Sifon de bani publici la C.J.Neamț : Romserv Bacău

pietricica turism

 Afacerile pe banii contribuabililor în Neamț frizează penalul. Cloaca de la Consiliul Județean păstorită de Vasile Pruteanu a sifonat bani de unde a putut, de la copii, bolnavi, handicapați, totul într-o acțiune coordonată fără scupule. Pentru ca un președinte de consiliu județean să se poată mira cît de repede și ușor se poate cîștiga un milion de euro, este nevoie de un sistem bine pus la punct cu complicități sau funcționari corupți. Evident, președintele este capul. Urmează, în cazul nostru, Direcția Tehnică, împreună cu alți tovarăși. Nu pot lipsi consilierii județeni. Astăzi vă vom povesti cum o firmă cu 3 angajați, din Bacău!!!!, este chemată, rugată, implorată să vină să ajute județul Neamț să scape de urmările unor calamități. Asta atît în 2010, cît și în 2011. Liantul care leagă această firmă de lucrări fără licitație din județul Neamț, de miliarde lei vechi, îl regăsim în birourile de la Consiliul Județean Neamț. Primul birou este cel al președintelui Vasile Pruteanu. Al doilea, la Direcția tehnică. Al treilea nu e birou, este un consilier județean, Mihai Doru Stoica, cel mai mare beneficiar de lucrări publice, în calitate de fost patron la unele firme sau de “diriginte de șantier” neoficial la altele. Firma se numește Romserv SRL, este din Bacău și, potrivit datelor oficiale, în anul 2010 a avut o cifră de afaceri în construcții, pe lucrări complexe, cu 2 angajați! Eficiență maximă.

  Contracte fără licitație de 14,5 miliarde lei vechi

Lista contractelor încheiate între Consiliul Județean Neamț și Romserv SRL Bacău este lungă și valoare toatală a lor se ridică la 14,5 miliarde lei vechi.

Am cerut explicații Direcției Tehnice a Consiliului Județean să ne explice de ce a fost aleasă această firmă pentru lucrări care trebuiau să îndepărteze urmările inundațiilor. Să mai precizăm odată, este vorba de lucrări unde se aplică o procedură specială, nu există o licitație, contractul se încheie imediat și de aceea sînt atît de dorite și căutate. Explicațiile primite în scris ne arată de ce a fost aleasă o firmă obscură din Bacău să lucreze pe Valea Muntelui în Neamț, pe axialul de la Durău la Izvorul Muntelui, zonă unde erau de executat lucrări de mare complexitate.

 O firmă puternică cu doi angajați!

Răspunsul primit este antologic: “La alegerea operatorului invitat la negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare pentru execuția lucrărilor de refacere după inundații a infrastructurii de interes județean afectate, au stat  următoarele argumente:

– prezența în zonă a operatorului economic;

– capacitatea tehnică și profesională;

– experiență similară;

– contracte anterioare derulate cu autoritatea contractantă;

– capacitatea de mobilizare și intervenție;

– capacitatea financiară de a susține execuția lucrărilor pînă la obținerea finanțării (parțiale sau integrale), întrucît la demararea lucrărilor Consiliul Județean Neamț nu avea asigurate resursele financiare”.

Cred că trebuie să analizăm aceste argumente pe rînd pentru a putea înțelege infantilitatea răspunsului, cum încearcă niște funcționari vinovați (că au ascultat șeful sau că au profitat și ei) să dreagă busuiocul.

Prezența în zonă a operatorului economic este un argument puternic pentru o firmă din Bacău. Ar mai intra în discuție vreo lucrare la care să fi deplasat utilaje care să poate face față lucrărilor. Așteptăm cu nerăbdare ca într-un drept la replică să vedem lista acestor lucrări.

Capacitatea tehnică și profesională: aici nu prea avem ce comenta, probabil exista, dar avem niște semne de întrebare. În primul rînd firma avea, în 2009, 3 angajați foarte bine pregătiți, iar în 2010, anul în care primește refacerea axialului, doar 2 muncitori hipercalificați! Argumente puternice să chemi o societate să facă lucrări de mare complexitate.

Nu discutăm despre experiență similară sau contracte anterioare, că sigur contracte au mai fost, doar firma, împreună cu surorile ei, sînt abonate la lucrări publice. Capacitatea de intervenție și mobilizare este exemplară, dacă au reușit asemenea lucrări. Cît privește capacitatea financiară, firma era foarte potentă, dacă la finele lui 2009 avea datorii de 291.348 ron, iar capitalurile proprii erau pe minus!

Acestea fiind spuse, cum a fost posibil ca o asemenea firmă să fie abonată la lucrări publice? Simplu, doar pe bază de interese, prietenii și corupți.

  Dialog halucinant: administratorul recunoaște munca la negru!

Vă redăm un dialog purtat cu domnul Nistor Cristinel, administratorul firmei:

Rep: Domnule Nistor, de ce credeți că firma dumneavoastră a fost chemată să facă lucrări cu valoare atît de mare și atît de importante?

