Cristian Gațu și-a bătut joc de Piatra Neamț. Încă o dată…

Trofeul Carpați la handbal masculin a fost botezat în acest an Carpath Trophy și s-a ținut la Piatra Neamț (28-30 octombrie), constituind… a treia inaugurare a sălii de sport despre care nu ne-a convins nimeni de ce se numește polivalentă. Sub înaltul patronaj al Federației Române de Handbal și cu sprijinul cel puțin naiv al autorităților locale, publicului pietrean i-a fost asigurată o competiție discutabilă sub aspectul valorii participanților. Cu România A, România B, Iordania și ceva ce semăna a selecționata Ucrainei, indiferent ce visa președintele Cristian Gațu, era imposibil să umpli încăpătoarele tribune din Calea Romanului exclusiv pe seama presei locale, solicitate insistent să popularizeze necondiționat șușaneaua cooperativei steliste din fruntea handbalului nostru.

Competiția a trecut. Petru Paleu și Ion Rotaru n-au fost invitați oficial, în ciuda promisiunilor mincinoase făcute de Gațu și administratorul orășenesc Bogdan Pușcașu. (Doar fostul primar avea să vină în cele din urmă la cîteva meciuri, dar ca simplu spectator.) Profesorul Dan Valentin a fost onorat cu titlul de antrenor emerit, iar pasionații de handbal păstrează amintirea reconfortantă a meciului dintre selecționatele masculine de tineret și juniori. Tineretul, antrenat de Leonard Bibirig, legendarul căpitan de la FibrexNylon Săvinești, s-a văzut limpede că e altfel așezat în teren, că joacă altceva – o adevărată încîntare, coordonată de unul dintre puținii tehnicieni de vîrf nesteliști.

A venit apoi „crîncena” înfruntare cu reprezentativa Luxemburgului, mare cadou făcut comunității noastre de Gațu. Ce handbal de toată jena joacă „selecționații” lui Vasile Stîngă „Eurobingo” a văzut cine a vrut să vadă. De comentat, mai puțin, să nu rămînem fără darul de la anul: meciul deosebit de strategic cu Bielorusia (Belarus pentru contemporani).

În ambele ocazii, cîțiva pietreni apropiați de Gațu, în frunte cu un consilier local, au insistat discret să temperăm, să nu alimentăm patriotismul local și să nu tulburăm liniștea Gațului dînd frîu liber ostilității noastre față de groparul tandemului de glorie Petru Paleu – Aihan Omer. Ni s-a reamintit și mărturisirea de credință a inamovibilului inginer și general, fost handbalist de geniu: în el curge sînge de stelist, indiferent cu ce-i îmbibat! Asta se știa încă de pe vremea cînd Paleu încheia pace cu Gațu și fostul portar stelist Nicolae Munteanu numai de dragul lui Cristian Țopescu și Octavian Vintilă. La primăvară facem de 10 ani…

Liniștea aparentă din jurul „pomenilor” lui Gațu a fost în fapt o sinceră indiferență, fără legătură cu rugămințile locale sau gîndurile pentru Bielorusia. Cel mai dureros pentru ei e să nu-i bagi în seamă, să nu-i iei în serios. De povești lacrimogene despre cultura și priceperea publicului pietrean de handbal e sătulă lumea. Faza cu ospitalitatea proverbială e fumată, la fel și odele închinate sălii din deal. Cît privește recunoștința pentru ce a însemnat Piatra Neamț în handbal, speranțele de relansare și sentimentele alese față profesorul Otto Heel, toate exprimate de Gațu, reținerea era firească.

Zilele au trecut și opinia publică a aflat că la sfîrșitul acestei săptămîni, între 18 și 20 niembrie, se organizează și Trofeul Carpați la handbal feminin. Contează ca ultimă verificare a echipei pregătite de Radu Voina (stelist și el, dar parcă de alt soi) înaintea Campionatului Mondial din Brazilia (3-16 decembrie). Reprezentativa feminină dă fața cu Macedonia, Serbia și Ungaria!!! Orice comparație cu România B, Iordania și pseudo-Ucraina pur și simplu nu există. Turneul, care nu-l încîntă foarte mult pe Voina, se desfășoară la Drobeta-Turnu Severin. De ce nu s-au organizat invers? Oare pietrenii nu meritau să ovaționeze naționala feminină de handbal? Luminița Huțupan, al cărei nume de familie devenise strigăt de luptă la Râmnicu Vâlcea, nu de-aici a plecat, nu e cetățeanul nostru de onoare? La noi, la moldoveni, merge cu „marea putere handbalistică” Iordania, iar la mehedințeni cu „necunoscuta” Ungaria? Se pricep mai bine la handbal, sînt mai ospitalieri? Au antrenat Otto Heel și Dan Valentin pe malul Dunării?… Lista de întrebări e lungă și de prisos. Răspunsurile ni le-a dat Gațu cu vîrf și îndesat. Iar ceea ce comentau cîțiva cîrcotași informați, în timpul Carpath Trophy de Piatra Neamț, ar trebui reconsiderat: se pare că Gațu nu a reușit să păcălească pe alții cu bășcălia lui de turneu masculin. (Viorel COSMA)

 Cristian Gațu a recuperat un hărțuitor sexual

P.S. Pe durata turneului de la Piatra Neamț, în loja-tribună oficială, ca membru de vază al suitei lui Cristian Gațu, s-a aflat antrenorul Lucian Râșniță. I-au stat alături și s-au întreținut cu el diverși oficiali pietreni, figuri cunoscute din administrație, ba și primarul Gheorghe Ștefan. A fost un prilej pentru ei să dea mîna cu celebrul pofticios la fete, dat afară cu strigături de la Centrul Național Olimpic de Excelență de la Râmnicu Vâlcea, în 2009, pentru hărțuirea sexuală a sportivelor.

Foto: Cristian Gațu a recuperat un hărțuitor sexual

 


 

adolescenteen news

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.