Vară fiind, cu vacanţa intrată în drepturi depline, mult timp liber. Unii îl folosesc pentru a-şi încărca bateriile pentru următoarele luni în care vor munci pe brînci. Alţii aleg să se delecteze răsfoind pagini de carte, mai uşurică, de vacanţă. Un almanah, un rebus, o integramă. Bagajul de concediu includea pe vremuri măcar un roman poliţist (dacă era de-al lui) sau unul de dragoste (dacă era de-al ei). Cine ce mai citeşte în ziua de azi? Și cît?
Avem în Piatra Neamţ un centru de librării, unul din cele opt existente în toată ţara. Rafturile sînt pline, oferta bogată şi bine organizată. Avem, totodată, librării particulare. Avem anticariate pentru cei care vor să retrăiască plăcerea de a mîngîia foi de carte cu parfum de trecut, cu pagini îngălbenite de vreme şi vremuri, cu iz de praf. Cum s-ar zice, avem cărţi. Le caută cineva? Se citesc?
Vasile Ropcian, directorul Bibliopolis, direct implicat în domeniu, spunea la un moment dat că „noi, în România, sîntem mult în urma civilizaţiei occidentale. Dacă noi cumpărăm o carte în medie pe an, un polonez cumpără şapte, un german, un englez cumpără mai multe. Noi alocăm pentru o carte pe an în jur de cinci, şase euro, pe cînd ţări precum Franţa, Marea Britanie sau Germania alocă mult mai mulţi bani, pînă la patru-cinci sute de euro”.
Mînat de caniculă, dar şi de curiozitate, intru într-o librărie din centrul tîrgului. Vînzătoarea, deşi era ora prînzului, aştepta. „Pe cineva. Să-mi facă safteaua”, a zis ea. „Mai intră oamenii, se uită şi apoi pleacă”.
Cîţiva paşi mai încolo, la un alt centru de carte, printre rafturi, doi cititori interesaţi de noi achiziţii. Încerc să aflu de la venerabila doamnă ce caută, cărţi pentru ea sau pentru nepoţi. „Nu există cărţi pentru copii sau pentru adulţi. Există doar cărţi bune şi cărţi proaste. Toată lumea ar trebui să le citească pe cele bune. Firesc, mai întîi toată lumea ar trebui să citească!”.
La anticariat „da, sigur că se citeşte”. „Ni se cere în principal carte şcolară. Din ce-mi dau eu seama, anul acesta bacalaureatul a speriat încă de dinaintea desfăşurării probelor. Au fost mulţi adolescenţi care mi-au trecut pragul interesîndu-se de cărţile trecute în bibliografia concursului. Acum, după bac, e o perioadă mai liniştită. Dar tot mai vin. Uitaţi, am o listă lăsată de o domnişoară cu lecturile de vacanţă. Bine spune o vorbă, mult citeşti, mult înveţi. Pe de altă parte, nu e învăţat cel ce citeşte cărţi, ci cel care ştie ce citeşte”, zice, plin de înţelepciune, vînzătorul.
Statistic vorbind, pornind de la datele oficiale ale bibliotecii judeţene, în prima jumătate a acestui an au fost mai mulţi vizitatori la raft decît în perioada similară a anului trecut. 9.477 de cititori cu permis la bibliotecă au trecut pragul instituţiei, cam cu 1.500 mai mulţi decît în primul semestru al lui 2009 şi cu 650 mai mulţi ca anul trecut. Unii din ei au venit de mai multe ori, atît ca să împrumute cărţi, cît şi să consulte documente sau baze de date sau chiar ca să participe la evenimentele găzduite de „G.T. Kirileanu”.
(Valentin ANDREI)