Domnul Ionel Arsene, președintele PSD Neamț, deputat de Neamț, apare în acte oficiale ale Securității Neamț. Este o certitudine, atâta timp cât am publicat aceste acte în facsimil, cu semnăturile celor care le-au întocmit. Nimeni nu a negat originalitatea acelor acte și nici a părții din lista rețelei informative unde, sub numele ”Arsenie Ionel , născut la 11 septembrie 1972, din Grumăzești”, apare actualul deputat de Neamț. O altă certitudine sunt declarațiile publice ale aceluiași deputat de Neamț, care spunea că își va da demisia din toate funcțiile publice și politice dacă se va dovedi că el a avut legături cu Securitatea. O a treia certitudine o reprezintă faptul că Ionel Arsene nu a ieșit să dea o explicație clară asupra prezenței sale în acele documente.
Am înțeles că susține că nu a colaborat. O spune direct sau prin gura altora. De ce apare numele lui în acele dosare nu explică în niciun alt fel. De ce nu apare numele altui coleg de clasă, al altor elevi?
Simplul argument că securitatea făcea dosare în stânga și dreapta, la normă, este pueril. După cum puerilă este și explicația că, la 17 ani și un pic, Arsene nu putea – că așa declară el sau alții – să dea note la Securitate. Există chiar colegi de parlament și partid cu domnul Arsene care au primit, ca și acesta, adeverință de bună purtare de la CNSAS și au fost apoi dovediți ca turnători sau, mai elegant, ca membri într-o rețea informativă.
Dacă domnul deputat și-a publicat adeverința de la CNSAS, datată 25.05.2009, care spune că ”nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al securității”, credem că este necesar să fie publicată și ”Nota de constatare” pe baza căreia s-a dat acest verdict.
Dacă citiți nota, veți vedea că cercetările se referă la ”procesarea materialului arhivistic” până la data de 25.03.2013. Același document precizează clar că este vorba de distrugerea unor dosare. În locul unde se vorbește despre motivul și perioada deschiderii dosarului, se specifică și mai clar: ”dosarul cuprinde procese-verbale de constatare a distrugerii unor dosarelor (sic!) personale și mapelor anexă, la sediul fostului IJ Neamț, în timpul evenimentelor din decembrie”. Dosarele fiind arse, evident că nu s-au identificat documente, dar… și Valer Melinte, și Vasile Agafiței, cei doi semnatari ai proceselor verbale, trimit exact la dosarul și mapa anexă a lui Arsenie Ionel. Nu fac trimitere la un tabel cu oameni urmăriți. Nu se spune Arsene, Popescu, Ionescu, este trimitere exactă la Arsenie, care se coroborează cu lista rețelei informative, ca nume, dosar, etc. Un Jireghie, un Stratulat, un Filip, un Melinte, un Agafiței – ca să-i numim doar pe câțiva din cei 7 lucrători de la Târgu Neamț -, au confecționat din senin un dosar unui adolescent cuminte, inodor, incolor, care nu ieșea cu nimic în evidență și, brusc, în decembrie, au ars dosarul, ca să nu-i facă rău viitorului cursant de la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”, pe linie de Securitatea și Apărare Națională, după cum se specifică chiar în CV-ul domnului deputat.
Dacă a existat mapă anexă în cazul Arsenie – și documentele vorbesc despre ea -, atunci ea putea cuprinde 3 elemente: note informative ale persoanei, note ale ofițerului/ ofițerilor care-l controlau sau coordonau și, după caz, chitanțe. Este cel puțin ciudat că Valer Melinte, cel care ardea dosarul, nu-și aduce aminte de Arsenie, dar își aduce aminte, brusc, că nu a ars mapa anexă! Și, tot el, vorbește despre… presiuni care s-au făcut asupra lui, despre faptul că este filat etc.
Nimeni nu crede că Ionel Arsene a putut da note informative de o gravitate deosebită despre oameni din Târgu Neamț. N-avea anvergura și nu trăia în mediul propice pentru așa ceva. Lectura documentelor, chiar și a celor nepublicate încă, este clară în acest caz. Dar discuțiile cu cei care lucrau în biroul de la Târgu Neamț converg spre o concluzie, normală pentru vremurile respective: Arsene de atunci, elev nici prea-prea, nici foarte-foarte, era un cunoscător atent al prețurilor produselor de origine poloneză sau a altora venite din spațiul estic, ca atâția alți oameni de valoare din Neamț și din România. Restul este istorie, isterie și minciună.
Din punctul nostru de vedere, mai așteptăm o singură reacție de la deputatul Arsene: să explice nu dacă a făcut sau nu parte din rețeaua informativă a Securității, ci de ce numele său apare legat de respectiva rețea, pe lista de nume aferentă.
Valentin BĂLĂNESCU
2 comentarii
Din punctul meu de vedere, a şterge praful de pe dosare învechite în căutarea unui compromis pentru un om politic de talia lui Ionel Arsen(i)e, e o pierdere de timp. A fost Ionel Arsene turnător la securitate când era minor? Poate. Provenea din conducerea org.UTC? E o întrebare; Securitatea nu racola colaboratori tineri după aspect exterior şi nici dintre copiii ştiurlubatici de pe străzi; Ţinta securităţii era rezerva de cadre, băieţi deştepţi cu părinţi “cuminţi” şi dosare “beton”. E posibil ca Ionel Arsene să fi fost unul dintre ei; Securitatea s-a orientat să-l folosească chiar dacă Ionel Arsene nu înţelegea bine diferenţa dintre “bine” şi “rău”. Frustrările sale de atunci au împins în faţă OMUL POLITIC de azi. Este deputat în Parlamentul României şi preşedintele PSD din judeţul neamţ. Cine are interesul să întrerupă această carieră construită cu greu? Cetăţenii din judeţul Neamţ spun că deputatul Ionel Arsene are o activitate benefică pentru Neamţ, mai eficientă decât a parlamentarilor pedelişti luaţi la un loc. Subscriu! Cine nu a reuşit încă să ajungă la această demnitate, mai are timp să aştepte; Vremea băţului prin gard va trece curând; Vânătoarea de vrăjitoare nu face cinste celor care o practică.