Anul trecut, în Piatra Neamț lua naștere proiectul ShoeBox – Cutia de pantofi, „o încercare de a face lumea un loc mai frumos”, așa cum spune Oana Apetrei, una din inițiatoarele proiectului în Neamț, pe care am găsit-o la unul din locurile în care se adună darurile pentru copiii cuminți. Nu de la Moșu’, ci de la oameni cu suflet. Anul acesta, în prag de iarnă, a demarat ediția a doua a campaniei.
– Care au fost motivele care v-au făcut să aduceți această acțiune în Neamț?
– Nu a existat un motiv anume. Am aflat, în urmă cu doi ani, de campania ShoeBox, care a început în 2007 la Cluj, fiind destinată copiilor cu vârste între 2 și 18 ani. La început, mi-am dorit doar să fac o cutie în care să pun cadouri pentru un copil și să îl trimit la Cluj. Din păcate, am aflat prea târziu și nu am mai reușit să împachetez la timp cutia și să o trimit către acel copil. Anul trecut m-am mobilizat din timp, am luat legătura cu cei de la Cluj, care au inițiat proiectul, și așa am deschis prima locație ShoeBox din Piatra Neamț.
– Cât de mult succes a avut campania în primul an la Piatra Neamț? S-au arătat oamenii receptivi să ajute?
– Anul trecut am reușit să strângem 63 de cutii, care au mers la tot atâția copii. Nu am colaborat cu firme, nu am lucrat cu instituții, ci pur și simplu cu oameni simpli, care au dorit să împacheteze un cadou, să ofere ceva din ceea ce au avut ei.
– Anul acesta la ce rezultate vă așteptați?
– La numai o săptămână de la debutul acțiunii, avem deja aproape 40 de cutii. Așteptăm să primim și altele, din Italia și Spania, pentru că lumea a început să se mobilizeze cu mult mai bine. Anul acesta avem două locații ShoeBox, cea în care ne aflăm acum, Clubul Reconectării, de pe str. Durăului, și încă una lângă Moldocor. Cu experiența de anul trecut, ne așteptăm ca rezultatele să fie mult mai bune la ediția din acest an.
Veștile bune circulă repede
– Spuneați că aștepțati pachete din Italia și Spania… Cum a ajuns vestea peste hotare?
– Principiul ShoeBox este unul foarte simplu: în momentul când primim cutia, lipim pe ea o etichetă cu vârsta copilului căruia îi este destinată, iar când cutia respectivă ajunge la destinatar, facem o fotografie, pentru ca persoana care a oferit acel cadou să vadă la cine a ajuns. Probabil datorită fotografiilor de anul trecut, pe care le-am postat pe contul nostru de Facebook, au aflat foarte mulți despre această acțiune și s-au arătat dornici să participe. Avem toate speranțele că, la finalul campaniei, pe 13 decembrie, vom avea cu mult peste 100 de cutii cu cadouri…
– V-ați fixat o țintă? Unde ați dori să ajungeți cu această acțiune?
– Nu ne-am fixat un punct pe care să îl atingem. Scopul nostru este să ajungem la cât mai mulți copii și să reușim să aducem acel zâmbet de dinaintea Crăciunului la cât mai mulți copii care au nevoie de un cadou și pentru care gestul nostru, mic, contează extrem de mult. Oricum, reacția lor atunci când desfac cutia cu cadourile primite face mai mult decât un milion de cuvinte. Atunci ne dăm seama că eforturile noastre chiar au contat și ne bucurăm foarte mult că se ajunge exact la acei copii care au cu adevărat nevoie de acea bucurie…
Voluntarii bucuriei
– Pachetele ajung doar în Piatra Neamț sau și în alte colțuri ale țării?
– Anul acesta avem aproape 50 de locații în toată țara, dar și în alte șapte țări – Anglia, Belgia, Franța, Germania, Cehia, Australia și Slovacia. Trebuie să precizez că nu suntem nici asociație și nici fundație. Nu reprezentăm nicio instituție de acest gen. Pur și simplu suntem voluntari și facem această activitate cu drag, din dorința de a face o bucurie unui copil, fără să avem un statut juridic pentru a face un lucru bun.
– Ce pun oamenii cel mai des în cutii?
– De cele mai multe ori, pachetele conțin haine, dulciuri, jucării, iar pentru cei ajunși la vârsta adolescenței se oferă rechizite sau obiecte de igienă.
– Ce se întâmplă după data de 13 decembrie?
– După ce toate pachetele sunt strânse, începem împărțirea lor, până în ajunul Crăciunului.
