Cînd vrea, Poliția nu-i Miliție

Vine o vreme cînd trebuie să admiți că există și polițiști de decizie nealterați de sindromul superiorității uniformei.

Sediul redacției săptămînalului nostru este la etajul 2 al defunctei parcări etatajate de lîngă Piața Mare din Piatra Neamț. Din visul fostului primar Ion Rotaru s-a clădit un mall care nu seamănă cu nimic. Averile cîștigate de constructorii agreați politic ai edificiului aberant sînt învăluite în continuare de mărețe taine gestionate de conducerea locală de partid și de stat. Reținem vecinătatea de clădire cu multe „serviciile publice”.

Serviciul Cazier judiciar, statistică și evidențe operative, din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Neamț, are un ghișeu de lucru cu publicul, în Piatra Neamț, fix la Forum Shopping Center, etajul 2. Pe 8 august a.c., exasperat de ce vedeam la cîțiva metri distanță, i-am scris polițistei Cătălinei Bădeanu. E portavocea de serviciu a județenei Neamț de poliție. Citez: „Cum și cînd reușește un contribuabil, care are program de lucru 7:30-15:30, să depună personal cererea pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar? După ora 14:00, cozile iau proporții. La ora 16:00, și dacă mai sînt două-trei persoane la rînd, ghișeul se închide”.

Răspunsul primit pe 18 august debutează cu o parte ticălos-obraznică și nespus de birocratică, dar acoperită legal: „Persoanele care din diferite motive nu se pot prezenta personal la ghișeul de lucru cu publicul, pot obține certificatul de cazier judiciar în conformitate cu  art. 31, din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, în care se stipulează „Certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice se poate solicita și prin împuterniciții acestora, conform procedurilor legale în vigoare, după cum urmează:
a) în țară, numai pe baza unei procuri autentificate de către un notar public;
b) în străinătate, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori de către un notar, cu respectarea cerințelor legalizării actelor oficiale străine. Pentru statele care au aderat la Convenția de la Haga din 5 octombrie 1961 este suficient să fie aplicată apostila
”.

După ce dacă nu ai timp ești trimis să mai dai un ban și la notar, emoționant cu totul, în răspuns se adaugă sub semnătura lui Paul Tablan, comisar-șef de poliție însărcinat cu interimatul post-Șoric și post-Manole: „În urma problemei pe care dumneavoastră ne-ați adus-o la cunoștință, la nivelul Serviciului Cazier Judiciar, Statistică și Evidență Operativă s-a dispus ca programul de lucru cu publicul  să se prelungească, la nevoie, pînă la rezolvarea cererilor tuturor cetățenilor aflați la ghișeu”. Bun sediu de redacție avem, așteptăm solicitări.

(Viorel COSMA)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *