Bolnavii de cancer, paravan pentru afaceri dubioase (I)

Liviu Mandler Liviu Mandler lovește din nou

  O definiție și niște date cumplite

Ca termen general, potrivit dicționarului explicativ al limbii române, cancerul denumește diverse forme de tumori maligne ce se caracterizează printr-o înmulțire excesivă a țesuturilor unor organe, cu distrugerea țesuturilor vecine normale. Este o explicație care nu spune mare lucru.

O definiție mai elaborată, lesne accesibilă astăzi pe internet, spune despre cancer că este o categorie de boli caracterizate printr-o diviziune necontrolată a celulelor și capacitatea acestor celule de a invada alte țesuturi din organism, fie prin creștere directă în țesuturi adiacente (invazie), fie prin migrația celulelor spre locuri mai îndepărtate în organism (metastază). Această creștere necontrolată este cauzată de anormalități în ADN, cum ar fi de exemplu mutații ale genelor care controlează înmulțirea celulelor. Una sau, frecvent, mai multe astfel de mutații pot duce la diviziunea și înmulțirea necontrolată a celulelor și formarea unei tumori. Tumora se poate referi la orice tumefiere (umflătură) anormală a unui țesut din organism, putînd fi malignă sau benignă. Doar tumorile maligne sînt capabile de a invada alte țesuturi, capacitate numită metastază.

Cancerul e caracterizat prin diverse simptome care depind de zona afectată și caracterul tumorii. Un diagnostic definitiv necesită în general o examinare microscopică a țesutului afectat, obținut printr-o biopsie. După ce a fost diagnosticat, cancerul este în general tratat prin operație, chimioterapie și/sau radioterapie.

Dacă nu este tratat, cancerul cauzează moartea, fiind una dintre cauzele principale de deces în țările dezvoltate. Multe tipuri de cancer pot fi tratate și vindecate, mai ales dacă tratamentul începe într-o fază incipientă a bolii. Multe forme de cancer sînt asociate cu factori de mediu, fiind astfel prevenibile.

Cancerul, în România, se află în topul ratei mortalității, dar ratele de supraviețuire au crescut pentru multe tipuri de cancer, în primul rînd datorită îmbunătățirii metodelor de depistare a cancerului, iar în al doilea rînd datorită tratamentului acestuia.

Într-un articol publicat la începutul anului în cotidianul Evenimentul zilei erau invocate statistici recente ale Organizației Mondiale a Sănătății, care plasau România pe ultimele locuri la rata cancerului, iar pe primele țări din Vest. Cu 205 cazuri la 100.000 de locuitori se pare că privim liniștiți, din spate, țări precum Danemarca, Franța sau SUA. La rigoare însă, după ce specialiștii desființează aceste statistici, trebuie ținut cont că în România abia se lucrează la un Registru național al bolnavilor de cancer, că raportările finale sînt mai degrabă niște estimări. Ascunderea bolnavilor sub preș, cum titra cotidianul menționat, face diferența față de țările nordice sau vestice. Cifrele raportate acolo sînt precise, există sisteme de prevenție și screening foarte bune, iar cazurile sînt descoperite la timp, în stadii incipiente, puncta Evenimentul zilei.

În România, ocupantă a ultimului loc din Europa în privința finanțării programelor naționale de cancer, este știut că această boală se descoperă în stadii avansate, ceea ce generează costuri mari ale tratamentelor și scade speranța de viață. Răsturnînd clasamentele, țara noastră ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește rata de morbiditate a bolnavilor de cancer.

Cu ajustările făcute de specialiști, se pare că numărul bolnavilor de cancer din țara noastră se ridică la circa 500.000 de persoane. Formele comune de cancer înregistrate sînt cancerul pulmonar și colorectal, la bărbați, respectiv cel de sîn și col uterin, la femei.

Anul trecut, numai în județul Neamț, potrivit datelor furnizate de dr. Doinița Vararu-Gavrilescu (șefa secției Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț), au fost luate în evidență 1.657 de cazuri noi. Cu încă 1.321 de bolnavi înregistrați în primele trei trimestre din 2011, ajungem la 12.531 de bolnavi înregistrați. Cifrele reale nu se cunosc.

Cifre ucigătoare

n 500.000 este numărul estimat al bolnavilor de cancer din România.

n 12.531 de bolnavi de cancer sînt înregistrați în județul Neamț.

n Riscul bărbaților de a se îmbolnăvi de cancer la un moment dat în viață este de 1:2, iar al femeilor de 1:3, potrivit Societății Americane a Cancerului.

 Speranța vine de la Iași?

Despre cancer, în ultimii ani, nu se mai vorbește cu fereală și asta e de bine. Din păcate, internetul a ajuns mai mult să încurce lucrurile. Pe de o parte, în sensul bun, găsești foarte ușor adrese de clinici și centre specializate, vezi rezultatele obținute de alții în diverse intervenții și terapii, poți intra – pe forumuri – în legătură cu supraviețuitori ai bolii. Pe de alta, însă, bolnavii mai puțin instruiți și cei neîndrumați cad victime site-urilor care promovează vrăjitori și medicații în cel mai fericit caz ineficiente.

