Tratamente în străinătate fără multă bătaie de cap

Ministerul Sănătății a modificat legea care reglementa posibilitatea de tratament în străinătate a bolnavilor cu afecțiuni deosebit de grave și care nu pot fi tratate în țară. Aceste tratamente sunt acum reglementate de Ordinul MS 1011/2011, ordin care a urmărit în principal scăderea birocrației pentru obținerea aprobărilor. Noua modalitate este una mult mai simplă și mai transparentă, direcțiile de sănătate județene fiind obligate să afișeze toate cererile și stadiul în care se află acestea.

Un câștig important este eliminarea criteriului ”beneficiul tratamentului estimat pentru societate” din cadrul criteriilor de prioritate utilizate pentru aprobarea tratamentului finanțat în străinătate în cazul în care solicitările depășesc fondurile stabilite lunar cu această destinație.

În anul 2011, Programul gratuit de tratament în străinătate a Ministerului Sănătăţii are un buget de 29 milioane de lei, cu aproximativ 3 milioane de lei mai mult faţă de anul 2010.

Scopul programului naţional de tratamente în străinătate vizează rezolvarea cazurilor medicale pentru care nu există soluţii de tratament în unităţile sanitare din România.

Radu Nastasă

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *