La finalul lunii septembrie o știre făcea înconjurul țării: șeful Gărzii Financiare Neamț și doi subordonați erau reținuți pentru luare de mită. Este vorba despre Constantin Nistor, Corneliu Antonie și Gheorghe Enășoaie. Amănuntele le cunoaște toată lumea. În momentul în care s-a produs reținerea, scriam pe site-ul ziarului articolul cu titlul “Înscenare sau flagrant: șeful Gărzii Financiare Neamț reținut de DNA”. Astăzi, după ce recursurile, cererile de eliberare și recursurile la cererile de eliberare au fost respinse, aducem în atenția opiniei publice ceea ce noi numim o coincidență stranie (asta din respect față de organele statului, că altminteri o putem numi cu totul și cu totul altfel), care poate explica înverșunarea cu care sînt ținuți în arest cei trei. Dacă ipoteza noastră se confirmă, atunci nu mai există nici o îndoială că județul Neamț, cel puțin la un anumit nivel, este la mîna evazioniștilor fiscali, este un rai al infractorilor economici, iar structurile statului sînt penetrate pînă la cel mai înalt nivel.
* Nistor fusese avertizat să o lase mai moale!
Nu este un secret pentru cunoscătorii din domeniu că Nistor purta un război personal cu o grupare specializată în evaziune fiscală. Punctul culminant a fost cazul IDAC, cu returnări fabuloase de TVA, cu zeci de mașini înmatriculate aiurea, dar ajunse la vameși, polițiști, oameni de la finanțe, din administrație, politicieni. Totul a pornit de la niște rulmenți și încrengătura a dus la scoaterea la lumină a unui sistem de fraudare a statului român. Garda Financiară condusă de Nistor a declanșat acțiunea și de aici i s-a tras lui Nistor prima schimbare de la șefie, la presiunile unor politicieni, la rîndu-le presați de gruparea de evazioniști. Au urmat alte cazuri, așa cum puteți citi în materialul nostru.
Pe diferite căi – prieteni, colegi, șefi – lui Nistor i s-a spus să o lase mai moale, că o s-o pățească. I s-a fabricat un dosar de colaborator al securității, era urmărit și tracasat cu schimbarea din funcție. Între timp, din cauza stresului, se îmbolnăvește grav. Nu ține cont de avertizări și continuă să urmărească gruparea respectivă. Urmează flagrantul de pe 29 septembrie și reținerea de pe 30.
* Unde trebuiau să fie pe 30 septembrie Nistor și Antonie?
Publicăm astăzi un document care poate da un alt curs cercetărilor în cazul Nistor și comisarii. Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Bacău, pe 23 septembrie, chema în calitate de martori în dosarul 53/P/ 2010, pe comisarii Nistor Constantin, Pantea Ioan și Antonie Corneliu, pentru data de 30.09.2011. Aparent, o audiere banală și obișnuită pentru un comisar la Garda Financiară. Audierea se făcea în cauza privindu-l pe Bîrlădeanu Cosmin Dragoș. O să vă întrebați cine este acesta. O persoană extrem de interesantă din punctul de vedere al celor care cercetează spețe de evaziune fiscală. Al celor care constată, nu al celor care ar trebui să finalizeze spețele respective.
* Cine este Cosmin Dragoș Bîrlădeanu?
O întrebare firească. Nu o să vă răspundem noi, lăsăm Garda Financiară Neamț să o facă. În urma unor cercetări, se stabilea că firma Grup Prima Petrol SRL “a tranzacționat 254.306 de litri de motorină Euro4, în valoare de 841.307 lei RON. Pentru aceasta nu s-a achitat impozitul pe profit, taxa pe valoare adăugată și accize în valoare de 614.025 lei RON. Motorina a fost vîndută către stații din Neamț, Vaslui, Bacău și București”, declara presei la vremea respectivă Constantin Nistor. Firma, la vremea producerii prejudiciului, era condusă de… Cosmin Dragoș Bîrlădeanu.
Firma Biami Trans, administrată de același Cosmin Dragoș Bîrlădeanu, nu a achitat dări la stat în valoare de peste 22 miliarde lei vechi, aferente comerțului cu aproape un milion de litri de motorină pe care l-a practicat.
Firma Alekar SRL: un prejudiciu stabilit de comisari la 70 de miliarde lei vechi. Administrator, același Cosmin Dragoș Bîrlădeanu.
Toate aceste firme, după cum observați, au cîteva lucruri în comun: administratorul, neachitarea taxelor către stat, afacerile cu combustibili și modalitatea prin care Bîrlădeanu s-a degrevat de obligații. Firmele au fost mutate la Dumbrava Roșie, au fost trecute pe numele unor amărîți, care au preluat tot, inclusiv datoriile. Totul, sub grija legilor permisive ale statului român, ce-l protejează pe administratorul care-i dă cu tifla, protejat de lege și de oamenii legii.
