Mesagerul scrie, abuzurile continuă, autoritățile tac

pietricica turism

De peste 5 luni de zile, de cînd a apărut în noua formulă, „Mesagerul de Neamț” a scris despre abuzuri, fapte de corupție, furăciuni administrative petrecute pe plaiurile binecuvîntate ale județului. Am scris cît ne-am priceput, cu precizarea că, de fiecare dată, am încercat să prezentăm documente care să arate că ceea ce scriem are suport în realitate. Am prezentat chiar contracte, facturi, scrisori, alte documente. Nu era greu pentru nimeni să înceapă măcar un simulacru de cercetare, pentru a confirma sau infirma dacă ceea ce se scrie la ziar este adevărat sau nu. Iar dacă este adevărat, să se ia măsurile de rigoare. Pentru că nimeni nu a făcut nimic, vă prezentăm cîteva dintre cazurile cele mai reprezentative și flagrante pe care le-am documentat și prezentat publicului, fără ca cineva să aibă o reacție. Și vom continua să le prezentăm pînă cînd mai putem scrie. În ciuda amenințărilor, a ”sfaturilor prietenești” că ar fi bine să ne cumințim sau a frazelor presuasiv-amenintătoare transmise tot prin terți „nu e bine să mai te vezi cu ăștia de la Mesagerul, că o vor sfîrși rău”. Pînă atunci, să vă prezentăm niște personaje care stau bine merci, deși le-ar trebui multe pixuri pentru a da cu subsemnatul la organele statului.

 Vasile Pruteanu. Este, încă, președinte al Consililului județean Neamț, candidat din partea PDL. Asta după ce a fost vajnic pesedist, ajungînd în fruntea ierarhiei de partid. Ajuns în fruntea bucatelor județului, a hotărît că afacerile în județ trebuiesc centralizate și a aplicat acest principiu cu mult succes. Centralizarea a pornit din familie și firma C&C Farm SRL Piatra Neamț, cu acționar important Iulia Elena Pruteanu, fiica președintelui , a pus practic monopol pe livrările de medicamente către instituții subordonate Consiliului Județean. Sumele sînt de ordinul a sutelor de mii de lei (miliarde în lei vechi), de multe ori nu s-a făcut licitație, au fost încredințări directe. Nici rețetelor pentru cei internați în diferite asemenea instituții nu au trecut de acest monopol.

Președintele Pruteanu a închis ochii și a tratat cu mare ușurință licitațiile aranjate de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, condusă de doamna Cristina Păvăluță, licitații care au avantajat firmele în care acționară era aceeași Iulia Elena Pruteanu, precum și consilieri ai domniei sale de la Consiliul Județean. Am scris o serie de articole în care am arătat inclusiv cum un grup de firme condus de fostul activist de partid Dan Luca au licitat între ele pentru contracte pe moșia consiliului județean. La una firmele grupului era acționară și fiica președintelui.

Președintele Pruteanu a direcționat lucrări fără licitație (sau nu a luat măsuri pentru a se alege cele mai bune oferte) către firme de casă, una din Slobozia, alta din Bacău (cu doar 2 angajați și unde patronul recunoaște că muncea la negru). Explicațiile primite de la specialiștii consiliului județean sînt ridicole și nu rezistă nici unei analize. Este vorba, pur și simplu, de șmenuri, sub masca unor lucrări de îndepărtare a efectelor inundațiilor. O analiză a lucrărilor, a facturilor, a justificărilor din spatele facturilor arată cît de mare este șmenul. Ar fi interesant dacă ar face-o cineva.

Președintele Pruteanu a legalizat sistemul de evaziune fiscală ascunsă, prin care sînt favorizate toate firmele, asociațiile care au contracte de asociere cu Consiliul Județean. Motivația „că nu vrem să ne mai încurcăm cu TVA-ul” este o aberație, pentru că firmele îl deduc fără probleme, nu facturează mai departe și au un dublu cîștig, nu plătesc impozit pe profit, deoarece nu înregistrează în contabilitate sumele provenite din asociere ca venit, dar înregistrează toate cheltuielile purtătoare de TVA, micșorînd și impozitul pe profit. Am exemplificat și nu am auzit de vreo reacție.

