Alte sute de milioane tocate aiurea la Filmul de Piatra

pietricica turism

Andrei Dăscălescu și Filmul de Piatra, “creația” sa abonată la tocat incredibile fonduri publice locale, au bifat și a V-a ediție, în perioada 5-8 ianuarie. Manevra este una denunțată degeaba, cu luni de zile în urmă, în paginile noastre: consiliul municipal Piatra Neamț și cel județean aprobă sute de milioane de lei vechi la spartul tîrgului, pe sfîrșit de an, iar festivalul se ține repede la începutul anului următor. Generozitatea aparent inexplicabilă a autorităților s-a concretizat în 25.000 lei de la CJ Neamț și 35.000 lei de la CL Piatra Neamț. Cu 4.000 de euro pentru premii de la Insitutul Cultural Român și încă 17.000 lei așteptați de la Centrul Național al Cinematografiei se ajunge la 94-95.000 lei, o sumă enormă dată pe mîna unui șmecher cu certe proptele politice. În acest an, în condițiile în care Dăscălescu însuși a recunoscut că nu a atras un leu ca finanțare privată, a devenit și mai limpede cota reală de piață a festivalului care – se cuvine repetat – consumă sfidător, de la lansare încoace, miliarde de lei vechi din banul public fără vreun beneficiu cert pentru Piatra Neamț și județ.

Sînt suficiente motive pentru a nu renunța să urmărim cum se vor face deconturile. Iar amintirea ediției cînd Hotelul Ceahlău s-a umplut cu “turiști” de festival, factura fiind achitată de CJ Neamț, e încă vie, deși nu tulbură liniștea promotorilor turismului fără turiști. Ne rămîne speranța că Andrei Dăscălescu va fi cercetat într-o bună zi la evidențele contabile. Mai sperăm să-i ceară cineva un certificat de atestare fiscală pentru SC FILMLAB SRL sau măcar un cazier fiscal. Noi am demonstrat evaziunea fiscală, făcută cu complicitatea Consiliului Județean, dar n-a interesat pe nimeni. Pînă-ntr-o zi…

Ediția din acest an a Filmului de Piatra a bifat, totuși, o schimbare notabilă în atitudinea presei locale. Sfidată cu nonșalanță de organizator, care a precizat că s-a bazat în mediatizarea festivalului doar pe presa centrală. Pe barter, stabilit la valoarea pe care au convenit-o părțile, cît să ia ochii fazanilor. Așa se face că nu mai suferim de singurătate în demersul nostru – aberațiile lui Dăscălescu au fost denunțate și de cotidianul “Monitorul de Neamț”. (Viorel COSMA)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.