În Piatra Neamț, pe strada Dragoș Vodă, la nr. 15A, de câțiva ani este șantier. Mai bine zis, a fost cândva șantier, acum avem o clădire scheletică, neterminată, păzită de un tânăr care se întreabă și el ce face prin zonă. Adevărații paznici sunt niște câini aciuați în încăpătorul edificiu care ar fi trebuit să fie, încă din noiembrie 2011, o modernă sală de sport pentru Clubul Sportiv Școlar Piatra Neamț (Liceul cu Program Sportiv, de fapt). Cu anexe. Pe locul respectiv, era unul dintre cele mai cochete terenuri de sport din oraș, cu tribune, cu dușuri, cu tot ce trebuia, pe vremea când acolo își desfășura activitatea Școala Generală nr. 6 Piatra Neamț. Investițiile masive în stadionul Ceahlăul, investițiile, tot pentru sport, în internatul de la fostul liceu forestier, au făcut să încolțească ideea ca școala 6 să dispară și în locul ei să vină liceul sportiv. Pentru liceu, a fost prevăzută o sală de sport, exact peste locul vechiului teren. Ideea s-a dovedit proastă, atât din punct de vedere arhitectural, cât și al execuției.
În acest moment, toată lumea arată spre unul dintre constructori, Energoterm Piatra Neamț, condusă de Petru Paleu. Nimeni nu se întreabă cum a reușit Paleu să obțină mai mulți bani decât erau stipulați în contract, cine sunt cei care l-au ajutat și cum nu mai existau la un moment dat în conturi garanția de bună execuție. Se vorbește despre acte false, interese, șpăgi, oameni care s-au trezit că răspund pentru ceva ce nu au făcut și despre… noi alocări de fonduri, în condițiile în care, la vedere, nimeni nu pare interesat să afle ce s-a întâmplat cu adevărat acolo.
* Mușamalizare prin tăcere
De fiecare dată când deschizi discuția cu un oficial despre sala de sport de la LPS Piatra Neamț, tonul interlocutorului se schimbă și ai impresia că discuți despre cele mai mari secrete ale CIA și KGB îngemănate. Cine trebuia să supravegheze lucrările? Cine a dat drumul la facturi, dacă se vedea și din telegondolă că lucrările nu sunt în grafic? La Inspectoratul Școlar Neamț, când am întrebat despre amănunte financiare, am fost chestionați de generalul Stan cum ne înțelegem cu contabila șefă Condurat, ca să primim un răspuns mai rapid! Pe cale de consecință, dacă nu te ai bine cu doamna Condurat, nu ai șanse să primești un răspuns. Când am amintit de legea informațiilor publice, ni s-a spus că putem formula întrebări, dar că se va răspunde la termen… Banca Română pentru Dezvoltare, dincolo de amabilitatea celor care au trimis un răspuns politicos la întrebările noastre, se ascunde după secretul bancar și așteaptă să vadă cum se va finaliza ancheta DNA. Probabil secretul bancar nu va putea să-i apere de returnarea banilor în contul de garanții pentru bună execuție, de unde au dispărut în contul curent al firmei Energoterm. Nu trebuie să uităm că există suficiente exemple de ”grijă” față de clienții băncii, dacă ar fi să amintim doar cazul fostului deputat Gabriel Bivolaru.
La LPS, directorul Dan Gavril nu poate decât să facă demersuri pentru reglementarea situației, iar fostul director, din motive obiective, nu poate răspunde la întrebări.
Pionul principal în acest joc este, fără discuție, Energoterm SRL și administratorul Petru Paleu. Figură pitorească în lumea constructorilor și apoi a sportului nemțean, Paleu are în spate o istorie zbuciumată. A ajuns persoană publică datorită handbalului și necazurile i-au venit tot din cauza handbalului. În handbal, a învățat cum trebuie să lucreze cu sportivii, care este diferența dintre salariile reale și cele de pe statul de plată, cât de greu este să lucrezi cu federația, arbitrii, cât de bine organizată este mafia din sport și cu cât o depășește pe cea a constructorilor. Petru Paleu, după apariția materialului, a venit la redacție și a dat o declarație cu privire la situația creată: ”Pentru mine și firma Energoterm totul a început să meargă rău după intrarea în insolvență. Acest lucru s-a întâmplat din cauza întârzierilor la plata tranșelor pe fonduri europene la lucrările mari în care eram implicat. Acest lucru a dus la necesitatea de a lucra cu credite bancare, în speranța că lucrurile se vor remedia. În cazul sălii de sport de la LPS Piatra Neamț, eu nu văd în acest moment decât o singură posibilitate și anume prelungirea cu 2 ani a contractului, cu acceptul și deschiderea conducerii Liceului și a Inspectoratului Școlar. Pe parcursul celor doi ani, cu fondurile existente, cu efortul firmei aflate în reorganizare, sper să ducem la capăt acest proiect.”
* Denunțarea unilaterală a contractului
Ancheta publicată de Mesagerul de Neamț săptămâna trecută a dus la un prim pas pe lungul drum al luării unei decizii. Consiliul de Administrație al Liceului cu Program Sportiv Piatra Neamț, în ședința din data de 12 august, a hotărât rezilierea unilaterală a contractului de lucru cu societatea Energoterm. Pentru efectuarea demersurilor legale, s-a dat ca termen de încetare a lucrărilor 1 septembrie 2013. Ceea ce face ca dorința lui Petru Paleu, de prelungire a contractului, să nu mai fie de actualitate, decât dacă, până pe 1 septembrie, va reuși să convingă că ar fi mai bine să se lucreze tot cu el. În timpul ședinței, au fost evocate toate demersurile și ”negocierile” purtate pentru a grăbi construcția, cu termene peste termene, toate depășite, urmate apoi de abandonul lucrărilor. Consiliul de Administrație a transmis decizia către Inspectoratul Școlar al Județului Neamț, spre analiză și sprijin pentru organizarea unei noi proceduri, care să permită continuarea lucrărilor și apariția mult doritei săli. De asemenea, decizia va fi transmisă și către Euroinsolv SPRL, cei care se ocupă acum de destinele Energoterm.
Chiar dacă este greu de crezut, directorul liceului mai speră în reluarea lucrărilor și face calcule: există peste 4 miliarde lei vechi în contul inspectoratului, garanția de bună execuție care a dispărut și se speră în revenirea ei, banii virați în contul Energoterm pentru lucrări neefectuate și care ar trebui returnați, plus alți bani de la Minister, dacă se vor mai găsi oameni care să aprobe alte fonduri.
* Care este sămânța de scandal?
Dirigintele de șantier, Marieta Cârligeanu, spune, în acte oficiale, că au existat situații de lucrări, urmate de facturi, pentru lucrări neefectuate și demonstrează acest lucru. Evident, ele au fost plătite. Asta înseamnă că semnăturile de pe acele situații, unde trebuia să existe chiar semnătura dirigintelui, nu sunt reale. Facturile fac referire la lucrări neexecutate. Și ele au fost plătite în mare parte, dovadă cererile de ștornare a sumelor respective. Adevărata față a lucrărilor a fost ascunsă în hârtii care au mărit prețul lucrărilor, probabil tot pe baza unor estimări făcute din burtă. Nu trebuie să uităm că lucrarea a avut două firme care au licitat. Cea de-a doua, exasperată că, probabil, nu a primit bani, se delimitează de Energoterm printr-o adresă și, prin reprezentantul legal Viorel Turcu, cere liceului ca ”pentru continuarea lucrărilor la obiectivul «Sala de sport și anexe pentru CSS Neamț» vă rugăm să efectuați demersurile necesare pe lângă firma Energoterm SRL pentru ștornarea lucrărilor facturate și neexecutate la centrala termică – structura și arhitectura, rețeaua de canalizare pluvială și a echipamentului stație de pompare antiincendiu.” În felul acesta, chiar partenerul de lucrare îl acuză pe Petru Paleu că nu a efectuat lucrări, dar că ele au fost facturate.
Ce se va întâmpla în continuare, este greu de anticipat. Noi sperăm că ruinele de pe strada Dragoș Vodă se vor transforma în sală de sport.
Valentin BĂLĂNESCU