Dana Macsim. Misterele Vacanțelor

 

A  trecut ceva timp de cînd n-am acordat atenția cuvenită unui personaj devenit de legendă în Piatra Neamț. Numele său: Dana Macsim. Fostă prezentatoare de știri, fostă apropiată de președintele Vasile Pruteanu în calitate de purtătoare de cuvînt, actualmente directoarea plagiat de la Centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare”. Aventurile domniei sale în Neamț au secătuit puterile tuturor, ale președintelui Consiliului Județean, devenit finanțator de hoinăreli prin Neamț, ale vicepreședintelui Pellegrini, devenit girant de plagiat, ale funcționarilor sătui de aere de vedetă. După o ediție de pomină a vacanțelor (asezonată cu miros de bălegar de cai și de excremente umane, grație lipsei de toalete publice) directoarea plagiat și-a luat o binemeritată vacanță. Pe perioada vacanței nu am deranjat instituția decît cu o cerere de informații privind cheltuielile de la alte vacanțe, de data aceasta cele Muzicale. Cu greu am găsit pe cineva să ne înregistreze cererea, noroc cu o secretară care a făcut acest lucru, cu precizarea că doar directoarea poate răspunde la ea.

 * Danei Macsim nu-i plac detaliile

Răspunsul primit la cererea de informații este tipic pentru tandemul Dana Macsim-Țolea, omul care asigură spatele din punct de vedere al legalității tranzacțiilor financiare. Mai multe amănunte despre activitatea sa, într-un număr viitor. Pînă atunci, la cererea de a avea, în copie, contractele încheiate cu firmele prestatoare de servicii, cu cei care au beneficiat de banii veniți de la Consiliul Județean din taxele și impozitele nemțenilor, am primit acest răspuns pe care nici o altă instituție nu l-a mai dat pînă acum:

„În ceea ce privește solicitarea dumneavoastră de a vă pune la dispoziție copii după contractele încheiate cu toți furnizorii și prestatorii de servicii, după facturile emise de noi și după actele justificative ale plăților, vă comunicăm că nu putem răspunde cererii, deoarece aceste documente conțin date personale, precum codul numeric personal, domiciliul, s.a… care nu pot fi date publicității. Aceste date pot fi puse oricînd la dispoziția organelor de control abilitate de lege să verifice modul de cheltuire a fondurilor instituției noastre.

Vă asigurăm că nu au fost efectuate cheltuieli nelegale, că toate cheltuielile au la bază documente justificative prevăzute de lege și că am depus toate eforturile pentru reducerea cheltuielilor, astfel încît să ne încadrăm în veniturile prevăzute în bugetul pentru această manifestare  culturală”.

Asta înseamnă că ar trebui să o credem pe cuvînt pe o directoare care a plagiat un concurs. Sau pe domnul Țolea, jandarmul fiscal care are o leafă mai mare decît mulți dintre angajați, avînd și calitatea de pensionar. Pe directoarea unei instituții în care banii publici au o mare calitate, sînt mulți și ajung unde trebuie.

* Cheltuielile de la „Vacanțe Muzicale”

Bugetul de 225.994,20  lei a fost cheltuit așa cum preconizam înainte de concurs: cu mult folos. Și multe foloase. În primul rînd pentru firma care a asigurat sonorizare, despre care știm că ar fi din Bacău. Practic, grosul cheltuielilor a fost aici. Tabelul vă prezintă cîți bani s-au dat, cu ce facturi, dar nu precizează numele firmei, că e secret de stat și nu detaliază pe ce s-au dat banii, să știe tot nemțeanul de ce s-au dus banii în alt județ, dacă s-au dus. (vezi tabel închirieri)


Bugetul detaliat prezentat consilierilor județeni și opiniei publice prevede la capitolul scenă și servicii scenografice mult mai puțin, 41.000 lei. Probabil că vom primi explicațiile necesare cu altă ocazie.

* Relația Dana Macsim – Cristian Mihăilescu

Ne rezervăm dreptul de analiza cheltuielile de la festivalul „Vacanțe Muzicale” în alt număr. Pînă atunci, să remarcăm doar o coincidență fericită legată de cimentarea relațiilor unui cuplu reunit la ultimul festival. Este vorba de Dana Macsim în calitate de director Carmen Saeculare și Cristian Mihăilescu, directorul artistic al festivalului. Dl. Mihăilescu are multe calități, în care a participat la festival, ca s-o completeze pe cea de director. A fost membru al juriului la concursul de canto. A fost (și este încă) soțul Feliciei Filip, soprană membră la rîndu-i în juriul concursului de canto și chiar profesor masterclass canto. Familia a plecat de la Piatra Neamț cu multe impresii plăcute și conturile pline: doamna Filip – 23.200 de lei, domnul Mihăilescu 7.610 lei, plus cîteva mărunțișuri de cazare și transport, cu papa inclus pentru amîndoi.

Presa locală de săptămîna aceasta anunța victorios un istoric eveniment în cariera directoarei-plagiat Dana Macsim: va face parte din juriul Crizantemei de Aur. Declarația doamnei Dana, consemnată conștiincios: „Iată că a prins contur ideea lansată în vară de Cristian Mihăilescu, directorul artistic al ediției cu numărul 40 a Vacanțelor Muzicale, aceea de a dedica romanței o seară din programul Vacanțelor de anul viitor. Vom semna un contract de parteneriat cu organizatorii Crizantemei de Aur, prin care laureații acestui festival de romanțe să susțină la anul recitaluri în cadrul Vacanțelor Muzicale la Piatra Neamț”.

Uite cum se închide cercul: dai un ban bun la Vacanțe cui trebuie, ajungi într-un juriu de unde iei și bani și-o decontare (chiar două, că reprezinți o instituție și te deplasezi în interes de serviciu). Întrebarea este cine a mandatat-o de pe acum pe doamna Dana să semneze contracte pentru viitoarea ediție a Vacanțelor?

Vom reveni și cu acest răspuns.

(Valentin BĂLĂNESCU)

Iată lista cheltuielilor, așa cum am primit-o de la instituîia directoare-plagiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.