veniturile la buget au crescut, dar românii au mai puțini bani, iar economia e prăbușită
* “Creșterea TVA a afectat în principal populația săracă și clasa medie, iar anul viitor se anunță noi scumpiri ce vor afecta traiul zilnic al românilor”, spune Alin Antochi, liderul PSD Neamț
* 2013 va fi, în opinia social-democraților, un an fatidic, pentru că împrumuturile externe nesusținute de măsuri de creștere economică vor adînci sărăcia populației
Social-democrații au făcut evaluarea de un an a măsurilor economice luate de guvernul PDL, iar concluzia nu e deloc fericită: “veniturile la buget au crescut, economia s-a prăbușit”. “Creșterea TVA a dus la întîrzierea ieșirii din criză a economiei, a majorat rata inflației pînă la 8,5%, cea mai ridicată din Uniunea Europeană, și, poate cel mai important lucru, a condus la reducerea veniturilor populației. În 2010 aproape toate bunurile și serviciile s-au scumpit. Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la cartofi (^46%), legume (^22,5%), ulei (^21%), fructe (^18%), combustibili (peste 15%) și energie termică (^12%). Majorarea TVA a afectat în principal populația săracă, dar și clasa medie, aceștia fiind nevoiți să-și reducă cheltuielile și consumul și din alte cauze, cum ar fi reducerea veniturilor, blocarea creditării, creșterea gradului de îndatorare ca urmare a deprecierii leului. Avem una din cele mai ridicate TVA, nu doar din Europa, ci și din lume”, spune Alin Antochi, liderul PSD Neamț.
Prețurile la gaz vor crește
În opinia social-democraților, ce e rău nu numai că n-a trecut, dar abia începe să-și arate colții. E-On Gaz a solicitat deja majorarea prețurilor la gaze, începînd cu septembrie 2011, ceea ce, în ciuda declarațiilor pompoase că scumpirea se va aplica doar consumatorilor industriali, va afecta categoric și consumatorii casnici. “Este previzibil că așa se va întîmpla, pentru că așa au stat lucrurile și la precedenta creștere de prețuri. Chiar dacă acum a crescut prețul gazelor la consumatorii industriali, tot cetățenii simpli sînt cei care vor plăti costurile suplimentare. Acestea se vor regăsi în prețurile produselor. Ne așteptăm deci la o nouă scumpire a alimentelor, asta după ce am avut parte de majorări pe bandă rulantă la mîncare în ultimele luni. Aceasta este realitatea din România, pe care guvernul încearcă să o ascundă prin declarații halucinante referitoare la succesele acestei guvernări. Cu atît mai mult cu cît chiar șeful delegației FMI a declarat că revenirea noastră economică a încetinit”, zice șeful PSD Neamț.
Pornind de la aceste date, social-democrații consideră că următorii ani vor fi critici pentru români. Mai mult, prevăd că 2013 va fi un an fatidic pentru țara noastră. “România împrumută peste 600 de euro pe secundă. Doar în acest an și doar pentru împrumuturile luate de pe piață, avem de plătit dobînzi de peste 2 miliarde de euro. Împrumuturile sînt luate pe termen scurt, deci presiunea pe buget este imensă. Aceste datorii ne vor îngropa dacă nu se vor lua măsuri pentru stimularea unei creșteri economice reale. Trebuie să încetăm tăierile și să dăm drumul la măsuri de creștere economică și să facem noi locuri de muncă. Actuala putere gîndește de azi pe mîine și acționează după principiul “după noi, potopul”. Anul 2013, cînd PDL nu va mai fi la guvernare, va fi unul de cumpănă”, spune Alin Antochi.
Argumentele aduse de șeful PSD Neamț sînt destule: toate salariile tăiate anul trecut și recîștigate în instanță au fost repuse în plată, prin lege, din 2013; apoi, conform noului acord cu FMI, liberalizarea prețurilor la gaze și electricitate ar urma să se facă tot din acel an, facturile la căldură și lumină urmînd să fie mai mari cu 70-80%. Rezervele noastre de gaze sînt puține și se mai duc și la export, ceea ce înseamnă importuri pentru consumul intern, deci prețuri de două ori mai mari. Tot din 2013. Pe cheltuieli deja limitate, tot în 2013 intră în plată rambursarea împrumutului de aproape 20 de miliarde de euro plus dobînzi, de la FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială. “În 2013, ratele și dobînzile la creditele contractate de țara noastră vor ajunge la 30 de miliarde de euro. Asta înseamnă că ne vom împrumuta nu pentru a investi, ci pentru a plăti datoriile vechi. În tot acest timp, sîntem corigenți la absorbția fondurilor europene. Am ajuns să trăim din împrumuturi externe, în timp ce, pe atragerea fondurilor europene, am fost întrecuți pînă și de Bulgaria. Nu mai spunem de Ungaria, care a atins 80% grad de absorbție sau Polonia, cu 100%”, a explicat președintele PSD Neamț.
Clasamentul făcut de social-democrați pe baza cifrelor oficiale arată că Transporturile au atras 2% din fondurile pe care le-ar fi putut atrage, Administrația și Internele mai puțin de 4%, Finanțele 7%, Comunicațiile 10%, Mediul 10%. Dezvolgtarea Regională și Turismul stau ceva mai bine, cu 20%, dar PSD spune că ministrul Elena Udrea a dat normative greșite, care duc acum “la blocarea tuturor proiectelor inaugurate în acești ani” și semnalzează că este foarte posibil ca forurile europene să ceară banii înapoi.
(Dana OSTAHIE)