”Sunt dezamăgit de tîrgnemțeni care nu ies în stradă să protesteze”, declară președintele asociației Pro Democrația Târgu Neamț.
Emanuel Bălan este președintele Asociației Pro Democrația club Târgu Neamț. Profesor de istorie la bază, Emanul Bălan organizează permanent dezbateri publice de interes local, unde invită atât autoritățile locale, cât și cetățenii orașului. Se pare, însă, că dezbaterile nu provoacă interes, nici pentru aleșii locali, nici pentru cetățeni, din moment ce aceștia lipsesc cu desăvârșire.
– Cine este, de fapt, Emanuel Bălan?
Sunt un slujitor al muzei Clio, adică profesor de istorie la Colegiul National ”Ștefan cel Mare” și Liceul Tehnologic ”Vasile Conta” din Târgu Neamț. Sunt absolvent al Facultății de istorie și geografie din cadrul Universității Suceava, în 2002. Printre altele, scriu și cochetez și cu media, adică radioul. Am o mică emisiune la un post județean. Am publicat articole de istorie în reviste de specialitate și am scris câteva cărți pe diverse teme de interes istoric.
– Cum se împacă istoria cu democrația?
Păi, se împacă foarte bine. Dacă pornim din istorie, știm foarte bine că democrația a apărut în Grecia antică, iar istoria studiază și regimurile politice, printre care și pe cele democratice. Ca profesor, promovez la ore, elevilor, valorile democratice, libertatea, egalitatea în fața legii, transparența, toleranța, competiția dreaptă, egalitatea șanselor și egalitatea în drepturi etc. Le promovez, îi îndemn pe elevi să le aplice și să le respecte. Educația democratică – exista chiar un opțional la istorie cu tema asta, care, din păcate, nu este ales de elevi – este esențială pentru formarea unui cetățean responsabil și activ în societate.
– De ce la Asociația Pro Democrația și nu la Asociația Cuțu-Cuțu?
Păi, și noi lătrăm, dar nu mușcăm, vorba devizei ApD-ului. Acum, vorbind serios, pentru că aici mă regăsesc. Fac parte din acea categorie de oameni care vor să schimbe ceva și cred că mentalitatea oamenilor trebuie schimbată. Muncim în acest sens, dovadă și numeroasele proiecte și activități de educație și responsabilizare civică pe care le-am desfășurat și le desfășurăm acum. Chiar joi, 31 octombrie, cu elevii de la Colegiul ”Ștefan cel Mare”, avem o activitate pe democrație și dezbatere democratică în cadrul unui proiect național .
– Ce iubiți și ce urâți în România?
Iubesc oamenii, care sunt minunați, iubesc natura acestei țări, iubesc puterea de a rezista a poporului roman, tenacitatea sa, inteligența lui, dar urăsc nepăsarea, prostia care se promovează prin așa-zisele modele și corupția clasei politice, care manifestă un dezinteres față de alegători și viitorul țării.
– De fapt, ce vrea Pro Democrația de la noi, românii?
Vrea implicarea cetățenilor. Vrea respectarea legii, adică promovarea acelor valori democratice de care aminteam la început. Vrea buna guvernare, vrea promovarea valorilor. Vrem, vorba unui cântec, să avem și noi „o țară ca afară”, țara aia în care lucrurile merg, funcționează… Adică normalitate.
– Suntem sau nu toți egali?
Păi, teoretic da. Adică legal, conform Constituției și Declarației universale a drepturilor omului. Practic, nu. Și asta o vedem zilnic, o simțim. Am putea spune că cei cu bani mai mulți sau cu relații au drepturi mai multe decât ceilalți. Inegalitatea de șanse – cea etnică, rasială și religioasă – este prezentă în România. Asta este o problemă majoră a societății noastre.
– Nu te dezamăgesc cetățenii orașului Târgu Neamț care nu ies în stradă să protesteze?
