Somnul națiunii naște monștri

pietricica turism

Întotdeauna subiectele discutate vara au tendința de a fi “amorțite”. Poate de căldură, poate din cauza concediilor sau poate că pur și simplu în perioada asta nu mai interesează pe nimeni ce și cum se întîmplă. Sunt acum probleme mult mai importante, pe plan personal, pentru majoritatea dintre noi: examene de capacitate, bacalaureat, admitere la liceu și mai apoi la facultate și, desigur, concediile.

Pare momentul perfect pentru a trece, în liniște deplină, orice fel de măsură, cît de nepopulară ar fi ea. Pe scena politică se discută de regionalizare, trece ziua drapelului absolut neobservată, se discută de fisuri în coaliția de guvernămînt însă singurul eveniment care a reușit să dezmorțească oarecum opinia publică a fost unul de cu totul altă factură: întoarcerea în țară a lui Moni. Toate televiziunile au prezentat în direct venirea fostei doamne Columbeanu la aeroport, mai ceva ca venirea vreunui președinte de stat. Ziariștii se călcau pe picioare, se împingeau și încercau să-i smulgă o declarație, poate-poate, vor reuși să mărească cu un punctișor audiența. Interesul evident manifestat de români pentru scandalurile mondene este imaginea clară a situației în care ne aflăm.

Nimeni nu mai ia în serios problemele reale ale țării, nimeni nu se mai implică și nu mai ia atitudine pentru că s-au convins cu toții că oricum este absolut degeaba. Pînă și desființarea spitalelor a ținut prima pagină cel mult o săptămînă. Guvernanții își văd în continuare de treaba lor iar populația preferă să se delecteze cu scandaluri de doi bani între milionari bătrîni și june cu moralitate incertă.Au încercat politicienii să lanseze mai devreme campania electorală, au încercat atacuri care nu demult ar fi făcut valuri în presă dar în zadar.

Întrebarea care se naște este ce vor face românii cînd Moni și Irinel vor ajunge la o înțelegere. Situația devine gravă pentru că Prigoană nu o mai fugărește cu pliciul de muște pe Bahmuțeanca, vedetele au terminat toate combinațiile posibile cu fotbaliștii și Hagi s-a răzgîndit deja de prea multe ori ca să mai impresioneze pe cineva. Pentru că nunta regală din Marea Britanie a avut audiențe record, s-a încercat mai nou readucerea în prim plan a familiei regale și totul s-a făcut într-un stil pur românesc: scandal. Oricum, nu a ținut nici asta mai mult de 48 de ore; probabil vechii regaliști erau  la șah sau stăteau la coadă pentru vreun ziar gratis pentru că, nu-i așa, dacă e gratis e bun.

Populația pare amorțită și dezinteresată și nimic nu mai reușește să-i impresioneze. Eu zic că-i grav, știm deja că somnul națiunii naște monștri.

(Radu NASTASĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.