7 luni pe an, apă caldă fără cheltuieli
La sfîrșitul săptămînii trecute, administrația publică a comunei Ceahlău a inagurat un nou sistem de încălzire a agentului termic la Unitatea Medico -Socială, înființată în localul fostului spital.
Cu acest prilej, au fost prezenți reprezentanți ai proiectantului, constructorului, primăriei locale – primarul Constantin {chiopu, viceprimarul Ioan Irimescu, membri ai Consiliului local, dar și ing. Vlad Marcoci, ex-președintele Administrației Naționale a Fondului de Mediu, dr Raluca Ciobanu și preotul Andrei Fabian.
Noua instalație are ca scop producerea agentului termic pe baza energie solare, în paralel realizîndu-se reduceri de cheltuieli importane la această unitate. În fapt, așa cum preciza și primarul Constantin {chiopu, modernizarea centrului se va realiza în etape, aceasta fiind doar una dintre ele.
* Constantin ȘCHIOPU, primarul comunei Ceahlău: “Comuna noastră, chiar dacă este o unitate administrativ – teritorială mică, are suflet mare, poate și datorită acestei noi realizări, respectiv, a sistemului de încălzire a agentului termic și a apei calde. În viitorul apropiat, vom realiza alte investiții similare, tot pe bază de panouri solare la blocul din apropiere, la sala de sport, la școală, dar și la Mînăstirea Durău. Sîntem în tratative cu dl. prof. Victor Hagiu – în calitate de proiectant – și sper să realizăm și aceste lucrări. Cît privește extinderea centrului, dacă fostul ministrul al muncii ne lăuda proiectul pe care l-am depus acum cîtva timp, sper ca ministrul de acum să nu-l taie de pe listă. Cred, totuși, că o să primim finanțarea. Nu știu cum am reușit pînă acum, dar primarul de la Ceahlău a trecut peste toate regimurile, și, ca atare, s-a călit în luptă: «Așa s-a călit oțelul sau primarul de Ceahlău!».
Nu peste multă vreme, sperăm să trecem la construirea unei noi primării, care să fie în ton cu ceea ce reprezintă, în acest moment, comuna Ceahlău în peisajul județului Neamț”.
* Ing. Vlad MARCOCI, ex-președintele Administrației Naționale a Fondului de Mediu: “Îl felicit pe domnul primar Constantin Șchiopu pentru această realizare, care, în timp, își va demonstra, cu siguranță, eficiența. Important este faptul că în următorii 20 de ani se vor realiza economii importante în privința obținerii agențului termic după metode clasice, prin arderea de material lemnos. Folosirea energiei solare, care nu costă nimic, poate aduce și la alte instituții din comună reduceri importante de cheltuieli”.
* Prof. univ. Victor HAGIU, proiectant: “Noua investiție de la Unitatea Medico – Socială Ceahlău s-a realizat printr-un program al Ministerului Mediului, privind înlocuirea sistemelor de încălzire clasice, cu altele, de producere a căldurii prin utilizarea energiei geotermale, solare etc. La Ceahlău, proiectul se intitulează «Completarea sistemului de căldură existent bazat pe masa lemnosă, pe un alt sistem care utilizează energia solară». În aceste condiții, sistemul care s-a preconizat are în vedere asigurarea apei calde timp de 7 luni ale anului. La Unitatea Medico – Socială Ceahlău consumul de apă caldă este foarte mare, iar de acum se obține gratuit o lungă perioadă din an. Chiar și iarna, atunci cînd este soare, se poate înlocui sistemul clasic, economisindu-se 30% din cheltuieli.
Remarc și de această dată buna colaboare cu administrația publică locală, care a fost firească, însă, din experiența anterioară, cînd am realizat alte 5 astfel de instalații – două în acest an – înseamnă că am acumulat cunoștințe tennice și organizatorice privind montarea unor echipamente cu un grad ridicat de tehnicitate. Ceea ce se vede înăutru sunt echipamente din Germania, iar aceste sisteme presupun cunoaștere și experiență în montarea lor, astfel încît sistemul să funcționeze ireproșabil. Proiectul a fost realizat de firma Sentis. Practic, eu am fost cel care a proiectat acest sistem. Din valoarea de 728.527 lei, cît a costat investiția, 500.000 lei sunt de la Ministerul Mediului (66%), iar diferența de la Primăria Ceahlău, care a asigurat 34%.
Din punct de vedere al eficienței, analiza efectuată pînă acum arată că acest sistem este foarte bun. Instalația are o garanție din partea noastră de 3 ani, și trebuie să funcționeze două decenii. Cert este că în 5 ani se recuperează sumele alocate pentru această investiție. În județul Neamț, au mai fost realizate astfel de sisteme la Tîrgu Neamț și Răucești”.
* Ing. Dan BARBU, constructor: “Pentru noi, primele două sisteme au fost ceva mai dificile, aceasta fiind a treia lucrare de acest fel. Este vorba de montarea a 60 de panouri solare, iar la instalarea lor am acumulat o nouă experiență, ajungînd la un nivel înalt de realizare a acestor lucrări. Unele dintre ele sunt de anvergură, iar în timp vom putea realiza sisteme și mai complexe. După cum se poate vedea, sistemul de panouri solare implementat aici asigură necesarul de apă caldă la Unitatea Medico – Socială Ceahlău. În aceste condiții, de acum înainte, nu se mai consumă material lemnos în timpul verii, fiind o soluție primordială pentru economia Rom=niei, pentru diminuarea chetuielilor, dar și pentru protejarea pădurii. Cu administrația locală am avut o colaborare foarte bună, ajutîndu-ne reciproc. Colaborare bună am avut și cu proiectantul lucrării. O astfel de investiție am realizat și la Bîrlad, iar aici, așa cum spuneam, avînd deja o anumită experiență, am realizat-o într-un timp relativ scurt, chiar dacă timp de 2-3 săptămîni a fost timp ploios și s-a lucrat mai greu. Ne-am descurcat într-un timp rezonabil și în perioada de execuție stabilită prin proiect. În final, totul a fost bine”.