Jaf și corupție în Neamț: Licitații plagiate în curtea CJ Neamț

pietricica turism

Acest serial își propune să semnaleze nereguli strigătoare la cer în organizarea unor licitații din județul Neamț. Evident, nu ne vom opri doar la acest aspect. Există instituții județene, primării de la orașe și de la sate care participă la întrecerea capitalistă a jafului. Noi le semnalăm și apoi, număr de număr, vom întreba dacă s-a greșit sau nu, dacă ia cineva măsuri și dacă e cineva vinovat. Astăzi, despre o licitație organizată în curtea Consiliului Județean Neamț, pentru Centrul de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap Păstrăveni. Cum Consiliul Județean a legiferat plagiatul după concursul de la Carmen Saeculare, ne-am gîndit să verificăm dacă modelul nu a fost folosit și la licitații. Culmea, răspunsul este afirmativ. Cel puțin așa demonstreză un document pe care l-am primit la redacție.

* Consiliul Județean – fruntaș la panouri solare

“Demnă de remarcat este participarea județului Neamț, prin Consiliul Județean la Programul de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energia solară ori alte sisteme care conduc la îmbunătățirea calității aerului, apei și solului, program cu finanțare nerambursabilă prin Administrația Fondului pentru Mediu. De acest program vor beneficia 10 clădiri din Patrimoniul Consiliului Județean. În prima etapă, pentru care a fost semnat în luna decembrie contractul de finanțare, vor beneficia de acest sistem Spitalul județean, Centrul de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap Păstrăveni, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni, Centrul de Îngrijire și Asistență Oșlobeni și Complexul de servicii “Elena Doamna”. Valoarea totală a finanțării nerambursabile a acestei etape este de 3.824.500 lei”. Aceste cuvinte de măreață autoevaluare le găsim într-un document oficial al Consililui Județean. E foarte frumos că s-au obținut banii și probabil, foarte benefic. Noi avem, însă, o altă problemă. Cu modul în care a fost întocmit caietul de sarcini pentru lucrarea amintită.

* Caiet de sarcini  “Copy-Paste”

Cităm din caietul de sarcini prezentat de firma Nova Invest SRL Craiova : «prezenta documentație conține principalele sarcini ce revin executantului lucrărilor de instalații producere ACM cu panouri solare aferente obiectivului de investiții CENTRU DE RECUPERARE A PERSOANELOR CU HANDICAP PĂSTRĂVENI, amplasată în localitatea Păstrăveni, județ Neamț. La baza proiectării au stat tema de proiectare și studiul de fezabilitate puse la dispoziție de beneficiar (Consiliul Județean-n.n.) și prevederile standardelor și normativelor în vigoare». Și trebuie să recunoaștem că le respectă. Dacă citim mai departe, descrierea proiectului, rămînem paf : «Pentru producerea ACM ce deservește Spitalul orașului Bicaz se va… » Păi, parcă era vorba de Păstrăveni, nu de spitalul Bicaz ! Că nu este o greșeală de citire sau că nu suferim de halucinație colectivă vedem în pagina a doua a caietului de sarcini, un se specifică negru pe alb: «Panourile vor fi amplasate pe șarpanta tip țiglă a clădirii aferente maternității, vezi plan de situație… ». Dacă între timp nu s-a construit o maternitate la Păstrăveni, atunci e vorba de fosta maternitate de la spitalul din Bicaz, pentru care firma olteană o fi făcut un caiet de sarcini și probabil și lucrarea pe banii Administrației Fondului de Mediu!

Moda plagiatului în curtea lui Pruteanu

Plagiatul a devenit lege la Consiliul Județean din momentul în care consilierii au legiferat prin vot dorința lui Vasile Pruteanu de a avea directoare pe fosta lui consilieră de imagine și purtătoare de cuvînt Dana Macsim. Acum ne-am convins că moda exista deja – o să revenim cu o surpriză de proporții pe această temă – iar caietul de sarcini prezentat este o dovadă. Firma craioveană, ca să muncească mai puțin, a copiat pur și simplu, caietul de la Bicaz și din grabă, că erau multe lucrări de făcut și originalitatea nu face casă bună cu profitul, a uitat să ascundă sursa de inspirație. Trebuie să facem mențiunea că pe document apare și o ștampilă a unui inginer, verificator de proiecte, vigilent nevoie mare, după cum ați putut constata. Numele : Bucureșteanu Gh. Georgiana, are nr. 7890 MDLPL. Este clar, trebuie felicitată și premiată, dacă nu de beneficiarii de la CJ, măcar de cei de la Academia Cațavencu.

Caietul este proiectat de ing. Codrina Stan, care își trece semnătura pe acestă lucrare de artă. Să nu uităm și compartimentul tehnic din CJ, pentru care cuvintele Bicaz și spital sînt sinonime cu Păstrăveni și handicapați.

 

La final, sincere felicitări președintelui Vasile Pruteanu, echipei sale atente la cum se cheltuiesc banii publici, compartimentului tehnic pentru modul în care veghează să nu se plagieze decît ceea ce le convine și îi asigurăm că nu ne băgăm nasul să vedem cum a fost pusă în practică această operă de artă la Păstrăveni. Și nu ne facem vreo iluzie, cum că cineva va lua vreo măsură. Eventual se va face o comisie, cu Dana Macsim președintă și Aldo Pelegrini membru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Valentin BĂLĂNESCU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.