Cum sărăcia aflată în plină expansiune națională și politicile criminale din Sănătate nu fac decît să dea tușe tot mai negre acestui tablou de groază, ajungem să privim cu speranță orice inițiativă privată care vine în întîmpinarea problemelor bolnavilor de cancer. Mai ales dacă se are în vedere reintegrarea lor socială, la fel ca și a supraviețuitorilor

Sub genericul „Învingem cancerul împreună!”, vineri, 11 noiembrie 2011, a avut loc deschiderea oficială a Centrului Regional pentru terapie integrativă, consiliere și reintegrare socială a persoanelor diagnosticate cu cancer OncoSuport Iași. Din comunicatul de presă, transmis pe diverse canale de informații, am aflat că obiectivul general al proiectului prin care a fost înființat OncoSuport Iași este „crearea unei rețele de centre cu acoperire multiregională pentru consolidarea capacității, competențelor și stimei de sine a persoanelor diagnosticate cu cancer”. Încă două centre similare funcționează la Cluj și București. Este prezentată și o declarație a coordonatorului centrelor regionale OncoSuport, Ciprian Pîrvu: “Echipa centrului nostru își propune să desfășoare sesiuni de tutoriat, consiliere individuală pentru persoanele din grupul țintă (persoane diagnosticate cu cancer mamar, cancer de col uterin și cancer testicular, precum și aparținătorii acestora), activități de asistență psihosocială, activități de terapie ocupațională, dar și să ofere acestor persoane sprijin în găsirea unui loc de muncă. De asemenea, Centrul va contribui la îmbunătățirea serviciilor comunitare care stimulează implicarea în viața comunității a persoanelor diagnosticate cu afecțiuni oncologice”.

În același comunicat se precizeză că acest centru a fost înființat în cadrul proiectului „Rețea multinațională pentru terapie integrativă, consiliere și reintegrare socială a persoanelor diagnosticate cu cancer”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional de Dezvoltare a Resurselor Umane 2007-2013, „Investește în oameni!”, Axa Prioritară 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul Major de Intervenție – „Dezvoltarea economiei sociale”, și implementat de către Patronatul Medicinei Integrative. Parteneri sînt Associazione Oncologica Senigalliese Valli Misa e Nevola – Italia și Asociația de Terapii Integrative “Sfântul Nectarie” – România.

La prima vedere, un proiect admirabil. După o privire mai atentă, întrebările și îndoielile devin de bun simț.

Gardul, leoparzii și milioanele de euro

În realitate, proiectul nu se referă la o rețea multinațională, ci la una multiregională națională, iar programul operațional se mai numește și sectorial. Pe site-ul Patronatului Medicinei Integrative, după ce iei act de deviză („Suntem avocații sănătății!”) și apartenența la Confederația CONPIROM, cauți în zadar date despre valoarea proiectului și schema de finanțare. Dar, există un indiciu: 55.178, numărul de identificare.

Astfel, după alte căutări, se descoperă următoarele informații efectiv senzaționale despre banii aflați în joc:

Valoarea eligibilă: 19.500.000 lei;

Contribuția solicitantului: 390.000 lei;

Valoarea solicitată: 19.110.000 lei;

Valoarea neeligibilă: 0,00 lei;

Valoarea totală a proiectului: 19.500.000 lei;

Data semnării contractului: 23 mai 2010.

La un curs de 4,25 lei pentru un Euro, înseamnă că pentru o contribuție în jur 90.000 Euro, tragi aproape 4,5 milioane Euro!!!

E firesc să întrebi cine sînt meseriașii-meseriașilor care au prins atîta bănet pentru un proiect de mare impact. Răspunsul e sec și dur: Liviu Mandler, celebrul investitor strategic israelian căruia i se pierduse urma într-o vreme. A fost implicat – singur sau împreună cu Freddy Robinson, alt „strategic” israelian – în scandaluri uriașe, care au explodat odată cu preluarea Băncii Dacia Felix, au trecut prin afacerile cu cazinouri din București și bifează o dragoste nefinalizată față de voleiul feminin. Mandler e asociat în Confederația Patronală din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România – CONPIROM cu alt „vestit” al scandalurilor și afacerilor conexe, Vasile Turcu, boss-ul de la ROMCONSTRUCT. Coincidență, cînd Mandler dădea tîrcoale voleibalistelor de la Dinamo București, Turcu finanța echipa de handbal masculin…

Amănunte despre isprăvile lor, în episodul viitor, dar nu înainte de a preciza că pe site-ul patronatului cu medicina integrativă există lămuriri despre localizarea celor trei centre regionale, dar și confirmarea de mai jos:

„Începînd cu 15 Septembrie 2011 cele trei centre vor asigura GRATUIT următoarele servicii:

– Informarea și consilierea profesională în vederea identificării și menținerii unui loc de muncă.

– Informare cu privire la activitățile centrului și ale altor instituții care își desfășoară activitatea în domeniul medical și social.

– Consilierea juridică a beneficiarilor cu privire la drepturile și facilitățile de care beneficiază aceștia.

– Realizarea unei baze de date cu posibili beneficiari ai serviciilor oferite de cele trei centre.

Beneficiarii direcți ai centrelor sînt persoanele diagnosticate cu cancer mamar, cancer de col uterin și cancer testicular, precum și aparținătorii acestora.”

Evident, tot în episodul de săptămîna viitoare vă veți cruci aflînd cum a ajuns cancerul testicular o prioritate. (Viorel COSMA)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.