Cunoscutul om de televiziune Cristian Tabără a poposit pentru o săptămână în zona Târgu Neamț, ca să filmeze pentru emisiunea Exclusiv în România, pe care o realizează și o moderează la televiziunea publică. A fost prilej pentru… o suită de povești.
– De ce ați ales zona Târgu Neamț pentru emisiunea dvs.?
Din punctul de vedere al emisiunii, Târgu Neamț este o zonă foarte ofertantă, dar destul de puțin întrebuințată. Sunt multe obiective care ar putea atrage mulți turiști, dar nu sunt puse în valoare. De aceea am venit în această zonă, pentru a încerca să povestim ce este aici. Noi încercăm doar să povestim ce este aici. Până la urmă, turismul este o suită de povești.
– Care a fost traseul? Ce locuri ați filmat?
Am fost pe la Mânăstirea Neamț, am fost la Stațiunea Oglinzi în zona izvoarelor sărate, oricum nu ne-am îndepărtat foarte tare de oraș. Am mai fost și pe la Agapia și Văratec.
– Ce v-a impresionat cel mai mult dintre toate locurile pe care le-ați vizitat?
M-a impresionat pozitiv potențialul. Practic, zona are posibilități enorme. În același timp, am rămas surprins să constat că, deși are potențialul pe care îl are, zona nu este folosită, din păcate, nici măcar de cei care oferă servicii turistice. E un mare semn de întrebare. Și pare că târgnemțenii nu au idee cum să-i oprească pe turiști, să nu mai treacă spre Bucovina, ci măcar o parte din ei să rămână aici.
E o concurență între Bucovina și Neamț. Nimic din ce au bucovinenii nu le lipsește nemțenilor. Și, cu toate astea, bucovinenii folosesc mai mult potențialul pe care-l au. Bineînțeles, ei și-au creat brand-ul de-a lungul timpului. În schimb, pare că nemțenii nu au știut să-și folosească brand-ul, chiar dacă au aceleași valori ca bucovinenii, poate chiar mai multe.
– V-a dezamăgit ceva în locurile pe unde ați umblat în aceste zile?
Nimic propriu-zis. Doar că, de exemplu, nu sunt promovate produsele autohtone. Schinducul este o băutură tradițională a locului. Planta cu același nume se pune la macerat, fie în țuica de mere, fie în țuică de prune. Schinducul crește doar pe Muntele Ceahlău și este o plantă care dă o aromă aparte băuturii. În plus, îi conferă și anumite virtuți. Ar putea fi valorificată mult mai bine în aceste locuri.
– Ce-i lipsește zonei Târgului?
Cred că punerea în valoare a acestor atuuri locale. Și brand-uirea lor, promovarea lor agresivă. Nu am simțit să existe un program coerent de punere în valoare a zonei și de promovare a ei pe baza elementelor de unicitate și a valorilor căutate de turiști.
– Dar oamenii acestor locuri ce impresie v-au lăsat?
Măcar la capitolul acesta se adeverește faptul că moldovenii sunt primitori. Sunt foarte prietenoși, deschiși. Ospitalitatea moldovenească nu se dezminte nici aici.
– Ați avut întâlniri și cu oameni de afaceri din Târgu Neamț?
Da. M-am întâlnit cu membri din Asociația Valea Ozanei, unde am avut discuții foarte interesante. Acum rămâne de văzut cât din ce am putut noi să spunem și ei să facă va da rod.
– Care este următoarea destinație pentru emisiunea dvs.?
Încă nu ne-am hotărât, pentru că, în funcție de cum vine zăpada, avem de ales între mai multe zone montane. În România se organizează curse de sănii polare trase de câini Husky. Sunt evenimente care se adresează doar iubitorilor de astfel de curse.
– Când veți reveni la Târgu Neamț?
Probabil cât de curând. Când Asociația Pro Democrația Târgu Neamț mă va invita la Gala Premiilor de Excelență DEMOS. [message_box title=”Frumoasă țară…” color=”red”]– Ați umblat prin multe locuri din țară, o dată cu emisiunea. Unde v-a plăcut tare, tare mult?
Fiecare loc are specificul lui. Nu am fost niciodată adeptul topurilor. E foarte greu să compari, de exemplu, județul Neamț cu zona Dunării. Fiecare zonă cu potențialul său.
– Am putea spune, atunci, că avem o țară frumoasă, dar păcat că e populată?
Nu. Nu sunt de acord cu această formulă sub nicio formă. Avem o țară frumoasă și e bine că-i populată. Trebuie doar să învățăm să o privim cu mai mult respect și să o promovăm cu mai multă vigoare.[/message_box]
Ciprian Traian STURZU