Motto : Și abia plecă bătrînul…/ Ce mai freamăt, ce mai zbucium!
Concediul medical pe bază de genunchi și ANI (nu neapărat în ordinea asta) al președintelui Pruteanu are efectul drojdiei aruncate în latrină. Sub greutatea întrebării “își prelungește Pruteanu concediul?” și a soluției salvatoare “ce poți face azi nu lăsa pe concediul viitor”, conducerea rămasă la Consiliul Județean a hotărît să schimbe lucrurile pe ici, pe colo, prin punctele esențiale. Se pare că punctul G al Consiliului Județean a fost găsit în organigramă, unde cîțiva directori (suflători specializați în urechi prezidențiale) nu și-au acordat răsuflarea cu noile timpane.
Un alt punct sensibil și mult drag domnului Pruteanu a fost Spitalul Județean Neamț, unde au curs investițiile, sponsorizările și managerii. Există promisiuni că lucrurile nu se vor schimba în privința asta, mai ales în cea a managerilor. Ca să rămînem în domeniu, ni se pare nouă că noua conducere a nouă viziune, cum e și normal de altfel, în privința brandului turistic Negulești. Cele 70 de miliarde se odihnesc acum în pix,
în așteptarea unei alte hotărîri de Consiliu Județean care să privească spre Gîrcina sau, de ce nu, spre Spitalul Județean. Totul depinde de cît de orientat va fi noul manager și dacă se va gîndi la viitorul medicilor pensionabili.
Reorganizați, reorganizați, reorganizați!
“În vederea eficientizării activității și reducerii cheltuielilor de personal, propun reorganizarea aparatului de specialitate al Consiliului Județean, cu menținerea numărului de posturi”, zice domnul vice Mircea Pintilie, avînd în mînă frîiele conducerii administrative, sperînd să aibă și frîiele voturilor consilierilor.
Ce propune dl. Pintilie:
Direcția Juridică se reorganizează în două servicii, în felul acesta pierzîndu-și funcțiile doi oameni care au apărat președintele în toate demersurile sale și l-au consiliat juridic corespunzător. E vorba de Cristina Mititelu și Bogdan Bosovici.
Cazul Adrian Iancu este unul special. Practic, el era cam în toate în ceea ce privește investițiile la județ. Pornind de la faza de intenție, trecînd prin cea de achiziții, ajungînd pînă la recepție și vizarea situațiilor de plată. Bun specialist, Iancu are acum o problemă: ce se va întîmpla dacă actuala conducere va aplica legile din România (valabile și pînă acum, dar interpretate de Pruteanu&Direcția Juridică proaspăt reorganizată și cu șefii redistribuiți/ reorientați) și dacă Direcția Administrare Drumuri Județene va dispărea în neant, pe direcția Drupo? Asta pentru că organe înalte ale statului, conduse de oameni de partid, au atenționat conducerea CJ Neamț că nu e legal să coexiste și Drupo, și Direcția Administrare Drumuri. Un subiect care merită aprofundat pentru implicațiile majore și deloc benefice la bugetul județului.
Un alt șef care resimte avantajul reconversiei manageriale este Dana Pîrău, de la Direcția Tehnică Investiții, căreia, neoficial, i se reproșează o foarte apropiată legătură cu consilierul județean Mihai Stoica (vezi pagina 4), care i-a apreciat calitățile dinainte de a fi șefă. Iar domnul Pruteanu n-a avut nimic împotrivă. Și acesta e un subiect asupra căruia vom reveni.
Cazul Anca Afloarei este, din punctul nostru de vedere, cel mai interesant. Avînd pe mînă Direcția Generală Programe și Dezvoltare Rurală, a devenit un fel de factotum în epoca Pruteanu. Toate proiectele europene, mai ales cele pe turism, cu o coordonare potrivită, pot mulțumi multă lume. Și se pare că au mulțumit. Evident, au și nemulțumit multă lume. Ar fi fost mulți dornici și interesați să promoveze județul pe bază de pliante, hărți, mape și birocrație, pentru că, de obicei, la acest gen de tipărituri rămîne loc de bonusuri. Și-apoi, ce diferență mare este între o hartă care promovează turismul monahal și una care promovează județul în general? Multă lume vorbește despre salarii fabuloase pe care le-ar primi doamna Afloarei, cumulînd veniturile din programele europene cu cele din programul bugetar la CJ, care, de multe ori, este același. Noi putem spune că veniturile la vedere nu sînt pe măsura folclorului. Ba chiar au scăzut constant. Cele la vedere. Poate nu toate programele au început să se deruleze. În ianuarie 2010, avea 5.292 de lei, pentru ca acum, în noiembrie 2011, veniturile să se învîrtă pe la 3.600 de lei, din care aproximativ 1.350 vin din activitatea pe proiecte europene. Mai rămîne ca aleșii locali, indiferent de interese politice, economice și electorale, să se țină tare de hotărîrea de reorganizare a aparatului CJ, indiferent de concediul dlui Pruteanu.
Spitalul nesimțirii lor
Declarativ, toată grija echipei (consilieri, prieteni, interesați financiar) lui Pruteanu s-a revărsat spre potențialul bazin electoral generat de Spitalul județean. O mie și ceva de angajați și zeci de mii de bolnavi. Au fost promisiuni care mai de care mai… sănătoase. Din ele, ne-am ales cu o spoială de tencuială, niște asfalt, cîteva trepte, cîteva becuri și cu mulți manageri. A fost Lazăr cel guraliv, cu al său tic verbal pe datoriile moștenite. A venit Roșescu, care avea studii de management, nu și de diplomație. A venit Petrovici, care avea și mandat de consilier județean, fapt pentru care a fost schimbat, în acte, cu Ciobanu. Sorin. Care n-a susținut niciodată că e manager. El era mulțumit cu titulatura de director medical și cu tot ce ține de Radiologie. A venit Zamfir, de la Casa De Asigurări. Tot ce a asigurat Spitalului a fost un interimat plin de contestații, scandaluri, greve mici, organizate foarte bine spontan de contestatari. A mai prins, din nefericire, și cîțiva conducători într-ale sănătății gen Frățilă-Morenciu, care au pus umărul la incertitudinea interimatului.