Președintele Pruteanu a legiferat și plagiatul, după ce a făcut presiuni pentru a fi acceptată lucrarea Danei Macsim, fosta lui consileră. Mai clar caz de încălcare a legii, de abuz, este greu de găsit. Totuși, Dana Macsim se bucură de încrederea președintelui, i se dau bani pe mînă, se fac cheltuieli nebunești și nejustificate. Așa cum s-a bucurat și fostul director Ionuț Cucoară. Un audit privind cheltuielile de la această instituție ar duce spre penal fără discuție. Dar cine să ceară acest lucru și cine să-l facă?

Dosarul președintelui Vasile Pruteanu este spre analiză la ANI, pentru că s-a dovedit că este incompatibil și în clar conflict de interese. A rămas președinte pentru că prefectul de Neamț nu a avut curajul să respecte legea și a preferat să arunce răspunderea spre alții. Sub conducerea sa, Consiliul Județean a devenit etalon pentru incompatibili. Cazurile Chebac și Frățilă sînt de notorietate.

Vasile Pruteanu a creat o rețea de interese împreună cu alți consilieri județeni, cu consilieri personali, primari și angajați ai Consiliului Județean. Între ei se jongleză bani din licitații aranjate, din programe europene, din programe guvernamentale de tip „corn și lapte”. Ai corn și lapte, dă și niște bani pentru concediul lui Cutărescu, dă o publicitate la televiziunea vicelui, ai program european pe promovare, fă și niște felicitări pentru domnul președinte, cam ăsta este sistemul promovat de Vasile Pruteanu.

Vasile Pruteanu va intra în istoria acestor ani și prin rolul nefast în distrugerea sistemului sanitar nemțean. Prin incompetență sau nepăsare, sigur din interes, Pruteanu a luat măsuri absolut aberante care au ajutat la dispariția spitalului din Bicaz, cu gîndul la afaceri private cu neamuri, a spitalului din Roznov. A alocat bani pentru cheltuieli halucinante și, dacă nu inutile, cel puțin inoportune la acest moment. Pentru a favoriza niște firme, a promovat proiectul de la Negulești, în condițiile în care pacienții de la Spitalul Județean Neamț nu au medicamente din cele mai uzuale, ca să nu mai vorbim de alte lucruri. A rulat echipele de conducere la spital tot în funcție de interesale sale sau ale lui Valerică Frățilă.

Vasile Pruteanu, dacă s-ar respecta legile statului, este pasibil de destituire și apoi de dat răspunsuri penale. Nu va face nimeni nimic, pentru că Pruteanu este în sistem. Nimeni, mai ales cei care l-au promovat în funcție, nu pot recunoaște acum că au greșit, că au promovat un om grijuliu prima dată cu propria pungă apoi cu dezvoltarea județului. Autoritățile statului care ar trebui să vadă dacă există fapte penale în activitatea nu vor face acest lucru decît atunci cînd va exista un interes similar celui de la Cluj. Vasile Pruteanu, dacă e să aplicăm rețeta promovată de PDL, a ajuns un „baron local” uns cu toate alifiile. A făcut bani, a acumulat influență și se pregătește pentru un nou mandat la PDL sau unde va fi primit, deoarece a deschis discuții cu toate celelalte partide. Vasile Pruteanu este cameleonul politic perfect. Îl avem, l-am votat, îl merităm.

 Cristina Păvăluță. Directoare la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, promovată de Vasile Pruteanu, a promovat un sistem cel puțin interesant de atribuire pentru lucrările publice din Direcție. Prin sistemul respectiv a mulțumit pe toată lumea, președinte, fata președintelui, funcționari ai Consililui Județean, prieteni etc. În felul acesta procedurile s-au făcut la prețuri mari, fără o concurență reală. Nimeni nu va face nimic nici în cazul doamnei Păvăluță, deoarece are protecție atît în PDL, cît și la opoziție.

Valerică Frățilă. Directorul Casei Județeane de Asigurări de Sănătate Neamț, promotor al principiului, „noi propunem, noi construim, noi distrugem ca să reconstruim pe banii județului în folosul nostru”. Alt tip de cameleon politic, cap de listă la susținerea de proiecte care p(ă)răduiesc banul public. A fost vicepreședinte de Consiliu Județean și a fost declarat incompatibil. Acum este declarat incompatibil și are o leafă de 1 miliard 300 de milioane lei vechi pe an! Dacă am trăi într-o țară civilizată , ar fi obligat să dea banii înapoi, incompatibil fiind. Dar cine s-o facă?

 Mihaela Ignatovici Lazăr. Secretar al județului. Patronează tot ceea ce înseamnă asistență socială în județ. Adică, cel mai mare buget. Face asta , evident, prin interpuși. Trebuia pensionată, dar a făcut o jonglerie și a rămas pe funcție. Avizează toate asocierile care duc la evaziune fiscală sau cel puțin la favorizarea unor firme. Și-a promovat băiatul la conducerea unui serviciu al Consiliului, evident în urma unui concurs la care a participat singur. Va ieși la pensie onorabil, deși ar fi trebuit să promoveze decizii de constatare a incompatibilității pentru ceva consilieri și președinte. Dar cum în județ funcționează legea Pruteanu-Ignatovici, nici ea nu va avea probleme, mai ales că a servit pe toată lumea.

 Dana Macsim. Directoare la Centrul pentru Cultură și Artă „Carmen Saeculare”. Lista motivelor pentru care este pe această listă e prea mare și sincer să fim, îi acordăm prea mare importanță. Nu va păți nici ea nimic, pentru că este bine înfiptă în sistem.

 

Apărătorul legalității în județ, Prefectul

Iată cîteva din sarcinile prefectului:

 • este garantul respectării legii și a ordinii publice la nivel local;
 • verifică legalitatea actelor administrative ale consiliului județean, ale consiliului local sau ale primarului;
 • asigură, la nivelul județului sau, după caz, al municipiului București, aplicarea și respectarea Constituției, a legilor, a ordonanțelor și a hotărîrilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum și a ordinii publice;
 • utilizează, în calitate de șef al protecției civile, fondurile special alocate de la bugetul de stat și baza logistică de intervenție în situații de criză;
 • dispune măsurile corespunzătoare pentru prevenirea infracțiunilor și apărarea drepturilor și a siguranței cetățenilor, prin organele legal abilitate;

Sarcini importante, mai ales în direcția respectarii legilor, a prevenirii actelor de corupție și fraudare a banilor publici.

Noi îi dorim succes!

 

 

Valentin Bălănescu

3 COMENTARII

 1. Draga Vali
  Tot asa a fost si pe vremea PSD-ului,si stii foarte bine acest lucru si tot asa o sa fie si pe vremea…celor care o sa vina la putere in Neamt,indiferent cum o sa se numeasca.. Atita vreme cit Mogulul sef a infiintat Partidul Piatra Neamt la care trudesc din greu cam toate fortele politice din zona si atit timp cit procurorii care ar trebui sa-l ancheteze pe Mogulul Sef se ascund pe sub mese cind vine ora judecatii criminale intre clanurile mafiote…asta este..!!
  Cind o sa aiba pietrenii la meniu,telegondola pe piine ,stadion pe varza si parcari cu mamaliga poate au sa inteleaga ca atitudinea impasibila (sa nu zic..nesimtita..) fata de viitorul lor si al copiilor lor, a creat aceasta stare de fapt,cu super golani stapini peste judet si municipii..dar o sa fie prea tirziu.

 2. Daca prefectul nu a luat atitudine, nu e clar pentru toata lumea ca e si el implicat pana in varful unghiilor?! Doar nu suntem tampiti, ce naiba?

 3. Tare as vrea sa stiu in care biserica a fluierat Pruteanu de trebuie sacrificat.Intai la invitat la coliva apoi …..il pune la racoare,sa nu-i dauneze… Nu cumva a refuzat, zic eu ..uneori sa faca jocuri mari si prea periculoase ? Doar stiti ca asa se procedeaza. Te pune sa lucrezi si daca iese foc nici nu te mai cunoaste. Vezi redeventa Pinalti, cine este condamnat? Altii vor plati cumva ,nu pentru suma ce trebuie restituita dar macar pentru penalitati ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.