La nivelul Regiunii Nord-Est, alocarea financiară disponibilă pentru Domeniul major de intervenție 4.3 „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor” (din Axa prioritară 4 – „Sprijinirea mediului de afaceri regional și local”) se ridică la 27,64 milioane Euro. Beneficiarii eligibili sînt microîntreprinderile localizate în mediul urban, care își desfășoară activitatea în domeniul producției și/sau serviciilor și/sau construcțiilor. Valoarea maximă a finanțării nerambursabile pentru un proiect este de 200.000 Euro. Depunerea cererilor de finanțare este suspendată în acest moment. În județul Neamț sînt 12 proiecte finalizate sau contractate.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) a refuzat să ofere alte informații de interes public, în afară de cele postate pe site-ul agenției, despre benficiarii DMI 4.3. Dacă ADRNE crede că poate ține la secret cheltuirea a 27,64 milioane Euro, atunci are o mare problemă.
În lista celor 12 proiecte finalizate sau contractate în Neamț figurează și „Utilizarea de noi tehnologii și diversificarea activității prin achiziționarea unei instalații de foraj moderne în vederea realizării puțurilor pentru alimentare cu apă”, proiect finalizat de cîțiva ani, al cărui beneficiar este SC NORD – EST CONSULTING SRL. Valoarea contractată se ridică la 867.391,01 lei, cu o finanțare nerambursabilă 510.230 lei. Firma este din Piatra Neamț și îl are ca director pe consilierul județean (PDL) Dan Morar. În 2006, anul înființării, la o cifră de afaceri de 104.900 lei, cu nici un angajat, a avut un profit 100.483 lei! Domeniu de activitate preponderent figurează ingineria și consultanța tehnică (cod CAEN 7112). 2006 este exact anul în care Dan Morar a urmat, timp de trei luni, un stagiu de pregătire pe afaceri europene la Bruxelles, ca reprezentant al Consiliului județean Neamț. Doi ani mai tîrziu a depus proiectul la ADRNE. Morar e doar director al firmei administrate de fiica sa fiindcă, mărturisește el, a trecut printr-un faliment și legea îi restrînge dreptul de administrare. Și adaugă: „M-am grăbit și am prins prima sesiune de depunere de proiecte. La rotund au fost cam 199.000 de Euro. Inițial schema era «70-30» (70% contribuție nerambursabilă, 30% contribuție proprie – n.a.). Pînă la urmă, din cauza diferențelor de curs, am pus eu 40%”. Proiectul a constat în achiziționarea unei instalații autopropulsate de foraj. Urcă pante pînă la 60 de grade, sapă la 200 de metri adîncime puțuri cu diametrul maxim de 400 mm. Prin înlocuirea sapei cu o carotieră recoltează “probe netulburate” pentru studii geotehnice, după cum povestește fără vreo reținere fruntașul PDL. De altfel, invită oricînd publicul larg să îi vadă mașinăria “în acțiune”.
Într-un final, Dan Morar are un regret: făcîndu-și temele prea repede, nu a prins implementarea schemei preluate de Regio după ajutorul de minimis, cu 200.000 de Euro finanțare nerambursabilă. Oricum, nu stă pe loc. Județul e plin de panouri de afișaj ce marchează lucrările publice “săvîrșite” cu finanțare de la Uniunea Europeană, panouri pe care Nord-Est Consulting SRL apare ca proiectant. Un fel de fruntaș pe ramură. Fără ironie…
(Viorel COSMA)