– Pe ce criterii se face selecția?
– Anul trecut, odată cu strângerea cutiilor, am lăsat deschisă și posibilitatea de a primi un altfel de ajutor din partea persoanelor dornice să sprijine acțiunea noastră. Existăm persoane care vor să ajute, dar care nu au posibilitatea de a face, efectiv, o cutie cu cadouri. E foarte important și ajutorul venit de la aceste persoane, care, chiar dacă nu pot oferi o cutie cu cadouri, ne vorbesc despre o familie nevoiașă la care ar putea ajunge acestea. Așa am ajuns la majoritatea cazurilor de anul trecut. Totul se bazează pe oamenii simpli, care vor să ofere din puținul pe care-l au sau din mai mult… De obicei, însă, cei care fac asemenea cadouri sunt oameni ale căror posibilități materiale nu sunt ieșite din comun. Dacă astăzi pornim de la o cutie de pantofi, cu siguranță mâine vom ști să prețuim ceea ce avem și să găsim resursele pentru a oferi și altora, din puținul nostru, exact ceea ce le trebuie. Nu toată lumea are nevoie de aceleași lucruri. Nu toți avem nevoie de o mașină. Pentru cineva e foarte important să primească o ciocolată. Și atunci o bucurie poate fi făcută și cu o sumă foarte mică.
[message_box title=”Ce NU este Shoe Box” color=”red”]În toate campaniile ShoeBox, ”Moșul” nu prea are nicio treabă. Aici vorbim cu mândrie și reverență despre timpul și eforturile depuse de români care pun din puținul sau multul lor pentru cei care nu au. Nu e magie, Nu e vrajă, Nu e basm, e realitate.
Ai nevoie de:
- o cutie goală de pantofi (corpul și capacul)
- hârtie de împachetat cadouri.
- foarfecă/ cutter
- timp și/sau bani pentru cumpărături sau sortarea lucrurilor din casă pe care vrei să le dăruiești
- răbdare.
Se învelesc frumos în hârtie cutia și capacul ei, fiecare separat, apoi pui în cutie tot ce ai pe suflet să cumperi sau ai prin casă și poți dărui. Câteva sugestii:
- dulciuri (ex. ciocolata, biscuiți, napolitane), dar nu ceva perisabil (ex. banane, portocale, iaurt)
- articole școlare: caiete, creioane colorate, un ghiozdan, un penar sau orice altceva
- jucării potrivite pentru vârsta și sexul copilului
- produse de igienă personală: perie și pastă de dinți, săpun, gel de duș,
- o felicitare de Crăciun pe care să scrii câteva rânduri pentru copilul care va primi cutia de la tine (ești liber să pui datele tale de contact și să păstrați legătura și pe viitor)
- articole de îmbrăcăminte: un fular, căciulă, ciorapi groși, mănuși sau orice altceva de acest fel, nou sau purtat, dar care să arate bine, să nu fie rupt, pătat sau deteriorat
- poate o lumânare parfumată care să le amintească și lor de mireasma Crăciunului
- orice alt cadou de care știți că s-ar bucura copiii voștri sau de care v-ați fi bucurat voi dacă erați în locul lor.
Având în vedere experiențele din anii trecuți, câteva specificații:
- Campania se numește ShoeBox (cutie de pantofi), deci vă rog să vă limitați la lucruri care pot intra într-o astfel de cutie. Nu aduceți pungi, saci, sacoșe;
- Dacă aveți o grupă de vârstă și genul copilului pentru care vă gândiți să faceți cutia, încercați să sortați produsele astfel încât să poată fi folosite când sunt primite (mărimi corespunzătoare la hăinuțe etc);
- NU puneți în cutii lucruri pe care nu v-ar plăcea nici vouă să le primiți. Lucrurile care nu mai pot fi folosite au un loc pe care îl cunoaștem cu toții: se aruncă la gunoi.
Fă un cadou așa cum ți-ar plăcea să primești și tu, nu fă curățenie în casă pentru ca mai apoi să dai ce e ”de aruncat”.
Copiii sunt între 2-18 ani, fete și băieți.[/message_box]
[quote align=”center” color=”#999999″]”Nu vom reuși să schimbăm lumea cu un cadou sau cu o cutie de pantofi în care nu încape mare lucru, dar, prin această acțiune, am reușit să conștientizăm că avem suficient ca să putem oferi și altora. E un exercițiu, o lecție în care învățăm să oferim” – Oana Apetrei.[/quote]
Alex SÎRBU