Sfîrşitul săptămînii trecute a fost marcat de cea de-a 43-a ediţie a sărbătorii comunei Războieni. Evenimentul a fost deschis de o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit în bătălia de la Valea Albă, din 1476. La Te Deum au luat parte oficialităţile locale şi judeţene, precum şi parlamentarii de Neamţ. Imediat după slujbă, a avut loc o ceremonie de depunere de coroane din partea mai-marilor judeţului. Pentru toţi cei prezenţi la eveniment, primarul Sebastian Bogdan Ţarălungă, sprijinit de consilierii locali, a pregătit un program din care nu au lipsit muzica populară şi nici cea uşoară, iar elevii de la şcolile din comună au dat un spectacol de zile mari, care a stîrnit aplauzele celor prezenţi.
„Am învăţat că trebuie să fim uniţi”
„Ţin să mulţumesc tuturor celor prezenţi pentru faptul că au răspuns invitaţiei de a fi alături de noi la sărbătoarea comunei noastre, ajunsă la cea de-a 43-a ediţie”, a spus primarul Sebastian Bogdan Ţarălungă. „Comemorăm 535 de ani de la bătălia din 26 iulie 1476 de la Valea Albă, condusă de voievoul Ştefan cel Mare şi Sfînt. Alături de locuitorii comunei, aducem astăzi prinos de recunoştinţă faptelor de glorie şi de vitejie ale înaintaşilor noştri care s-au jertfit pentru ţară. Mulţumesc viceprimarului consilierilor locali, angajaţilor din primărie şi tuturor locuitorilor comunei, care şi-au adus contribuţia la organizarea acestei manifestări. Ţin să îi mulţumesc în special domnului Vasile Pruteanu, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, dar şi echipei de consilieri judeţeni care a aprobat acordul de parteneriat dintre Consiliul Judeţean Neamţ şi Consiliul local Războieni, asociere ce a făcut posibilă din punct de vedere financiar organizarea sărbătorii noastre. La fel ca şi în anii precedenţi, continuarea sărbătoririi zilei comunei noastre este un motiv de mare bucurie şi împlinire sufletească. De la strămoşii noştri am învăţat că, mai ales la ceas de sărbătoare, trebuie să fim uniţi şi să ne bucurăm cu toţii”, a adăugat el.
„Trebuie ca noi să construim istoria viitorului”
„Am primit cu multă bucurie invitaţia de a fi prezent la sărbătoarea comunei Războieni, şi am onorat-o cu foarte mare emoţie”, a declarat prefectul Mihai Archip. „Poetul nepereche, Mihai Eminescu, ne îndeamnă la o unire în cuget şi-n simţiri. Noi avem datoria de a conştientiza situaţia în care ne aflăm şi de datoria pe care o avem faţă de semenii noştri şi faţă de noi înşine. Ni s-a impus în trecut o istorie. Trebuie ca noi să construim istoria viitorului. Pentru aceasta trebuie să ne înţelegem şi nu există o altă ocazie mai prielnică decît această sărbătoare închinată memoriei celui mai mare erou, Ştefan cel Mare, omul cel mai conştient de misiunea pe care a avut-o. El nu a pierdut bătălia de la Valea Albă, ci a transformat-o într-o victorie. Să facem şi noi acest lucru cu problemele cu care ne confruntăm. Trecem printr-o serie întreagă de transformări şi dificultăţi, însă numai cu ajutorul credinţei putem merge mai departe. Doresc tuturor multă sănătate, pace, putere de muncă şi mult spor în toate”, a mai spus acesta.
„Cînd spui Războieni, spui Ştefan cel Mare, spui românism”
„Sînt emoţionat, la fel cum eram în momentul în care le predam elevilor lecţii despre Ştefan cel Mare. Mulţumesc pentru invitaţie domnului primar şi echipei pe care domnia sa o conduce. Cînd spui Războieni, spui Ştefan cel Mare, spui românism, spui ortodoxie. Sînt impresionat de numărul mare de participanţi la această sărbătoare. Este o dovadă clară că, deşi am intrat în Uniunea Europeană, ne respectăm tradiţia, istoria şi respectul pentru înaintaşi. Astăzi, avem cu toţii ocazia să ne spunem unii altora problemele şi să devenim mai puternici. Doresc tuturor celor prezenţi aici multă sănătate”, le-a transmis celor prezenţi şi Vasile Pruteanu, preşedintele Consiliului Judeţean.
„Este istorie adevărată”
Deputatul Ioan Munteanu a fost şi el alături de localnici. „Este, poate, cea mai importantă sărbătoare a noastră, a celor de la Războieni. Ea înseamnă, în primul rînd, istorie adevărată. Puţine localităţi din ţara noastră se pot lăuda că au ajuns la cea de-a 43-a ediţie a sărbătorii lor. Sînt convins că toţi cei care au putere de decizie la nivel local, judeţean şi central vor face ceea ce trebuie pentru interesul comunităţii noastre. Ca în fiecare an, spun acelaşi lucru: să ne revedem cu bine în anul ce vine”, a declarat el.
„Pomenim un moment de glorie”
„Este o sărbătoare pe care ne dorim să o petreceţi cu adevărat aşa cum se cuvine”, a declarat şi senatorul Ioan Chelaru. „Este momentul în care se pomeneşte un moment de glorie din istoria acestor locuri şi a acestui an. Aduceţi recunoştinţă unui voievod care merită, cu adevărat, pomenit în veacul vecilor. Ştefan nu şi-a pus decît problema de a ţine Moldova unită şi de a nu o lăsa să cadă în mîinile duşmanilor. Este un exemplu pe care ar trebui să îl adoptăm cu toţii, în tot ceea ce facem. Să dăm dovadă de hotărîre şi puterea de a trece peste toate obstacolele. Fie ca această sărbătoare să fie pe placul tuturor celor prezenţi. Tuturor, multă sănătate”, a încheiat el.
„Sîntem într-un judeţ în care credinţa este la ea acasă”
„De fiecare dată cînd mă aflu în judeţul Neamţ, mă încearcă emoţii foarte puternice”, a spus senatorul Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, prezentă la manifestare. „Mulţumesc pentru invitaţia de a lua parte la această sărbătoare a istoriei şi credinţei. Cred că poporul nostru are puterea să învingă în toate bătăliile pe care le duce şi să depăşească toate obstacolele pe care le întîlneşte în cale. Sîntem, după părerea mea, într-un judeţ în care credinţa este mai acasă decît oriunde. Muntele Ceahlău este un Munte Athos al României. Fără credinţă, educaţie şi patriotism nu vom putea face nimic pentru viitorul nostru. Copiii au nevoie, deopotrivă, de ajutorul cadrelor didactice şi de cel al părinţilor, pentru a putea accede pe trepte cît mai înalte. Văd aici mulţi elevi şi văd cadre didactice care ştiu că se dedică întru totul meseriei pe care şi-au ales-o”, a spus aceasta.
(Alex SÎRBU)