Soția e din Vînători, noi avem un spațiu închiriat în Tîrgu Neamț, și avem un inginer foarte priceput care întocmește toate documetațiile astea și urmărește  toate astea și mergem la licitații… ( argumente importante, nu?)

Rep: Păi nu sînt licitații, e vorba de încredințări directe.

– Nu știu eu, el, inginerul, la cererile de ofertă dînsul  se ocupă mai mult de lucrările astea.

Rep: Cum nu știți, e vorba de miliarde, de lucrări mari… Aveți o bază materială atît de puternică încît puteți face drumuri, poduri etc.?

Noi avem  vreo 4-5 echipe de constructuri, cu care am onorat lucrările…

Rep:  Ne scuzați, echipele astea de cînd lucrați cu ele?

Am în jur de 4-5 ani de zile!!!!

Rep: Păi ați lucrat cu ei la negru, că în situații oficiale apar doar 2 muncitori, (am întrebat noi naivi).

-Nu, să vedeți, am mai angajat  eu anterior…

Rep: V-am întrebat de 2010 domnule Nistor, ați spus că lucrați de 4 ani cu ei.

-Păi… (pauză luuungă) mai avem și contracte de prestări servicii…

Rep: Ați dat cuiva lucrări în subantrepriză?

– Nu, nu.

Recapitulare: soția administratorului e din Vînători, au un spațiu la Tîrg, au un inginer care urmărește lucrările, acel inginer a fost găsit de cei de la Consiliul Județean  Neamț, chemat să facă lucrări de miliarde, cu 4-5 echipe de muncitori, din care doar 2 erau angajați. Totul, fără ca pe administrator să-l intereseze prea mult, în condițiile în care erau cele mai importante lucrări ale firmei!!! Ori e prea competent inginerul, ori prea incompetenți cei de la Consiliu. Ori au primit ordin să facă acest contract. Sau este vorba de un sistem ticăloșit, ca să cităm din clasici.

 Stăpînii inelelor: Pruteanu și Stoica

Stăpînul inelelor în minuirea acestor bani este, indiscutabil, Vasile Pruteanu. Am prezentat cum o firmă din Slobozia a primit asemenea contracte într-un mod cel puțin dubios. În cazul firmei din Bacău lucrurile put urît a DNA, dacă instituția vrea. Nici măcar nu trebuie să se obosească prea mult, o privire prin acte, prin schimburile financiare între un grup de societăți ar da naștere unui dosar care i-ar umple de respect pe procurorii de la Cluj. Cheia întregii afaceri pare să fie un consilier județean extrem de descurcăreț, Doru Mihai Stoica. La orice lucrare a Romserv – și am bătut fiecare zonă -, pe cine am întrebat despre lucrări ne-a răspuns că acolo au lucrat oamenii lui Stoica. Că Stoica personal a trecut pe la fața locului. Că el mergea cu facturile la consiliu pentru a facilita decontarea. Ar fi interesant să vedem cine este inginerul care lucrează la Romserv, unde este spațiul de la Tîrgu Neamț, dacă este vreo legătură între spațiu și domnul consilier, ce muncitori lucrează la firmele domnului Stoica și dacă ei sînt aceiași cu cei fotografiați ca fiind ai Romserv-ului, care nu are decît doi angajați (asta dacă interesează ITM-ul).

L-am întrebat pe domnul Nistor Cristinel dacă are vreo legătură cu domnul Stoica. S-a jurat că nu-l cunoaște, că nici măcar nu știe cum arată la față și că el nu vine decît la sfîrșit de săptămînă. Probabil că cel care ține legătura cu domnul Stoica este descurcărețul inginer. Sau domnul Stoica a fost însărcinat, în calitatea sa de consilier județean, să stea pe șantierele Romserv, să stea cu ochii pe calitatea lucrărilor și să urmărească mai ales rapiditatea decontărilor.

Azi contractul, mîine banii!

Cum și cît de mult mint cei din Consiliul Județean Neamț cu privire la capacitatea financiară a Romserv, vă putem demonstra astăzi foarte simplu. Argumentul că societatea poate susține financiar lucrări nu stă în picioare în cazul lucrărilor Romserv. O simplă demonstrație.

În data de 21 decembrie 2010 se încheie un contract pentru “Refacere pod pe DJ 155B , Țolici, comuna Petricani”. Pe data de 29 decembrie este emisă o factură către Consiliul Județean Neamț, în valoare de 1,39 miliarde lei vechi. Pentru procurare materiale, spunea prin Consiliu domnul Stoica. Factura a fost imediat achitată, la dorința și sub semnătura președintelui Pruteanu.

Despre Romserv, despre aventurile și afacerile cuplului Pruteanu-Stoica, vom mai vorbi mult de-acum încolo. Să remarcăm cîteva amănunte: contul firmei din Bacău este la BRD Tîrgu Neamț.

 

!!!! factură scanata.

10 COMENTARII

 1. Ar fi interesant de urmarit afacerile murdare ale acestui individ, pana nu demult un neica nimeni din Targu Neamt si care are infiltrati oameni nu numai prin firme obscure din diverse judete, ci si prin institutii importante subordonate Consiliului Judetean Neamt, cum ar fi, spre exemplu, Complexul Muzeal Judetean Neamt. Oameni platiti foarte bine, de altfel (tot de la buget), pe cand angajatii proprii ai institutiei au salarii de mizerie.

 2. Acest Stoica Mihai…actualmente consilier judetean il stiu de pe vremea cand repara sobe cu tat-su si apoi era sofer la tiganii de la Targu neamt .Tiganii din zona podului Ozana!Este de o nesimtire si de un comportament cum greu isi poate imagina un om civilizat.Sper din tot sufletul ca dupa alegeri acest personaj care umple buzunaru lui Arnautu si compania de la Targu NEamt sa stea multi..multi ani acolo unde o sa stea toti ceilalti prieteni ai sai din politica portocalie locala.SE AUDE DOMNULE ARNAUTU?

  • Pare-mi-se ca te umfla invidia de te iei de conditia omului,ori ai fi de sange albastru si nemuncita…pacat ca nu prea te descurci atat de bine in exprimare si ortografie pe cat te descurci la tupeu!

  • Vai de capu lui tigan ajuns consilier judetean!!tiganu tot tigan este ! Si asa cum a fost umflat de portocalii..tot asa se si dezumfla dupa alegeri.Oare nu fuge din tara cu prietenii sai….Pruteanu..Pinalti..ARnautii de la targu neamt..Rogin ..si alti rahati?

 3. a sosit momentul ca acest martafoi umflat cu pompa de stefan sa fie last sa se descurce singur.atunci cand e vorba de penal ii tremura pantalonii.numai porcarii si bani sifonati mai ales cu drupo.dupa mintea lui si a banilor platiti s-a turnat beton pe 22.12.2009 si s-a excavat in aceeasi lua decembrie 240 to pamant inghetat. pacat nea vasile candva erai om serios

 4. Dragi concetateni lumea moare de foame, nu stiu cum cei de la Mesagerul au pornit aceasta campanie impotriva acestor mafioti, cu ce scop dar ii felicit pantru faptul ca mai vad pe cineva in judetul Neamt caruia nu ii este frica sa vorbeasca.DNA-trebuie sa se sesizeze neaparat pentru ca au documente clare pe care le-ati scos la iveala si in acelasi timp cu astfel de acte ma sustineti si pe mine ca cetatean in afirmatiile pe care le fac.Acest mafiot de Pruteanu este in cardasie cu primarul Ionel Ciubotaru care seamana in fiecare zi teroare printre unii cetateni ai Roznovului.Acest primar prin intermediul lui Pruteanu a beneficiat de sume importante de bani, insa Roznovul arata ca in evul mediu.Aici cunoscatorii stiu ca Ionel Ciubotaru a intrat in primaria Roznov cu o dacie amarata si acum detine el si familia sa masini de lux, transformand primaria Orasului Roznov in mosia sa.Nu se poate demonstra nimic decat daca intervin cei de la DNA deoarece si-a format o retea de vreo 20 de persoane care controleaza totul incepand:terenuri, albia bistritei, bazarul,licitatii, concesiuni catre consilieri locali si neamuri ale acestora,educatie,politie ,etc.Oamenii sunt speriati si le este frica sa vorbeasca deoarece se simt amenintati.Lumea din oras vorbeste ca multe negoturi deschise in Roznov pe terenuri publice si construite rapid ar avea legatura cu familia Ciubotaru si anume cu fata acestuia angajata ca secretara la Scoala din Slobozia.Firma care toarna asfalt in oras si in comunele limitrofe isi are sediul chiar in incinta primariei Roznov si totusi castiga toate licitatiile
  din oras.Directorul acestei firme Trust CCDP era in ziua votarii sef in alta parte si anume la fraudarea alegerilor din Roznov prin racolarea oamenilor simpli.DNA……….

 5. Gheorghe Stefam,Vasile Pruteanu,Rogin Marius(fara un deget la miina sau doua),Toader Mocanu,Mihaele Stoica,Leureanu Laurentiu,Decebal Traian Arnautu si primarii din PDL ai judetului nu au facut nimic pt. cetatean ci doar pt famiiliile dumnealor . E timpul sa le spunem ca le ajunge 7-8 ani de condus tara piina nu este prea rau adika pina nu ne vind tot ce mai avem si sa facem o schimbare indiferent de ce schimbare,ea trebuie sa fina . VOR INCERCA SA FURE , SA DEA MITA ELECTORALA ,SUNT SIGUR CA DE ACEASTA DATA VOR AVEA SURPRIZA CETATENILOR DE A-I FUGARI CU TOT CU PELERINELE ,GALETILE,PIXURILE,CADOURILE SI CEI 250 RON DE VOT CE SE VEHICULEAZA DE PE ACUM CA VA VI DAT DE VOT IN ROM. VICTORIA ESTE A ROMIINILOR!!!!!!!!!!! VICTOIRE,VICTORIE,VICTORIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.