Rătăciți în tradiție. Conflict de compatibilitate

pietricica turism

 

Poate n-o să credeți, dar eu simpatizez cu consilierii județeni zgîndăriți din nou la incompatibilitate. Mi se pare că ei sînt și un pic hărțuiți. Pe Chebac nu-l cunosc defel, recunosc asta, însă Valerică Frățilă mi-i drag, iar Cristi Petrovici și mai drag. Bine, dacă mi-s simpatici, nu înseamnă că aprob situația în care se află. Nu, asta nu! Interesant este că altcineva le-o aprobă, le-o întreține și n-are parte de nici un deranj. Dacă nu știați, aflați că în orice consiliu județean există un personaj care e tăticul (sau mămica) respectării legilor. Secretar de județ se cheamă și e plătit cu bani grei să vegheze și asupra sănătății mandatelor de consilier. Nu s-ar fi ajuns niciodată la balamucul ăsta reîncălzit dacă Mihaela Ignatovici Lazăr își făcea treaba după cum și-a scris singură în fișa postului. Ați văzut doar, se caută explicații la partide, se fac calcule, se merge la judecată, se aprind lumînări pentru schimbarea majorității în CJ, dar absolut nimeni n-a întreabat-o direct: ce-ai păzit acolo, cucoană? Cîtă vreme și ofensivul consilier județean PSD Radu Tudorel tace, slabe speranțe s-o tulbure altcineva (în afară de mine) pe madamă.

Acest caz este la vedere, trebuia să sară în ochi. Pînă la incompatibilitatea consilierilor, este jenant că nu se abordează compatibilitatea profesională a Mihaelei Ignatovici Lazăr cu funcția deținută. Despre responsabilitate ce să mai zic?… Atrași fiind de spectaculosul mizei (schimbarea majorității în CJ prin epuizarea supleanților de pe lista PDL) sau de greutatea numelor celor trei protagoniști, nu vedem cum ne scapă peștele mai mare, pește care de ani și ani cam face legea în Neamț fără ca lumea să realizeze ce putere are un secretar de județ. Că unii sînt intimidați pe viață de Ignatovici Lazăr, îmi pare rău, e problema lor și n-are leac imediat, adică mai devreme de pensionarea personajului.

Dramatic este că insituțiile publice sînt pline cu figuri de-astea, inamovibile. De unde s-au înfipt, de-acolo se retrag. Le căutăm de neamuri și licitații aranjate. Le monitorizăm concediile și pregătirea funcțiilor pentru urmașii direcți. În general le înjurăm, deși nu recunoaștem. Și pierdem fondul: ce caută de fapt și cu ce ocupă la locul de muncă? Cînd aud cum unora li se spune aproape cu smerenie funcționari publici de carieră, mai că-mi vine să port tot timpul o sticluță cu agheazmă. De la un ciclu electoral la altul, numărul lor crește în mod aberant. Pe ăia vechi nu-i poți da afară că nu te lasă legea; pe alții noi trebuie să-i aduci că te zdrobește presiunea politică. Astfel, aparatele de funcționari inamovibili sporesc în neștire. Ce meserie știu nu-i mai întreabă nimeni. Să fie acolo, să încapă toți, să-și justifice unii protejați, evident inamovibili de carieră, indemnizația de conducere. Rețeta este verificată și aplicată perfect tot în Consiliul județean Neamț, în subordinea directă a aceleeași Ignatovici Lazăr. Există în schemă o direcție făcută numai să fie cineva director, cînd – la rigoare – abia s-ar justifica un compartiment. Despre Direcția Juridică și Cristina Mititelu e vorba. Nu sînt curios să aflu părerea ei despre cazul incompatibililor fiindcă nu știu dacă apucă să citească ziarele în pauzele de Solitaire.

La final, ca să vedeți conexiunea, vine exercițiul de imaginație. Da, în Consiliul județean Neamț se semnează pentru controlul legalității actelor, se semnează pentru legalitatea licitațiilor. Să nu vină careva acuma să spună că la Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului se mișcă ceva fără știința Mihaelei Ignatovici Lazăr că ne supărăm rău…

Viorel COSMA

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.