Ba da. Cred că ține și de o cultură democratică, civică. Au fost ceva încercări timide, în ianuarie – februarie anul trecut, dar atât. Ori suntem fricoși, ori indiferenți, ori amândouă. Nu ne place cum arată orașul, suntem indignați că nu se face nimic sau că s-au cheltuit miliarde din buget, dar nu participăm la dezbateri publice, la o întâlnire cu autoritățile, unde îi putem trage de mânecă pe cei care ne conduc.
– Liberal sau socialist?
Petre Tuțea avea o vorbă, că, dacă până la 30 nu ești de stânga, n-ai inimă, iar dacă după 30 de ani mai ești de stânga și nu ești conservator, ești cretin. Eu pot să spun și recunosc că sunt social-democrat. Conservator nu pot fi, deși, ca intelectual, ar trebui să fiu liberal, nu? Dar nu trebuie să uităm că intelectuali de marcă ai occidentului au fost socialiști. Știți, economic vorbind, social-democrația a creat modelul suedez al statului bunăstării, care a fost, fără dubiu, una dintre cele mai de succes realizări a valorilor social-democrate prin experimente macroeconomice.
– Care e diferența dintre intelectualul care e cu Puterea și cel care e cu Opoziția?
Nu e nicio diferență. Fiecare are convingerile lui, crezul lui. Ambele au nevoie de intelectuali, dar, din păcate, nu ei fac politică, pentru că, dacă ar fi intelectuali în politică, cred că ar fi mai bine. Nu știu dacă dl Șova a spus adevărul sau a glumit când a afirmat că în Parlament sunt o adunătură de infractori sau incompetenți, dar românul asta simte și percepe: că clasa politică este aceeași.
– Știți bine că nu veți putea schimba nimic în politica locală, județeană sau națională. De ce trebuie să vă spun eu asta?
Știu. Și acum mă gândesc la zicala din politica interbelică: „pleacă ai voștri, vin ai noștri, noi rămânem tot ca proștii”. Dar, uite, nu-i așa, shimbări au fost, dacă ne referim doar la Târgu Neamț. Fața orașului s-a schimbat și asta nu-i o periere la adresa conducerii. Adică ce-i bine trebuie recunoscut… Și astea într-un an jumătate. Și, știi și tu, pentru că voi scrieți despre politică zi de zi, iar noi ne confruntăm cu „faptele” politicii.
– Cine se folosește de tine?
Știi, nu m-am gândit la asta niciodată. Dar toți suntem folosiți de cineva pentru ceva, nu?
– Cum vă explicați dezinteresul târgnemțenilor la dezbaterile publice pe care le organizați, aproape lunar, pe diferite teme de interes local, cum ar fi bugetul sau proiecte pentru oraș? Nepăsare sau lipsa culturii civice?
Ambele, cred, în egală masură.
– Un moment de sinceritate: Arnăutu nu a fost bun, iar Harpa este?
Știi, istoric, vorbim despre cineva că a fost bun sau nu prin ceea ce a făcut. De regulă, rămân în istorie cei care au făcut lucruri bune, despre ei vorbim mai mult, despre ceilalți nu prea, rămân prin ceva negativ. Uneori, în politică, un mandat lung nu e bun – asta depinde și de personaj -, te erodează… Dai totul la început, în primul mandat, și apoi gata, în speranța că vei câștiga și următoarele. Și asta nu merge de multe ori. Electoratul te taxează pentru ceea ce nu ai făcut. Domnul Harpa a început tare și se vede, dar am vrea să vedem și ceva investiții în crearea de locuri de muncă care cresc nivelul de trai. Dacă Harpa este bun, vom vedea în 2016, când tragem linie și vedem ce a făcut.
[quote align=”center” color=”#999999″]”Târgnemțenii sunt oameni liniștiți, primitori, inteligenți, dar cam pasivi când vine vorba de implicare”.[/quote]
– Ca persoană care trăiește în județul Neamț, simțiți corupția în vreun fel?
Da. Și chiar mi s-a întâmplat să stau față în față cu ea, în sistemul medical. Putem vorbi mult despre asta, pentru că am avut în 2010 și un proiect cu tema „Spune NU! Corupției”.
Ciprian Traian STURZU