Legea, un prezervativ găurit

 Am scris de atîtea ori despre cum se aplică legea în România, selectiv, cu atenție, cînd este vorba despre persoane importante Și foarte rapid, hotărît cînd trebuie să execuți un adversar politic sau să pedepseȘti furtul unei găini pentru a completa statisticile. Nu mai este un secret pentru nimeni că aceea și faptă poate fi pedepsită în funcție de personaj. Arestarea fostului Șef al Gărzii Financiare Neamț – vinovat dacă a luat bani! – întărește și mai mult această realitate. Ca organ al statului, pus să apere legalitatea, nu avea voie să asiste măcar la o infracțiune. Ce ne facem însă cu zecile de dosare peste care praful și mucegaiul s-a așezat în straturi consolidate, care stau în sertarele diferitelor organe de control, cu fraude clare, demonstrabile din avion? Nu e cel puțin la fel de grav să blochezi un dosar cu furăciuni de sute de miliarde? Și locul celor care fac asta de e alături de Nistor? Să luăm cîteva cazuri pe rînd.

Idac. Considerat cazul cu cea mai mare evaziune fiscală din Neamț, a pornit de la un control al Gărzii financiare. Era și Nistor pe acolo. Convoaie de mașini fictive transportau lemn fictiv, cu facturi purtătoare de TVA, spre o firmă care nu se Știe exact ce era cu ea. Apoi, prin aceeași firmă se exportă rulmenți în Germania, o tranzacție făcută la pont, prin niște băieți obișnuiți cu evaziunea fiscală pe care îi cunosc și polițiști și procurori și judecători. Patronul de la Idac este arestat, băieții cu evaziunea îi cer falimentul și îl obțin în vacanță judecătorească, la urgență. Din curtea Idac dispar zeci de mașini în plină cercetare, se înmatriculează zeci de mașini neînmatriculabile după legea română și nimeni nu pățește nimic. Nimic. Se face pace într-un mod ordinar, unii sînt promovați pe funcții, spațiile ajung la cine trebuie, alții iau terenuri și totul este perfect în țara în care legea se aplică exemplar.

Erbașu. Cunoscutul trust de construcții din București cumpără mii de metri cubi de pietriș, nisip și alte cele de la o firmă condusă de un tip care trăia pe Aleea Tiparului într-un apartament insalubru. Individul transportă cu mașini mici nisipul la București și este plătit cash, cu 5-6-7-9 milioane lei noi ( miliarde lei vechi), bani scoși zilnic din București, cu care cică achiziționa fier vechi. Nisipul nu există, mașinile sau sînt autoturisme sau nu există în baza de date. Garda Financiară Neamț face anchetă. Nimeni nu este, cel puțin pînă la această oră vinovat. Paguba, sute de milioane lei.

Dumbrava Roșie. La o adresă mai multe firme. Administratori niște indivizi care lucrează cu ziua Și habar n-au despre tranzacții cu petrol sau materiale de construcții. Totuși le fac, nu plătesc accize, fac evaziune fiscală. Garda Financiară este pe acolo, face constatări și totul se oprește aici. Toată lumea știe cine este în spatele afacerii, și polițiștii și procurorii. Totul se oprește aici.

Mai sînt Și alte cazuri. Nu e cazul să mai insistăm. Concluzia este clară. Constantin Nistor n-ar fi fost deranjat niciodată dacă n-ar fi devenit deranjant. Putem sta liniștiți de acum înainte, principalul rău din județul Neamț a fost stîrpit.

(Valentin BĂLĂNESCU)

adolescenteen news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.