Prefectul Archip îngropat de Consiliul județean

pietricica turism

19 septembrie 2011. La Prefectura Neamț ajunge un document care era deja ajuns, cererea de constatare a incompatibilității președintelui Consiliului Județean Neamț, Vasile Pruteanu. Prefectura, căreia îi fusese trimis documentul spre știință, nu a luat știință de el, pentru că prea multă știință în administrație strică. Așa că Prefectura a așteptat să se producă echipa juriștilor din Consiliul Județean, formată din tandemul Ignatovici – Mititelu, însoțite de junele Bosovici. Și ce au așteptat au primit. Răspunsul Consiliului Județean este monumental: orice ales local poate să fure oricît, poate face orice fel de afaceri atîta timp cît prefectul este neinformat, neavizat sau în cîrdășie cu alesul respectiv. Rămîne la latitudinea lui Mihai Archip să aleagă în care categorie se încadrează.

Uite alesu’, nu-i alesu’

Credeți sau nu, juriștii de la Consiliul Județean chiar s-au agitat să găsească argumente ca să-l salveze pe Pruteanu din situația de incompatibilitate în care se complace. Așa că au cercetat, au analizat și au constatat în primă fază că domnul președinte nu este un ales local obișnuit, care nu are voie să facă afaceri cu statul, cu consiliul pe care-l îndrumă. Nu, domnia sa este special: are voie ce nu au voie ceilalți aleși locali. Chiar dacă votează în consiliu împreună cu ei! Are voie, bunăoară, să-și împartă bani lui însuși (mă rog, fiicei, pe firme) prin direcțiile Consiliului Județean cu care firmele fiicei sale a făcut afaceri directe. Argumentația este genială: „Articolul 90, alin 1, din actul normativ sus-citat stabilește interdicția pentru consilierii locali și județeni de a încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respective (…) Consiliul județean ales în conformitate cu prevederile legii, (…) se completează cu președintele consiliului județean, care are drept de vot și conduce ședințele acestuia. Astfel încît art. 90 se referă explicit la „consilieri locali și județeni”, iar președinții consiliilor locale nu mai dețin în subsidiar această calitate, apreciem că sancțiunea prevăzută de art. 92, referitoare la încălcarea dispozițiilor art. 90, nu este aplicabilă acestor din urmă funcții de demnitate publică”.

În concluzie, potrivit Mihaelei Ignatovici și echipei, aleșii locali trebuie să fie cuminți, să nu încalce legea (fiți serioși, nu este cazul!), iar președintele este liber să o facă deoarece nu este ales local.

Poți încălca legea, cu acordul prefectului

Halucinantele interpretări ale legii continuă în răspunsul dat de juriștii Consiliului Județean. Cu foarte mare greutate, după ce amețesc pe toată lumea cu trimiteri la lege, acceptă și ipoteza că prevederile legale la care se face trimitere ar putea să i se aplice și alesului special Vasile Pruteanu. Și iată ce produc: „Totuși, luînd în calcul ipoteza că aceste prevederi legale conținute în articolul 90 din legea 161/2003 sînt aplicabile și președinților de consilii județene, așa cum se afirmă în sesizarea care face obiectul prezentei note, în mod corespunzător devin aplicabile și prevederile art. 92, alin. 6 din același act normativ, potrivit cărora prevederile alin. (1) și (3) nu se aplică dacă, pînă la emiterea ordinului de către prefect, se face dovada că încălcarea dispozițiilor art.90 a încetat”. Altfel spus, dacă nu te-a prins prefectul și îți lasă timp la dispoziție să reziliezi contractul, ai scăpat și ai rămas și cu banii încasați pînă atunci!!!

Cum poate scăpa Pruteanu?

Prin neglijența și complicitatea Prefectului. La răspunsul trimis de către Consiliul Județean se atașează și o adresă a DGASPC Neamț, către C&C Farm SRL. Prin această hîrtie se confirmă rezilierea a două contracte din 2011 dintre firma fetei domnului Pruteanu cu instituția aflată în subordinea sa. Datele sînt relevante. Pe 14 iulie 2011 farmacia C&C cere reziliera contractului , brusc și dintr-o dată! Credeți că o face dintr-un sentiment acut de vinovăție sau spirit critic? Nici vorbă, în acea zi a apărut în Mesagerul de Neamț un prim articol despre licitațiile trucate de la DGASPC Neamț, unde era inclusă o firmă a Iuliei Pruteanu. Direcția a analizat o săptămînă răspunsul, pînă cînd a apărut materialul „Caracatița Pruteanu”, cu referire directă la contractele farmaciei cu pricina. Și apoi a reziliat contractul, la cerere.

