Dan Luca, Apisorelia și banii județului

UPDATE: Acest articol a apărut în ediția scrisă a Mesagerului de Neamț, de joi, 14 iulie, care încă se găsește la chioșcuri. Dimineața, imediat după ce au citit ziarul, responsabilii de la Grupul de firme Apisorelia au luat o hotărîre istorică pentru grup: pe principiul „dacă rahatul nu se vede, s-ar putea nici să nu pută”, au scos de pe site-ul firmei, la secțiunea de prezentare, firma Ecolis SRL. Numai Ecolis, restul au rămas. Probabil titulatura de la Ecolis ar fi sunat prost prin dosarele DNA, chiar și prin cele de la Bacău. Sîntem pe recepție, ca să consemnăm și oareșce schimbări prin acționariatul Apisorelia. Ca să nu ne iasă vorbe, că zicem și nu probăm, iete dovada. Comparați cu imaginea din articol (la sfîrșit) și trageți singuri concluziile.

Dan Luca era un nume emblematic în Neamț pe timpul Mariei Gheorghe, fosta prim-secretară. Era șeful de cabinet al primei secretare și greu se trecea peste el. Din această poziție a devenit depozitarul multor taine ale vremii, o investiție sigură și atunci și azi, mai ales dacă unii foști au devenit actuali potentați. În ziua de azi Dan Luca este un onorabil om de afaceri, ce presteză cu firmele lui activități privind managementul deșeurilor industriale periculoase și nepericuloase. În  această calitate participă la licitații pe unde apucă. Astăzi vom relata despre cea mai grea licitație la care a participat, licitație pe care am putea-o denumi “Trei în unu”!

* Invitație cu dedicație pentru Dan Luca

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț organizează foarte multe licitații, că are pentru ce, cu ce și, mai ales, pentru cine. Bani sînt, că finanțarea vine de la Consiliul Județean, doar este serviciu public de interes județean. Iar unde sînt bani, roiesc trîntorii care au informații, relații și prieteni. Este foarte important să ai prieteni, pentru că multe licitații sînt pe bază de invitații, vin trei firme, se alege oferta cea mai mică și gata contractul. Dar să trecem la chestiune.

În data de 11 martie 2010 Direcția “lansează” o cerere de ofertă pentru “Servicii de transport și incinerare deșeuri medicamentoase” . Valoarea de strigare este de 350 milioane lei. Pe 15 martie are loc vizualizarea ofertelor și este ales cîștigătorul, în persoana firmei SC Apisorelia SRL Piatra Neamț. Frumos, transparent și, probabil, benefic pentru Direcție. Din curiozitate am căutat să vedem cu cine a concurat Apisorelia și am găsit alte două firme, pe numele lor SC Apieco SRL și SC Ecolis SRL. Aceeași curiozitate ne-a îndemnat să căutăm unde-și desfășoară activitate cele 3 firme și mare ne-a fost mirarea să aflăm că toate formează, ați ghicit, “Grupul de firme Apisorelia”! Pe site-ul de prezentare al grupului, la rubrica “Despre noi”, aflăm că Apisorelia este specializată prelucrarea și transportul deșeurilor periculoase, Ecolis , specializată în stocarea temporară a deșeurilor, iar Apieco Serv depoluare, decontaminare etc.  Din ce înțelegem noi, Direcția despre care vorbeam a admis să participe 3 firme care făceau parte din același grup de firme, care probabil s-au bătut pe rupte să dea prețul cît mai jos, concurîndu-se una pe alta, în folosul copiilor din Neamț. Atît de tare a scăzut prețul de la 350 de milioane la 344 încît este clar că județul Neamț a făcut o afacere benefică cu firmele lui Dan Luca. Importanța licitației este dată și de rapiditatea cu care s-a încheiat contractul, chiar a doua zi după deschiderea ofertelor, adică pe 16 martie. Probabil firmele care au pierdut competiția și-au dat voios cuvîntul (de pionier) că nu vor face contestație, ca să nu se supere șeful.

Întrebări pentru cine vrea și poate să răspundă

1. Este legal să truchezi astfel o licitație, invitînd 3 firme din același grup să se „lupte” pentru un contract?

2. Dacă nu este legal, cine răspunde și, mai ales, de la cine se recuperează banii?

3. Președintele Vasile Pruteanu, în curtea căruia este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț are puterea să intervină pentru a rezolva situația sau are mîinile legate tot din motive de licitații aranjate?

4. Există vreo legătură între Dan Luca activistul PCR, omul de afaceri Dan Luca, foști activiști care lucrează sau roiesc în jurul Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț?

(Valentin BĂLĂNESCU)

Alte date interesante:

Grupul Apisorelia

Persoane de contact:

Administrativ

  • ing. Ionel Șerban – Administrator
  • Tel: 0730-636.423; 0741-636.423
  • E-mail: [email protected]

Secretariat

Departamentul Economic

Departamentul Comercial

Serviciul Tehnic

  • ing. Eugen Danciu – șef serviciu (Apieco Serv S.R.L.)
  • Tel: 0730-333.554
  • E-mail: [email protected]

Resurse Umane

  • Paula Chirilescu – responsabil resurse umane
  • Tel: 0730-709.696

Depozit de deșeuri (Ecolis S.R.L.)

RMI

adolescenteen news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.