Numărătoare inversă pentru Liviu Negelschi

Dincolo de cele mai optimiste aşteptări, e drept că întărite de promisiunea fermă a decanului Baroului Neamţ, senatorul Ion Chelaru (PSD), cazul avocatului Liviu Negelschi a fost dezbătut în şedinţa Consiliului Baroului din 20 ianuarie 2012.

Despre afacerile şi acuzele de incompatibilitate, susţinute de probe, aduse avocatului-minune, care este şi consilier local pietrean din partea PNL, aţi aflat din edițiile noastre trecute. De dragul aducerii aminte, punctăm faptul că Liviu Negelschi a fost și este implicat într-o sumedenie de societăți comerciale, implicare pe care a trecut-o la secret în declarațiile de interese depuse la Consiliul local Piatra Neamț, unde deține vremelnic un mandat, dar și în relația cu Baroul Neamț. Asta în ciuda faptului că legea, pe care o aclamă și cu care lucrează zi de zi, interzice categoric unui avocat să fie administrator-unic. Ce zice legea? Art. 14 al legii 51/1995, privind exercitarea profesiei de avocat, punctează explicit că ”Exercitarea profesiei de avocat este incompatibilă cu a) activitatea salarizată în cadrul altor profesii decît cea de avocat; (…) b) exercitarea nemijlocită de fapte materiale de comerț”. Bonus: statutul profesiei de avocat stipulează, la art. 30, că, dacă legi speciale nu prevăd altceva (și nu prevăd), sînt incompatibile cu exercitarea profesiei de avocat calitatea de președinte al consiliului de administrație, administrator unic sau membru în comitetul director al unei societăți comerciale, pe acțiuni sau cu răspundere limitată, iar avocatul poate fi asociat sau acționar în SA-uri și SRL-uri, dar poate fi membru într-un CA cu obligația de a aduce acest fapt la cunoștința decanului baroului în care-și exercită profesia. Lucru pe care domnul Negelschi l-a ocolit, din nou cu talent. Avocatul Negelschi mai are și relații contractuale cu Municipiul Piatra Neamț, pe primărie și pe consiliul local unde cu drag servește ședințele lunare, în calitate (și) de consilier.

Dacă în privinţa sancţionării pentru contractul încheiat de firma de avocatură în care este asociat cu oraşul unde este consilier nu ne facem vreo iluzie, iată că lucrurile se mişcă pe partea baroului de avocaţi. „Am pus azi în discuţie subiectul Negelschi şi Consiliul Baroului a hotărît ca în termen de 10 zile să solicite de la domnul Negelschi explicaţii privind situaţia dumnealui şi, de asemenea, să solicite de la Oficiul Registrului Comerţului toate documentele cu privire la firmele pe care le-a avut şi le are pentru a-şi formula un punct de vedere. Există discuţii clare între membrii Consiliului, după ce aţi publicat dumneavoastră, dar nici n-aş vrea să anticipez soluţia. Aşteptăm informaţiile, aşteptăm şi punctul lui de vedere”, a declarat Ion Chelaru pentru Mesagerul de Neamţ.

Potrivit surselor noastre, se va lăsa cu o sancţiune. Se pare că o mustrare ar fi prea puţin, în timp ce o excludere e greu de închipuit împotriva unui avocat cu certe „posibilităţi şi proptele”. O suspendare ar mulţumi pe multă lume, dar… nu riscăm să anticipăm.

Viorel COSMA

2 comments

 • ANGELA

  ianuarie 28, 2012 at 5:24 pm

  SA SPERAM CA SE VA FACE DREPTATE! DE CE NU SSIZATI SI ANI, DNA, ETC??????????

  Răspuns

  • Bobea nu

   februarie 7, 2012 at 6:17 pm

   Si ce sa faca dna?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *