Pas cu pas prin Școala “Nicu Albu”
Școala cu clasele I-VIII “Nicu Albu”, cunoscută multă vreme drept școala nr. 10, a fost construită în 1993 ca o soluție a numărului mare de copii din zona Precista. Acum învață aici 646 de copii, în condiții impecabile, sub aripa protectoare a directoarei Romița Lupașcu și a cadrelor didactice. Este o școală modernă, cu ofertă educațională atractivă, unde se pune un mare accent pe siguranță și responsabilitate. O școală deschisă, în care toată lumea poate să vină și să spună ce are pe suflet, o școală unde nici măcar un afiș nu se lipește pînă nu este citit și documentat înainte.
Totul a început cu… o statuie
Romița Țiglea Lupașcu este directoarea instituției. Cînd merge pe holurile școlii, elevii o salută cu respect, dar și cu zîmbet pe buze. Este foarte apropiată de copii, iar aceștia o îndrăgesc vizibil. Cînd a ajuns la “Nicu Albu”, Romița Lupașcu și-a dat seama că instituția nu are un act de identitate. Singura modalitate prin care se putea obține acest act era rebotezarea școlii pentru a primi documentele legale. A fost o dezbatere foarte lungă, toată lumea voia diverse nume. La un moment dat s-a făcut o cutie de sugestii pentru elevi, fiecare dădea un nume. Au fost oferite o mulțime de nume care mai de care mai deosebite: Mihai Eminescu, Școala de nota 10, George Dinică, Școală Sîrguincioasă, Școala Copiilor, Școala Eco și multe altele. A fost o întreagă luptă. Dar, la un moment dat, s-a primit o solicitare de la Inspectoratul Școlar, de la Cultul Eroilor, filiala Neamț, ca fiecare școală să-și aleagă o statuie pe care să o îngrijească. Printre statui era și statuia Nicu Albu. După cercetări “Am fost cu toții surprinși să aflăm că a fost primar, a fost prefect, a făcut parcuri, a făcut calea ferată, a făcut multe lucruri bune. Și dintr-o dată toată lumea s-a luminat. Așa se va numi școala”, povestește directoarea.
Comunicare modernă
După găsirea numelui, s-a făcut documentația și, începînd cu anul școlar 2010, s-a primit actul de identitate, denumirea. Schimbîndu-se numele, s-a înființat și Asociația părinților în școală. A fost prima asociație a părinților cu personalitate juridică din județ, numindu-se “Nicu Albu”.
S-a format și un grup virtual al asociației, online, unde părinții se pot loga și pot trimite mesaje, pot discuta sau chiar propune meniuri de mîncare pentru cei mici. Ca reprezentant al profesorilor este directoarea Romița Lupașcu. “Numai eu sînt invitată, în sensul că eu sînt purtătorul de cuvînt al profesorilor. Pe grupul virtual se face toată organizarea, dacă nu le mai place masa de exemplu sau dacă vor la serviciul de catering să nu se mai servească sarmale, trimit meniul pe care îl vor. E o altă modalitate, mai simplă de a comunica. Vrem părinții aproape pentru că nu putem fără ei”, spune directoarea. Sînt aproximativ 140 de părinți în grupul virtual logați. Nu doar părinții din comitetul de părinți pe clasă, ci oricine are de făcut o propunere sau o întrebare referitor la copii.
Să învățăm… pas cu pas
Ca semn distinctiv, școala are o insignă. Nu s-au impus uniformele pentru că programul copiilor din școală este diferit. Școala functionează ca unitate acreditată cu două alternative educaționale: tradițional și step-by-step pentru clasele primare. La cea tradițională, în care ora didactică este de 45-50 de minute, copiii stau în bănci, iar între ore au pauză. Cealaltă alternativă educațională acreditată se face doar pentru învățămîntul primar. La step-by-step, toți cei 30 de copii dintr-o clasă au doi învățători și programul școlii complete, adică 8 ore pe zi. Vin la 8 și pleacă la 4. Mîncarea le este oferită printr-o firmă de catering aleasă de părinți. La clasele “pas cu pas” nu se mai lucrează pe discipline, ci pe centre de învățare. Spațiul clasei este organizat altfel, sînt șase măsuțe și fiecare măsuță reprezintă un centru – de scriere, arte, matematică sau desen. Și cei doi învățători se distribuie pe centre. Copiii învață pe grupuri mult mai mici și se rotesc la mese în funcție de ce învață. Sînt activități în care copiii nu mai stau pe scaune, stau pe jos, pe mochetă, și se joacă. Învățătorii care predau aici au o pregătire în plus și chiar dacă programul lor este mai lung, leafa rămîne aceeași.
Cinste eroului
În școală se derulează și un proiect cu caracter permanent numit “Eroul nostru, Nicu Albu”. Toate activitățile extra sînt trecute la dosar, organizate, atît cele de pînă acum, cît și pentru anii 2012, 2013. Pentru a-l cinsti pe cel care a fost Nicu Albu, în fiecare an se merge la mormîntul lui de la mănăstirea Bistrița, de ziua lui de naștere și la Ziua Eroului.
Așteptări mari de la copii care pot
Copiii sînt stimulați pentru a învăța bine. Din banii strînși pe parcursul anului, la diferite activități, părinții pregătesc premierea excelenței copiilor la sfîrșit de an școlar. Se oferă o diplomă, medalii și cadouri. Cît despre rezultate școlare – sînt “absolut remarcabile”. Anul trecut s-a obținut o mențiune la fizică, la etapa națională. O altă mențiune și la limba română, tot la etapa națională. “Eu sînt pretențioasă cu mine și atunci sînt pretențioasă și cu alții, inclusiv cu colegii și cu elevii. Dintr-o sută de mii de copii, la olimpiadele naționale, al meu copil este al patrulea. Este extraordinar. Este vorba de valoare pe țară”, spune, mîndră, directoarea Lupașcu. Tot anul trecut s-a obținut locul 3 la Olimpiada de Democrație.
Tot ca o reușită a profesorilor din școală, majoritatea copiilor care termină clasa a VIII-a merg la Rareș, la Hogaș și la Informatică.
Excursii
Pentru capitolul “excursii” există un dosar bine pus la punct, cu fiecare cerere de a părăsi școala în scop educativ. Se merge cu clasa la bibliotecă, la fabrica de pîine, la muzeu. Fiecare ieșire cu temă didactică este sub semnătură. Excursii mari se organizează mai mult la sfîrșit de an școlar.
Drumeții vor avea loc și în apropierea ultimei săptămîni școlare, aproape de Crăciun. Prin proiectul “Să fii mai bun de Sărbători” se vor organiza excursii de caritate la centre pentru copii. Sînt clase unde copiii și-au ornat deja brăduțul de Crăciun și, în fiecare zi, cine vrea poate aduce un cadou pe care îl pune sub brad. Pînă la Crăciun, se vor fi adunat deja multe cadouri pentru copiii nevoiași.
Școala altfel
În săptămîna “altfel” se vor organiza excursii. Există un proiect cu Hunedoara, întru aducerea aminte a perioadei lui Iancu de Hunedoara. Copiii vor sta într-un cămin, vor vedea cum se fac arme, zale (acum ele se fac pe comandă cinematografică), vor fi acolo și vor putea observa. Cele două clase a opta vor merge la Sancta Maria, unde îi vor ajuta pe copii să-și facă ordine. Tot în “Săptămîna altfel” se vor organiza spectacole în limba franceză și engleză.
Nevoile școlii
Și totuși școala are propriile nevoi. Acoperișul trebuie schimbat, în primul rînd. “Noi credem că sîntem în continuare o prioritate și am reluat cererile privind schimbarea acoperișului. Pentru că a cîrpi este mai scump decît a face treabă bună”, spune Romița Lupașcu. Cel mai documentat memoriu este cel depus în iulie, în care s-au identificat patru mari probleme fără de care școala nu poate: acoperișul, instalațiile din subsol ruginite, gardul schimbat (să nu mai fie din sîrmă, pentru că este mereu rupt, ci să fie gard viu “ca în Irlanda”), și parchetul din sala de sport, care trebuie schimbat pentru că nu mai sare mingea în anumite locuri. Acestea sînt nevoile mari. “Cu restul ne descurcăm singuri”, încheie directoarea.
Elevii școlii “Nicu Albu” pregătesc în această perioadă serbarea de Crăciun, “O seară de mister”, care va avea loc în seara de 21 decembrie, în sala Consiliului Județean. Copiii vor colinda, vor juca scenete, vor să convingă autoritățile că merită “lumină cu senzori pe holurile școlii”. Cu acest mesaj pornesc la drum. Acum se dezbat culorile invitațiilor și ce se va scrie pe ele.
Oana IOSUB-TOMA