Cazul Pruteanu tinde să devină unul tipic pentru încrengătura de relații în stil mafiot care s-a creat la nivelul Consiliului Județean Neamț. Am demonstrat clar, fără dubii, că Vasile Pruteanu a încălcat legea și era incompatibil. Firma fiicei sale, Iulia Pruteanu a intrat în relații comerciale directe cu o Direcție finanțată direct de Consiliul Județean. Prefectul de Neamț nu trebuia decît să aplice legea și să îl dea jos de pe scaunul pe care s-a cocoțat. Nu a făcut acest lucru, preferînd să țină cont de niște hîrtii trimise chiar de Consiliul Județean prin care i se transmitea că s-a intrat în legalitate și nu mai există relații comerciale cu respectiva firmă. Și să aștepte ca firma respectivă, SC C&C Farm SRL Piatra Neamț, să rezilieze contracte pentru a nu periclita poziția Tatălui. De ce a făcut acest lucru? Nu știm, nu este problema noastră, este a instituției prefectului. Noi mai sperăm că acesta va studia legea care a fost batjocorită și că o va și aplica. Modul în care birocrația instituțiilor județene și ale statului îngroapă în hîrtii o încălcare flagrantă a legii ne duce spre sistemul mafiot de protejare a infractorilor.
Cum au asigurat funcționarii CJ dosul lui Pruteanu
După apariția în Mesagerul de Neamț a anchetelor privitoare la caracatița Pruteanu, s-a pus în mișcare mașina de mușamalizat infracțiunile. Ordinul de zi pe județ a fost să se facă tot ce e posibil pentru a-l salva pe Vasile Pruteanu, care prin prostia și lăcomia lui, pune în pericol dominația PDL-ului în Consiliul Județean. Primul pas a fost tipic funcționăresc. O minte luminată de jurist a găsit chichița prin care Pruteanu să scape, să se rezilieze toate contractele fiicei sale cu instituțiile finanțate de Consiliul Județean. S-au făcut rapid acte, datate la zi (unii zic antedatate și par a avea dovezi în sensul acesta), și contractele au fost reziliate. Mai trebuia ca hîrtiile ce ajungeau la prefectul Mihai Archip să-i ofere acestuia posibilitatea să spună că totul este legal și de aceea Consiliul Județean cere instituțiilor din subordine să i se precizeze dacă au în acest moment contracte cu firmele fiicei domnului președinte. Adresa este întocmită în așa fel încît răspunsul nu poate fi decît cel scontat: nu există contracte și prefectul se poate face că plouă și nu ia măsuri imediat. Iată cum sună adresa: “Prin prezenta, vă solicităm să ne comunicați dacă aveți contracte comerciale de prestări servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere în derulare (sublinierea noastră, n.r.), încheiate cu următoarele firme: Hit Consulting SRL, Ecolis SRL, C&C Farm SRL, Imav Consulting SRL, Pensiunea Ana Maria SRL”.
Frumos este că respectiva adresă este semnată de cuplul consacrat Vasile Pruteanu – Mihaela Ignatovici Lazăr! La o asemenea adresă, evident toate instituțiile au răspuns “Nu avem!” Și toată lumea a crezut că totul se poate mușamaliza.
Pruteanu&famiglia sug banii județului
Care este în realitate situația contractelor între firmele fiicei președintelui CJ Neamț și instituțiile subordonate consiliului, o să vă demonstră noi. “Step by step”. Luăm la întîmplare o instituție.
Centrul de îngrijire și asistență Oșlobeni. La adresa de mai sus, răspunsul sună așa: “Centrul de Îngrijire și Asistență Oșlobeni nu are în derulare contracte de prestări servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu nici una dintre societățile înscrise în lista susmenționată”. Răspuns corect!
La întrebarea pusă de Mesagerul, ce contracte a avut cu aceste firme, răspunsul, corect și el – dar mult mai relevant pentru domnul prefect de exemplu -, este edificator pentru cum s-au dat bani cu direcție clară firma C&C a Iuliei Pruteanu: “Referitor la adresa dumneavoastră (…) vă facem cunoscute următoarele: Centrul de Îngrijire și Asistență Oșlobeni a încheiat contract de vînzare cumpărare medicamente, materiale sanitare cu SC Farm C&C Piatra Neamț, începînd cu data de 29.04.2009 pînă la data de 22.07.2011”. (să remarcăm data la care se reziliază contractele, 22.07.2011, imediat după ce a apărut materialul “Caracatița Pruteanu” în Mesagerul).
Și urmează contracte și sume :
Primul contract se încheie pe 1 aprilie 2009 și se derulează pînă pe 31.12.2009. Valoarea lui, 14.551 lei . Să remarcăm că o lună de zile nu a existat contract și cineva mai vigilent s-a sesizat și a încheiat contractul.