Acum, a fost numit Lucian Ceobotaru, care, dincolo de calitatea de consilier al lui Pruteanu, pare un tînăr bine orientat în viață. Rămîne să vedem dacă orientarea îi va prinde bine și în cariera de manager, în conjunctura în care Pruteanu pare tot mai mult tras pe linie secundară.
Răzgîndeală la Negulești?
Proiectul înființării secției externe a Spitalului județean – Recuperare, Medicină fizică și Balneologie la Negulești – a apărut după fîsul numit investitori israelieni. Culmea, propunerea a venit de la un pesedist, Ion Năstase, care a susținut că e o prostie să investești în lacul Cuejdel și să nu investești la Negulești. Ferm în opinii, Pruteanu a fost de acord că ideea lui cu lacul Cuejdel (Poiana Mătieș) este o prostie și a achiesat la propunerea de stînga. Mai mult, dinspre cabinetul domniei sale a plecat spre media săgeata otrăvită că tot ce se face acolo ar fi cu girul șefilor mai mari și că se pregătește secția pentru cineva anume. De aceea, proiectul ar fi trebuit să treacă fără probleme. Și-a trecut.
Acum, din motive care deocamdată ne scapă, proiectul a rămas undeva între Calu și Iapa. Este o întrebare de ce concediul dlui Pruteanu are o influență directă asupra acestui proiect și este de urmărit dacă va apărea un alt proiect, care să redirecționeze banii spre alte zone. Este adevărat că există și opinia că ar fi păcat să nu se facă o asemenea secție externă în condițiile în care avem specialiști de marcă în recuperare, precum Valeriu Andrița, care siguri că nu și-a spus încă ultimul cuvînt în gestionarea situației din Sănătatea nemțeană.
Previziuni
În așteptarea soluției Parchetului Bacău privind conflictul de interese și falsul în declarații ale președintelui Vasile Pruteanu, toată lumea se întreabă ce se va întîmpla în continuare la CJ Neamț. Un lucru e sigur: nu va mai fi ce a fost, lui Pruteanu, “tăindu-i-se” brațele înarmate prin care acționa în consiliu. Implicit, crește puterea celor doi vicepreședinți și a consilierilor județeni, pentru că acum nu mai există oficial un vot de departajare între putere și opoziție. Cît timp Pruteanu e în concediu, toate hotărîrile sînt pe muchie de vot, dovadă că, la ultima ședință, au și picat cîteva hotărîri. Este interesant de urmărit cum vor vota consilieri considerați oameni de casă ai lui Pruteanu, gen Mihai Stoica (vezi pagina 4) și cît de mult va dura pînă cînd aceștia își vor reorienta prioritățile.
Este interesant de văzut și ce va face opoziția, declarativ unită. În ce măsură ea va vota constructiv cînd vor fi proiecte dincolo de interesul de partid și cum va reacționa dacă Pruteanu va fi suspendat. Va fi interesant de numărat cîți vor mai rămîne în opoziție.
Viitorul apropiat nu va modifica structural Consiliul Județean Neamț, indiferent că se întoarce Pruteanu ori ba. Motivul: 99,99% din membrii PDL consideră că Vasile Pruteanu și-a trăit traiul, și-a mîncat mălaiul în partid. Și este puțin probabil că se vor mai găsi persoane care să-l sprijine în poziția sa de frondă față de conducerea partidului. De aceea, drumul început prin ultima ședință de Cj pare fără întoarcere: restructurarea din instituție este, de fapt, o restructurare anti-Pruteanu.
Și, apropo de Pruteanu, în lumea bine informată din PDL circulă următoarea dilemă: de cine va asculta Pruteanu? De consilierul personal care-l încurajează să vină înapoi ca și cum nu s-ar fi întîmplat nimic sau de sfatul juriștilor marca(n)ți ai instituției, care-i spun că boala la genunchi se tratează cu concediu medical prelungit. Cît despre demisia lui Pruteanu, nimeni nu vorbește, dar toți o așteaptă.
Valentin BĂLĂNESCU, Dana OSTAHIE.
Un comentariu
Domnu Pruteanu trebuie trimis exact acolo de unbde l-a luat si l-a folosit Pinalti.ADica la PSD.sau la PNl…..sau mai noi..la pensie.Doctorasu asta esuat si incapabil pentru meseria de medic nu cumva e in afaceri cu medicamente…prin Romania….in avantajul domnisoarei Pruteanu?Cum e a ajuns asta consilier la CJ…daca nu era la mijloc si alte interese.Oricum.trimitandu-l la spital..si neavand competentele necesare de a ocupa postu de manager..neavand destula experienta si nici cursurile cerute de management..in februarie.o sa fie trimis definitiv la plimbare.ADica,nici la CJ..nici la spital si…la revedere!! DE OATA TARASENIA ASTA E RASPUNZATOR PINALTI..EL I-A ALES.SUSTINUT SA-I FACA JOCURILE SI ACUMA SE DESCOTOROSESTE DE EI.ASA CA ..VOTATI IN CONTINUARE PINALTI PRIMAR .SI TOT ASA VA FI.