Întrebarea este, de ce nu a acționat prefectul imediat cum au apărut informațiile în presă? Dar doamna Ignatovici?

Simplu, pentru a avea timp să acopere urmele. Pînă la urmă este culmea să ceri lui Ignatovici să-l dea jos pe Pruteanu pentru afaceri cu direcția pe care o conduce în mod nemijlocit.

Dacă-i legal, de ce reziliem?

Pornim și noi de la ipoteza că domnul președinte Vasile Pruteanu nu a încălcat legea, că este pur și nevinovat precum Adam înainte de a gusta din fructul oprit. Că toate contractele încheiate de firmele din care făcea parte fiica sa respectă orice lege din România. Că doamna Ignatovici are dreptate și Pruteanu are altfel de incompatibilități decît ceilalți aleși locali. De ce s-au reziliat atunci contractele, de ce s-a simțit nevoia de a se acoperi de hîrtii confecționate (avem responsabilitatea termenilor cînd spunem asta) taman la datele la care avea nevoie jurista consiliului pentru răspunsul ei.

Cît despre atitudinea de non combat a prefectului Mihai Archip, rămînem în așteptare. El nu are alternativă, trebuie să aplice legea. Nu o aplică, ea se poate întoarce împotriva sa.

Poziția PSD-PNL

Către Consiliul Județean Neamț

În atenția doamnei Secretar Mihaela Ignatovici

 Avînd în vedere faptul că doamna Iulia Elena Pruteanu, fiica d-lui Vasile Pruteanu, președintele Consiliului Județean Neamț, este administratora și acționară împreună cu doamna Cristina Elena Vicol la SC C&C Farm SRL, cu sediul în str. Nufărului, bloc B4, sc.B, ap.21, Piatra Neamț, înființată pe 16.04.2008, avînd J/27/628/, RO 23737940 și care în ultimii ani a avut mai multe contracte de furnizor de materiale sanitare, pansamente, medicamente și produse farmaceutice, către centrele din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, str. Alexandru cel Bun nr.11, (amintind doar contractele nr. 6572/12.04.2011 și 6571/12.04.2011 atribuite fără anunț de publicitate, prin negociere directă, fiind singura ofertă depusă, aceasta și celelalte contracte putînd fi verificare foarte ușor), noi consilierii județeni USL vă solicităm luarea măsurilor legale de constatare a incompatibilități domnului Vasile Pruteanu, președintele Consiliului Județean Neamț, pentru că o rudă de gradul I, fiica domniei sale are relații contractuale cu o direcție finanțată de instituția condusă de tatăl său, conform art. 90, punctul 1 și 2 și art. 92 punct 1-3 din Legea 161/2003 și solicitarea emiterii ordinului de încetare a mandatului de președinte al Consiliului Județean Neamț a domnului Vasile Pruteanu de către prefectul județului Neamț.

Cu stimă și mulțumiri,

semnează consilierii Acatrinei Dumitru, Balcan Vasile, Iacoban Constantin, Ignat Andrei, Livescu Cristian, Manoliu Dan,  Morariu Vasile, Onu Bogdan, Preda Viorica, Radu Tudorel, Sandu Constantin, Neculai Stan.

2 COMENTARII

  1. Nu cumva Ignatovici M e direct raspunzatoare si semneaza de legalitate, are obligatia de a verifica si taia din radacini toate aceste incalcari ale legii? Daca imi aduc aminte bine, in cazul Dan Constantin a fost deosebit de operativa si eficienta. Se vede treaba ca DC o calca pe bataturi. Ceea ce nu e cazul cu Pruteanu. Mai ales ca si pe acesta la palit amnezia cu privire la pensionarea Mihaelei. Vorba aia ”O mana spala pe alta si amandoua fata” e o treaba reciproc avantajoasa. Archip nu e strain deloc de toate astea, desi mimeaza necunoasterea. Minte cu nerusinare. Pozeaza in Alba ca Zapada, poate mai prosteste vreo doi fraeri sa-l mai creada. De fapt toti sunt o clica …!!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.