”Ce mă doare cel mai mult este axialul de la Izvorul Muntelui la Ceahlău”, a spus deputatul Culiță Tărâță, în debutul conferinței de presă de astăzi. Parlamentarul a anunțat că licitația a fost deja adjudecată de Dorin Umbrărescu și că, personal, s-a interesat cînd vor începe lucrările. ”Chiar dacă activitatea parlamentarului este legată în principal de problematica legilor, nu vă ascund că mă interesează în mod deosebit ce se realizează în colegiul 3 și în județul Neamț în general. Am înțeles că sînt de corectat o parte din condițiile impuse de bănci și sînt tratative avansate pentru definitivarea acestora, precum și a condițiilor impuse de guvern. Iar acest tronson se bucură de prioritate. Totodată, este aprobat și e întocmit proiectul pentru corectarea torenților de la Izvorul Muntelui pînă în Ceahlău. Vorbim de 130 de miliarde de lei vechi pentru această acțiune, iar dacă dă Dumnezeu și o vedem terminată, putem vorbi de unul dintre cele mai importante obiective pentru județ. De acest drum nu s-a mai ocupat nimeni din ’89. S-au mai cîrpit anumite zone și numai Dumnezeu știe cîți bani s-or fi cheltuit, cum și cît de legal a fost. Noi vom face comandamente cu constructorii, vom merge acolo mereu. Am dreptul, prin lege, să fac asemenea deplasări. Sînt bani publici la mijloc, care trebuie justificați pînă la ultimul leuț. Eu sper să iasă o lucrare de mare anvergură, cu care noi, nemțenii, să ne putem mîndri”, a declarat Culiță Tărâță.
Axialul e drum județean, dar, înainte de toate, este drum strategic, este legătura cu Ardealul. Cu toate acestea, deputatul Tărâță spune că a prins proiect de reabilitare numai pentru că s-au făcut demersuri în acest sens pe la guvern. A cîntărit mult în balanță faptul că e drum strategic, dar a contat la fel de mult faptul că aici n-a mai fost făcut nimic de 20 de ani. Peisajul este fantastic, trebuie să dezvoltăm turismul, există o dorință mare de revigorare a stațiunii turistice Durău, iar pentru asta trebuie să punem la punct infrastructura. Vom face asta împreună cu Consiliul Local Ceahlău, sper să ni se alăture și Mitropolia Moldovei. Doresc ca următorul pas să fie un proiect de refacere a canalizării și de aducțiune a apei în Ceahlău și în Durău. Am construit deja acolo o stație de epurare a apei, am refăcut captarea de apă, dar încă mai avem de lucru. Trebuie refăcut covorul asfaltic, canalizarea, sînt multe”, a adăugat Culiță Tărâță.
Pîrtiile de schi, de la drumul pe Lună pînă la Durău
”La Durău nu renunț la cele două pîrtii de schi”, a mai anunțat parlamentarul nemțean. Potrivit legii, a explicat el, 5% din suprafață poate fi folosită pentru investiții, inclusiv în cazul ariilor protejate. ”Restul sînt lucruri pe care le invocă tot felul de indivizi. Eu sînt adeptul adevărului. Pot să vă asigur că nu se va strica nici microclimatul, nici nimic altceva în Ceahlău. În Harghita au 12 pîrtii de schi, noi nu putem face două în Ceahlău?! Eu mă zbat pentru asta. Alții au ajuns pe lună și noi nu putem face aceste pîrtii? Nu pentru mine sau pentru nu știu cine, pentru județul Neamț, să redăm viața stațiunii Durău. Ce era Durăul altădată…! Mulți se opun, dar în prim-plan trebuie să fie interesul comunității locale și al județului, iar prin proiecte să absorbim fonduri europene. Noi nu știm la ce uși să batem. Ne certăm între noi ca orbii, în loc să facem ca județul Neamț să aibă condiții deosebite. Eu nu știu cine și ce variante propune, eu știu doar că trebuie să ne zbatem pentru proiect și specialiștii vor spune care e cea mai bună idee. Acolo trebuie păstrată biodiversitatea, dar nu după ce spun unii sau alții, ci pe argumente ale specialiștilor. Să fim serioși și să facem lucrurile așa cum trebuie. Pot să vă spun că anul viitor vom începe modernizarea celor două cabane – Dochia și Fîntînele – și că nu dau înapoi indiferent cît de grea este situația. Important este să facem ceva”, a mai spus deputatul nemțean.
(D.O.)