Al doilea, în 2010, în adresa primită nu ni specifică nici dată, nici număr, în schimb avem o sumă mai mare, de 24.561 lei. Pentru 2011, iarăși nu avem număr de contract, se spune că începe pe 01.2011 și s-a încheiat pe 22.07.2011. Valoarea lui 18.321 lei. Cumulat, la o singură instituție a Consiliului Județean, au plecat către farmacia cu pricina 57.433 lei. Adică peste juma’ de miliard în bani vechi!
O să spuneți că sîntem cîrcotași și că, pînă la urmă s-au prestat niște servicii. Așa este, poate au fost de foarte bună calitate, dar apar niște semne de întrebare. Ca de exemplu, de ce brusc, după apariția ca președinte a lui Pruteanu , farmacia fiicei sale a primit contracte cu respectivele instituții. Trecem peste faptul că nu au fost licitații, că directorii au primit indicații prețioase cu cine să facă respectivele contracte.
Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Ștefan cel Mare a avut și el în 2011 contract cu C&C Farm SRL. În adresa de răspuns către Consiliul Județean se spune că “firma C&C Farm SRL ne face cunoscut prin adresa nr. 115/21.07.2011 că prețul medicamentelor și al materialelor sanitare pe piața internă a cunoscut o creștere galopantă față de momentul încheierii contractului, așa încît societatea realizează zilnic pierderi, fiind pusă în imposibilitatea de a derula acest contract pînă la îndeplinirea termenului, motiv pentru care se vede obligată să procedeze la rezilierea contractului prin acordul părților începînd cu data de 22.07.2011”. Să remarcăm din nou data și faptul că scumpirea medicamentelor corespunde brusc cu apariția materialelor din Mesagerul. Presupunem că dacă nu scriam, criza medicamentelor nu se resimțea în curtea societății C&C, iar contractele se derulau ca să consolideze incompatibilitatea domnului Vasile Pruteanu.
Centru Școlar pentru Educație Incluzivă Al. Roșca Piatra Neamț a avut și el relații comerciale cu C&C Farm SRL, nu prin contract, doar la cerere. Din 2008 pînă în prezent s-au cumpărat diverse de 42.000 lei ( aproape încă jumătate de miliard, aferim!). Spre comparație, farmacia Ardealul, nume cunoscut și respectat în branșă, a vîndut medicamente de doar 34.000 de lei! După cum puteți vedea, încet – încet se adună bănuții fără mare efort. După ce vom aduna toate aceste contracte și le vom compara cu cifra de afaceri a firme, ne vom putea da seama de dimensiunea activității societății în relațiile cu instituțiile conduse de tatăl uneia dintre acționare.
Pentru documentarea domnului Prefect
În așteptarea răspunsului previzibil al domnului prefect, că domnul Pruteanu nu mai încalcă legea, deci nu i se mai poate face nimic, îi facem cunoscut reprezentantului Guvernului în teritoriu că au existat mult mai multe contracte între firmele în care este acționar fiica domnului Pruteanu și banii de la Consiliul Județean.
Mai trebuie făcută o precizare juridică. Chiar dacă a reziliat contractele, atîta timp cît ele s-au derulat, domnul Pruteanu a fost în situație de incompatibilitate. A luat de unde gestiona el banii și i-a dat în familie. Oricît ar vrea juriștii de la consiliu și cei de la prefectură, așa stau lucrurile și domnul Pruteanu, vajnic apărător al legii, a încălcat-o cu nerușinare. Nu a fost o întîmplare, cu un contract, a fost un plan perfect pus la punct peste tot unde a găsit o portiță.
Valentin BĂLĂNESCU
Evident, am putea spera că într-un acces de conștiință domnul Vasile Pruteanu ar putea să-și dea demisia. Mai ales că, de pe poziția de președinte incompatibil al Consiliului Județean Neamț, pe 8 septembrie 2010, dl. Pruteanu le atrăgea atenția taman directorilor acestor centre (și ai altor instituții subordonate) că trebuie să cheltuie judicios banii publici.
“Le-am spus, fără false menajamente, că nu ne putem permite să cheltuim nici un ban aiurea și nici să facem rabat de la calitatea serviciilor din aceste centre”, ciripea la vremea aceea dl. Pruteanu.
Evident că domnul președinte nu se referea și la firmele fiicei sale.
Un comentariu
Intrebati-l pe pruteanu daca o cunoaste pe Damoc si daca a ajutat-o vreodata facand trafic de influienta la politie, judecatorie sau D.N.A! Din respect pt. varsta pe care o are Pruteanu, as dori sa-mi raspunda cinva daca are habar cand iese la pensie puriul asta? Altii se roaga saiese la pensie sau sa o prinda, pe cand acest personaj doreste sa fie smecher pana la 168 de ani!