Ei bine, Constantin Nistor și Corneliu Antonie trebuiau să depună mărturie la dosarul acestui domn. Nu au mai ajuns, că au fost reținuți. O să spuneți, “Ce mare lucru, acum pot fi duși mai ușor să depună mărturie!”. Așa este, dacă cineva i-ar fi chemat și ar fi avut grijă ca dosarul să meargă înainte.
Pînă atunci, cei doi comisari sînt reținuți pentru că reprezintă un pericol social grav la adresa infractorilor. Nu cazul Bîrlădeanu este miza legată de Nistor, importantă este gruparea care instrumentează zeci de cazuri de evaziune fiscală în Neamț, în restul Moldovei și restul României. Gruparea are susținători, proptele, inclusiv politice, are oameni în bănci, la Finanțe, în Poliție, în Justiție. Aici este miza! Și nu șpaga care se presupune că a fost luată de comisari.
Noi ne-am făcut datoria să scriem. Nu sperăm și nu credem că se va întîmpla ceva. Comisarii vor sta la cercetări pînă cînd vor transmite răspicat că nu vor depune decît mărturii bune. Apoi, dacă nu li se va întîmpla vreun accident, vor ajunge acasă.
Valentin Bălănescu
* COMUNICAT
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău efectuează cercetări penale față de inculpații:
NISTOR CONSTANTIN, comisar șef în cadrul Gărzii Financiare – Secția Județeană Neamț, ENĂȘOAIE GHEORGHE și ANTONIE CORNELIU, comisari în cadrul aceleiași instituții, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată.
Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În ziua de 29 septembrie 2011, inculpații Nistor Constantin, Enășoaie Gheorghe și Antonie Corneliu, în calitate de comisari în cadru Gărzii Financiare – Secția Județeană Neamț, cu ocazia exercitării atribuțiilor de serviciu, au efectuat un control la zece agenți economici de pe raza județului Neamț. Cu această ocazie, inculpații au primit de la reprezentanții societăților comerciale verificate suma totală de 4110 lei în scopul efectuării unui control formal, pentru a nu sancționa contravențional toate neregulile constatate și pentru a aplica amenzi contravenționale minime.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 29 septembrie 2011, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, urmând ca în data de 30 septembrie 2011 să fie prezentați Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
* Înscenare sau flagrant?
Constantin Nistor a fost reținut de DNA, se pare că împreună cu alți doi comisari din zona Romanului, în urma unui flagrant, zice DNA-ul. Pînă la proba contrarie, îi credem pe procurori. Lucrurile s-ar fi petrecut cam așa: mai multor agenți economici li se întocmeau procese verbale de amendă, pe care aceștia le și plăteau. În timpul acestei operațiuni a apărut DNA-ul care, adunînd și socotind, a constatat că între banii de amendă din chitanțe și sumele de pe “masă” era o diferență de vreo 1.800 de lei. Așa că a urmat reținerea. De ce credem noi că Nistor a fost vînat și că i s-a făcut o înscenare?
1. A instrumentat cazul IDAC, deranjînd teribil o famiglie celebră în zonă pentru evaziunile fiscale de mare răsunet pe care le-avea. Cazul a însemnat dezvăluirea mafiei automobilelor și apoi o lungă serie de ilegalități din jurul firmei IDAC. Implicați – funcționari publici din administrație, Finanțe, vameși, colegi din Garda Financiară, politicieni. Cazul a fost mușamalizat.
2. Cazul Barajului 17 din Bicaz. Cu zeci de firme specializate în evaziune, toate plasate acolo, la aceeași adresă. Cazul a fost mușamalizat.
3. Dumbrava Roșie, cazul firmelor cu administratori fictivi, specializate în evaziune fiscală. Mușamalizat și el.
4. Cazul firmelor din Dumbrava Roșie care erau prinse în morișca celei mai mari evaziuni fiscale, care duce pînă la vîrful societății românești. Caz clar, pe sute de miliarde de lei, despre care nu se mai știe nimic de un an de zile.
5. Cîteva zeci de cazuri de evaziune fiscală pe petrol, urmărite cu încăpățînare de Nistor.
Concluzie: pentru toate aceste lucruri era normal să fie arestat, cercetat, dacă avea 1.800 de lei în plus la el, împreună cu colegii.
3 comentarii
Arestatii pe infractorii astia ca se duce tara de ripa.Luati-l la puscarie pe Barladeanu si pe acolitii lui.Nu va lasati Faceti investigatii si sa se faca dreptate
nu ne mai ameti cu articole de kilometrii….au luat spaga, sau nu ?
amanuntul asta nu-l descrii cu lux de amanunte…..
adica vrei sa-l salvezi de la o infractiune invocand niste merite ?????
asa merge justitia ? ca a furat putin, in comparatie cu altii, ca are scuze, bla, bla, bla….?
au furat mereu, dovada averile imense stranse din salariile de bugetari !