Huidu-iala națională

pietricica turism

Duminică, pe la prînz, un cetățean s-a urcat în mașina proprietate personală și a purces spre casă. De la munte spre capitală. Pe un drum cunoscut pentru priveliști și pentru condițiile rutiere care îndeamnă la contemplare, întrucît se circulă bară la bară pentru că, nu-i așa, nu ești român care se respectă dacă nu te duci în vichend la Predeal, da’ tre’ să-ți asumi riscul de a întîlni și alți români respectabili. La un moment dat, cetățeanul a decis că i-a ajuns cît a stat în coloană și, mizînd pe caii-putere ai superbolidului, pe talentele sale șoferistice și pe Dumnezeu-mai-știe-ce, a călcat pedala. Soarta, horoscopul și constructorii de drum au făcut ca decizia lui să se brodească taman pe o porțiune de șosea marcată regulamentar cu linie continuă de care anvelopele jeepanului n-au vrut să țină cont. Avîntul automobilistic s-a curmat brusc, tancul a întîlnit un Logan, venind liniștit din sens opus. Ciocnirea a fost zguduitoare: Loganul național s-a făcut praf, pasagerii lui la fel, jeep-ul nemțesc  a scăpat cu răni minore, pasagerii lui la fel. Într-o țară normală, cu oameni normali, cu jurnalism normal, accidentul ar fi trebuit să apară în statistici cam așa: trei persoane și-au pierdut viața, iar alte patru au fost rănite, într-un accident rutier petrecut în ziua de, pe șoseaua x, din cauza neadaptării vitezei la condițiile de mers; șoferul care a încălcat Codul rutier urmează să fie cercetat pentru ucidere din culpă și riscă pînă la cinci ani de închisoare. A, șoferul era Șerban Huidu, “cunoscut realizator tv”, “renumit producător tv”, “vedetă tv”.

Suficient pentru o isterie națională. România toată a stat cu sufletul la gură urmărind transmisiunile zgribulite ale “reporterilor noștri care se află la fața locului”, au ascultat opinii care mai de care mai avizate – de la doctorița șefă a UPU Brașov pînă la astroloaga Carmen Hara – a sucit și răsucit povestea. S-au format cele două tabere. Una i-a cerut capul pe tavă, că e vinovat, că a omorît trei oameni, că n-avea voie să conducă după bușitura de la schiul austriac care l-a ținut în comă vreo două luni. Alta, empatizînd cu “vedeta tv”, a sărit ba că drumurile-s prost făcute, ba că se circulă pe DN1 ca la balamuc și prost să fii să stai atîta în coloană, ba că l-au lăsat pneurile, ba că e proastă mașina, ba că șoseaua era udă, ba că anvelopa era uscată, ba că e blestemat, ba că i s-au făcut farmece și d-aia a pățit ce-a pățit. O minune roșcată, jurnalistă de monden, explica plină de emfază cum accidentul este “o lecție din care Șerban ar trebui să înțeleagă că trebuie să-și facă o introspecție și să petreacă mai mult timp cu familia, s-o lase mai ușor cu munca”. Pe bune?!?! Dar pe ăia trei i-a întrebat cineva înainte dacă n-ar vrea timp pentru introspecție? Dar pe familiile lor le-a întrebat cineva dacă n-ar mai vrea timp să petreacă împreună?

Huidu-iala națională a căzut în derizoriu, la fel ca mai toate lucrurile made in Romania. Un accident cumplit a ajuns temă de tocșouri prelungite pînă-n zori, toți veniții și neaveniții au ajuns să-și dea cu părerea, familia Huidu a fost tocată la bani mărunți o zi jum’ate, pînă cînd vigilenții reporteri de televiziune au dat peste familiile victimelor. Brusc, și acestea au căpătat un chip, o viață (mă rog, încheiată de acum), o poveste. Aflăm că aveau planuri și numai “nenorocitul” de Huidu le-a stat în cale.

Ne-am obișnuit să vorbim. Mult și prost. Despre orice și despre toate. Cazul de față este simplu: cetățeanul Șerban Huidu a provocat, după toate probele, un accident în care au murit trei oameni. Și trebuie să răspundă pentru asta conform legii. Cred că va răspunde, în ciuda teoriilor conspiraționiste care prezic că va fi scos basma curată. Nu cred că va avea el Norocel-ul ăsta! Codul rutier nu are prevederi speciale pentru “vedete de televiziune”. Sau nu avea la ultima revizuire. Restul e goană după rating. Mai trist e că are și public.

(Dana OSTAHIE)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.